Θεματα

Σάλτσα ντομάτας

Τι χρειαζόμαστε;

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 313
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8225-18887.jpg

Τι χρειαζόμαστε 75 ml ελαιόλαδο ● 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο● 1 σκελίδα σκόρδο ● 1 κ.κ. θυμάρι ● 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες ● 1-2 κ.κ. φρέσκια ρίγανη ● αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

Πώς τη φτιάχνουμε Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και ανακατεύουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει πηχτή. Αν τη θέλουμε κρεμώδη, την περνάμε από σουρωτήρι και τη ζεσταίνουμε ξανά.

Μάθε ιστορία Η ντομάτα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στις Άνδεις κι από εκεί ταξίδεψε στο Μεξικό. Με τη βοήθεια των εξερευνητών έφτασε στην Ευρώπη το 16ο αιώνα. Οι Ευρωπαίοι, όμως, την αντιμετώπισαν καχύποπτα, πιστεύοντας ότι είναι δηλητηριώδες φρούτο! Αγνοώντας την προκατάληψη, ρίζωσε στην Ιταλία και την Ισπανία και το 17ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η σάλτσα ντομάτας, μια χρυσή στιγμή στην ιστορία της γαστρονομίας, πιστώνεται σε ένα σεφ από τη Νάπολη.

● Παραλλαγές Για κόκκινη σάλτσα με κρέας προσθέστε 75 γρ. μπέικον. Για έντονο χρώμα προσθέστε λίγο πελτέ ντομάτας.

● Go Healthy tip Φτιάξτε τη δική σας σάλτσα βράζοντας τις ντομάτες, με ελάχιστο αλάτι και ζάχαρη. Διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινα βάζα.

● Σκονάκι Αποστειρώνουμε τα βάζα πλένoντάς τα με καυτό νερό και, χωρίς να μπουν μέσα τα δάχτυλά μας, τα βάζουμε στο φούρνο στους 100°C , για 15 λεπτά. Όσο είναι ζεστά, τα γεμίζουμε με τη σάλτσα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα κλείνουμε καλά.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας                                

jenniestav@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.