Πώς να περάσεις από τη «συμβατική» στη vegan διατροφή
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σε ωθούν να αλλάξεις διατροφική ρότα, μια τόσο δραστική στροφή στα διαιτολόγιό σου, αποκαλύπτει μονοπάτια αναπροσδιορισμού των γεύσεων και της μαγειρικής απόλαυσης. Θα τα περπατήσεις χωρίς να σκοντάψεις, αρκεί τα πρώτα σου βήματα να είναι συνειδητοποιημένα και καλά οργανωμένα:
Δεν ήξερες… δεν ρώτησες
Η σωστή βίγκαν διατροφή είναι η καλά σχεδιασμένη βίγκαν διατροφή. Πολλοί εστιάζουν μόνο σε αυτά που πρέπει να αποκλείσουν από το πιάτο τους, χωρίς να έχουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο εκείνων που πρέπει να βάλουν. Δεν μπορείς απλά να κόψεις το κρέας και να τρως ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα κάθε μέρα. Επιπλέον, το ότι κάποιο προϊόν έχει «ετικέτα» vegan, δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι και υγιεινό.
*Τι να κάνεις: Αφιέρωσε χρόνο για να μάθεις τι ακριβώς συνιστά μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή, πριν τολμήσεις τη μεγάλη αλλαγή.
Κάτι (σου) λείπει
Αλλάζοντας με τέτοιο ακραίο τρόπο τη διατροφή σου, αλλάζουν και οι πηγές από τις οποίες ο οργανισμός λαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, κάποια από τα οποία ίσως χρειαστεί να αναπληρώνεις με συμπληρώματα διατροφής. Αυτή είναι μια «λεπτομέρεια» που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Μια πιθανή ανεπάρκεια, άλλωστε, δεν θα εμφανιστεί αμέσως. Πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που λαμβάνουν οι της «συμβατικής» διατροφής-κρεατοφαγίας, τα λαμβάνουν και οι βίγκαν, με εξαίρεση τη βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά. Σε κάθε περίπτωση, τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά, το ιώδιο και η βιταμίνη Α.
*Τι να κάνεις: Συμβουλέψου ένα ειδικευμένο διατροφολόγο ή τον γιατρό σου για τα συμπληρώματα που ενδεχομένως πρέπει να λαμβάνεις, ανάλογα με τις ανάγκες και το διατροφικό σου πλάνο, για να διασφαλίσεις την υγεία σου.
Πολλές φυτικές ίνες, ξαφνικά…
Από την ποικιλία (κρεάτων) και τις τροφές ζωικής προέλευσης, στα μπρόκολα, τα λάχανα και τα φασόλια. Το άμαθο στομάχι θα αντιδράσει, μάλλον «βιαίως». Η φάση προσαρμογής περιγράφεται με λέξεις που στο άκουσμα και μόνο προκαλούν δυσφορία. Φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα και άλλες εξίσου δυσάρεστες στομαχικές και πεπτικές ενοχλήσεις που προκύπτουν από την ξαφνική καθημερινή πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών.
*Τι να κάνεις: Ο χρυσός κανόνας είναι να αυξάνεις σταδιακά τις φυτικές ίνες, αυξάνοντας παράλληλα και το νερό που θα πίνεις. Άκου το σώμα σου και δώσε προσοχή στο πώς σε κάνουν να νοιώθεις οι τροφές που καταναλώνεις. Το γεγονός ότι κάτι μπορεί να σου πέφτει «βαρύ», δεν σημαίνει αυτόματα πως έχεις δυσανεξία στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Είναι θέμα προσαρμογής, η οποία… θα πάρει το χρόνο της.
Προσπαθείς (πολύ) να είσαι ο «τέλειος» βίγκαν
Επειδή ο βιγκανισμός δεν είναι μόνο μια πολύ συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία με πολλές παραμέτρους, συνήθως ασκεί και μια απροσδιόριστη πίεση να το κάνεις, ως αρχάριος, «σωστά». Σκέψεις τύπου «όλα ή τίποτα» και «τώρα ή ποτέ» προκαλούν άγχος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες διατροφικές διαταραχές.
*Τι να κάνεις: Δεν χρειάζεται να είσαι ο τέλειος βίγκαν για να κάνεις τη διαφορά. Αν δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις αυτή την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, υπάρχουν άπειροι άλλοι - έμπρακτοι - τρόποι να υπερασπιστείς τα ζώα και τα δικαιώματά τους, να μειώσεις τις εκπομπές ρύπων και το δικό σου προσωπικό αποτύπωμα, να τρως υγιεινά και να νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Ο βιγκανισμός είναι πολλά περισσότερα από επιλογή τροφίμων και σίγουρα δεν θα κριθείς αν, ξεκινώντας, υποπέσεις και σε κάποιο «σφάλμα»…
Αχ, εσύ δεν τρως…
Κανονίσατε να βγείτε για φαγητό με την παρέα και, με έκπληξη και αγωνία, διαπιστώνεις ότι το εστιατόριο στο οποίο πήγατε δεν έχει βίγκαν επιλογές στο μενού ή όποιος φρόντισε την κράτηση ξέχασε τελείως πως εσύ άλλαξες «κουζίνα» ή σε ένα επαγγελματικό γεύμα ο οικοδεσπότης δεν είχε θεωρήσει απαραίτητο να ρωτήσει για τυχόν αποκλίσεις στην πεπατημένη…
*Τι να κάνεις: Προνόησε! Προγραμμάτισε εκ των προτέρων, πρότεινε εσύ το εστιατόριο, ρώτησε τον οικοδεσπότη ή το εστιατόριο αν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές, ενημέρωσε, βεβαιώσου πως τα μενού «φροντίζουν» και για σένα, μπορεί να μην έχουν άπειρες επιλογές, αλλά σίγουρα δεν θα βλέπεις τους άλλους να... τρώνε.
Στον απέραντο ωκεανό της (παρα)πληροφορίας
Θα βρεις άπειρα θέματα σχετικά με τη χορτοφαγική διατροφή, υπέρ και κατά, συμβουλές, προτάσεις, διαφημίσεις συμπληρωμάτων, mind-tricks και ψυχολογική υποστήριξη (!) στην αυστηρή δίαιτα, επιστημονικά τάχα μπλογκ, να το κάνεις έτσι, να το κάνεις διαφορετικά, δοκίμασε αυτό, δοκίμασε το άλλο, συμπτώματα, κίνδυνοι, φωνές επιδοκιμασίας ή κραυγές απελπισίας. Ένας απέραντος ωκεανός πληροφορίας που μπορεί και να μην ανταποκρίνεται στην (δική σου) πραγματικότητα.
*Τι να κάνεις: Ακολούθησε τις συμβουλές του δικού σου γιατρού ή διατροφολόγου, εμπιστεύσου το δικό σου σώμα, επίλεξε σελίδες έγκριτες για την ενημέρωσή σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.