- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Έχεις κοιλιοκάκη; Σου έχω το βιβλίο μαγειρικής σου
Ο chef patissier Μαρίνος Κοσμάς έγραψε το βιβλίο που θα κάνει τη ζωή σου νόστιμη
Ο chef patissier Μαρίνος Κοσμάς κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που θα επιστρέψει τη γεύση σε όσους δεν μπορούν να φάνε τα πάντα
Ο Μαρίνος Κοσμάς έκανε για 10 χρόνια το γύρο του κόσμου, σαν chef patissier σε μερικά από τα πιο διάσημα εστιατόρια του πλανήτη. Όταν κάποτε αποφάσισε να ολοκληρώσει το ταξίδι του Οδυσσέα, η επιστροφή στην Ιθάκη έκρυβε για κείνον μια δυσάρεστη έκπληξη και έναν προσωπικό Γολγοθά. Το 2015 διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη, η οποία συνεπάγεται αυστηρή αποχή από τη γλουτένη και εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι σημαίνει αυτό για έναν ζαχαροπλάστη καριέρας. Μέσα από το πρόβλημά του, ο Μαρίνος γνώρισε ανθρώπους που τον βοήθησαν αλλά και πολύ κόσμο από την όχθη της αρρώστιας του. Ήρθε κοντά στο πρόβλημα του παιδιού που απαγορεύεται να αγγίξει μια τούρτα, ένα μπισκότο, μια πίτσα ή ένα κρουασάν, στο δράμα της οικογένειας που στερείται και το ψωμί όταν πάσχει ένα μέλος της, έζησε από κοντά-αυτός, ένα παιδί της υψηλής γαστρονομίας και της γεύσης-την εμπειρία της άνοστης, αδιάφορης διατροφής, που μυρίζει αρρώστια και έχει τη γεύση της στέρησης. Είχε, όμως, το πρόβλημα, είχε και το όπλο να το νικήσει: την τέχνη του!
Χρόνια γεμάτα πειράματα με καινούργιες για κείνον πρώτες ύλες, δοκιμές νοστιμιάς και να ’σου, ανοίγει στην Ελλάδα το πρώτο πιστοποιημένο αρτο-ζαχαροπλαστείο ειδικής διατροφής. Γλυκά εντυπωσιακά στην όψη και τη γεύση, κλασικές συνταγές προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, κάθε λογής κέικ και κουλουράκι, ψωμιά σε διαφορετικές ποικιλίες και από κει ως την επιτυχία πολύ κοντινός ο δρόμος, σε μια εποχή που υποφέρει τόσο πολύ από διατροφικές διαταραχές. Για τους πελάτες του είναι γκουρού και Θεός, οι νοστιμιές του φεύγουν αεροπορικά για κάθε σημείο της Ελλάδας και του κόσμου, τόσοι άνθρωποι που του χρωστούν την επιστροφή σε μια διαφορετική αλλά πεντανόστιμη κανονικότητα.
Ο Μαρίνος θα μπορούσε να κρατήσει τα μυστικά της τεράστιας έρευνάς του επτασφράγιστο μυστικό, να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά και να αναγκάσει όποιον το έχει ανάγκη, να γίνει πελάτης της επιχείρησής του. Όμως, γνωρίζοντας από μέσα το τεράστιο πρόβλημα, περνά στο επόμενο στάδιο. Και κάπως έτσι, μόλις κυκλοφόρησε καυτό σαν κρουσανάκι που βγαίνει από το φούρνο, το βιβλίο του «Γαστρονομία και Ζωή χωρίς γλουτένη». Με υπέροχες φωτογραφίες του Γιώργου Μυριαγκού, το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες όπως Πρωινό για όλους, Κυριακάτικο τραπέζι, Βραδιές με φίλους, Σνακ για το σχολείο και το γραφείο, Street Food, Ρομαντικό Δείπνο.
Μια ολοκληρωμένη πρόταση για να φέρεις στα μέτρα της ανάγκης ψωμιά, πίτσες και μακαρονάδες, μπέργκερς, σουβλάκια και χοτ-ντογκ, τούρτες, πίτες, κέικ και σμούθις. Μια αναλυτική εισαγωγή ρίχνει άπλετο φως σε κάθε επιτρεπτό υλικό, αλεύρια και γλυκαντικές ουσίες, σου εξηγεί τη χρήση, τη διαχείριση και τις επιτρεπτές ποσότητες, για να μην μπεις στην κουζίνα ξυπόλυτος στ’ αγκάθια. Επιτέλους, ένα νέο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, γεμάτο γεύση και χρώμα, συνταγές που αποκλείουν τη θλίψη και μπορούν να μοιραστούν όλοι μαζί, αυτοί που έχουν και κείνοι που δεν έχουν το πρόβλημα.
Εκδόσεις: gastronomy essentials
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.