- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Το «1982» είναι μισό art space, μισό bar και μόλις άνοιξε στην Κάνιγγος
Ποτά, φοβερή μουσική και τέχνη στο υπόγειο
![«1982», οδός Κάνιγγος «1982», οδός Κάνιγγος](/images/1074x600/jpg/files/2023-10-27/dsc_7008.jpg)
«1982», το νέο art space-bar στην Κάνιγγος
Περνώντας από την οδό Κάνιγγος το μεσημέρι θα συναντήσεις ένα κυλικείο, βιαστικούς περαστικούς και δικηγόρους από τα γύρω γραφεία που κάνουν διάλειμμα για τσιγάρο. Αργότερα, όσο βραδιάζει, η εικόνα γίνεται πολύ διαφορετική. Κυρίως, γιατί στις 17.00 ακριβώς, τα ρολά στον αριθμό 27 της οδού που αναγράφουν πάνω τους τη λέξη «Χρωματοπωλείο», σηκώνονται για να αποκαλύψουν ένα ολοκαίνουργιο, κρυμμένο art space-bar, μαζί και μία ταμπέλα με τους αριθμούς 1982 να φωσφορίζουν.
To «1982», μόλις δέκα μέρες ανοιχτό, με την pop μπάρα του κι ένα ετοιμόπολεμο dj booth στο πατάρι του, εκ πρώτης όψεως μοιάζει με καθαρόαιμο bar. Αν, όμως, ακολουθήσεις τη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο θα συναντήσεις ένα κρυφό art space, που κάθε τόσο θα εναλλάσσει στους τοίχους του έργα –κυρίως- της street art. «Η ιδέα είναι ένα art space. Το bar πιο πολύ εξυπηρετεί ως ένας χώρος όπου θα μπορείς να βρεθείς με άλλους ανθρώπους που τους ενδιαφέρει αυτό το art space», λέει ο Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem, που μαζί με τον Νίκο Τόγκα είναι οι ιθύνοντες νόες πίσω από το «1982».
![«1982», οδός Κάνιγγος «1982», οδός Κάνιγγος](/images/w734/jpg/files/2023-10-27/dsc_6937.jpg)
Μικρή παρένθεση: ο Fahd είναι μάγειρας και ιδιοκτήτης του success μπεργκεράδικου Guerilla Chef Burgers, το οποίο φέτος κλείνει ένα χρόνο στην παραπάνω γωνία (Σολωμού 33 και Τζωρτζ). Ο Νίκος, από την άλλη, πραγματοποιεί walking tours στα graffiti της Αθήνας. Η κυρία Ουρανία Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια του χρωματοπωλείου που στη θέση του άνοιξε το «1982», τον θυμόταν. Τη δεκαετία του ’90 ήταν η πρώτη που έφερε στο χρωματοπωλείο της σπρέι για graffiti και σύνεργα της street art κι ο Νίκος ήταν συχνός θαμώνας του χρωματοπωλείου για αυτόν ακριβώς τον λόγο…
Πίσω στο σήμερα, δηλαδή στο… «1982», όπου ο Fahd μου λέει πως κάθε τόσο θα γίνονται εκθέσεις, performances, installations, με άλλα λόγια θα δημιουργηθεί ένας χώρος τέχνης με τα όλα του. Για παράδειγμα, «αυτή την περίοδο ο Tind έχει στήσει ένα work in progress. Έρχεται όποτε του καπνίσει και κάνει ό,τι του καπνίσει».
![«1982», οδός Κάνιγγος «1982», οδός Κάνιγγος](/images/w734/jpg/files/2023-10-27/dsc_6991.jpg)
Όσο για την ονομασία, αυτή δόθηκε γιατί τόσο ο Fahd όσο και ο Νίκος έχουν γεννηθεί το 1982. Και παρότι υπάρχουν σαφείς αναφορές στη συγκεκριμένη δεκαετία (τα χρώματα, τα φυτά ως διακοσμητικό στοιχείο, 2-3 cocktails από τότε) ο Fahd ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για ένα θεματικό bar: «Τι να σου πω; Εγώ δεν ντύνομαι 90s απλώς… φοράω τα ρούχα μου! Με την ίδια λογική το 1982 δεν είναι θεματικό μαγαζί, απλώς το στήσαμε όπως θα στήναμε ένα bar τότε. Η αισθητική είναι των δεκαετιών του ’80 και του ’90, αλλά δεν παίζουμε δίσκους του 1982 μόνο και μόνο γιατί το μαγαζί λέγεται έτσι». Παρεμπιπτόντως, ακούγονται μουσικάρες και με αυτό εννοώ ηλεκτρονική μουσική, electro pop, synthwave, μέχρι hip hop.
![«1982», οδός Κάνιγγος «1982», οδός Κάνιγγος](/images/w734/jpg/files/2023-10-27/dsc_6946.jpg)
Πριν τον αφήσω, ο Fahd λέει και κάτι τελευταίο, που περιγράφει, νομίζω, όλη την ουσία αυτού του bar με την καλλιτεχνική ψυχή: «Όντως κάτοικος των Εξαρχείων τα τελευταία πολλά χρόνια, μπορώ να πω ότι έχουν αλλάξει τα Εξάρχεια πολύ. Εμείς θέλαμε να ανοίξουμε ένα εξαρχιώτικο bar όπως γινόταν παλιά στην περιοχή. Δηλαδή, ένα χώρο που να στεγάζει μία ιδέα, όχι το αντίστροφο. Δεν είναι οι τοίχοι που κάνουν ένα bar, ούτε η μαρμάρινη μπάρα, ούτε οι πανάκριβες καρέκλες. Δεν έχουμε φαντασμαγορικά cocktails, ούτε πολύ mainstream ποτά, έχουμε πράγματα που μας αρέσουν. Είναι περίπου σαν να φτιάχναμε ένα υπόγειο για να κάνουμε ένα πάρτι, απλώς πρόκειται για πιο μόνιμη κατασκευή».
Κάνιγγος 27, Πλατεία Κάνιγγος, Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 17.00-01.00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.