- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κρητικά μαγειρέματα του δρόμου, μια γιορτή που δοξάζει τη γεύση της Κρήτης
Διοργανώθηκαν για 5η χρονιά στον Άγιο Νικόλαο
Τα Κρητικά μαγειρέματα του δρόμου είναι μια γιορτή γεμάτη γεύσεις, συνταγές και προϊόντα από τη Μεγαλόνησο
Κάτι όμορφο και πολύ νόστιμο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Κρήτη… Ακούει στο όνομα «Κρητικά μαγειρέματα του δρόμου» και είναι αυτό ακριβώς που λέει: για μία μέρα η Κρήτη βγαίνει στους δρόμους του Αγίου Νικολάου, συναντιέται σε μια πολυσύχναστη πλατεία και στήνει γιορτή μεγάλη. Διάσημοι σεφ έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να μαγειρέψουν με κρητικά προϊόντα, παίρνοντας έμπνευση από τις συνταγές της κρητικής παράδοσης. Μία γιορτή από μόνη της σημαντική, γιατί αν και στον Άγιο Νικόλαο αναπτύχθηκε από τη δεκαετία του ’80 ο «τουρισμός πολυτελείας» (μην ξεχνάμε πως εδώ κτίστηκαν τα πρώτα πολλά 5άστερα ξενοδοχεία), η περιοχή καταφέρνει ακόμη να κρατάει την αυθεντική της εικόνα σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Ηράκλειο ή τα Χανιά.
Φέτος, ήταν η πέμπτη χρονιά για τα Κρητικά μαγειρέματα του δρόμου και από τη μεγάλη συμμετοχή τόσο των επαγγελματιών όσο και των επισκεπτών, που συγκεντρώθηκαν στην Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου στις 27 Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως όχι μόνο έχουν -για τα καλά- εδραιωθεί, αλλά κάθε χρόνο γίνονται ακόμη πιο επιτυχημένα.
Ψυχή αλλά και εμπνευστής της διοργάνωσης είναι ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς έλληνες σεφ. Ο υπέροχος αυτός μάγειρας, πάντα ανεξάντλητος σε ιδέες, πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια στη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, όμως εξακολουθεί να δείχνει «εμμονική» προσήλωση σε κάθε τι ελληνικό και άξιο να διασωθεί. Και μάλιστα σε καιρούς που το «ξένο» και «ξενόφερτο» λατρεύεται σαν το «καλύτερο» και πιο «επιθυμητό».
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια και στα μεγάλα ξενοδοχεία που εδρεύουν στην Ανατολική Κρήτη, κάνοντας πολύ αξιόλογη δουλειά καθώς αναζητά τις παλιές ντόπιες συνταγές, προωθεί τα ντόπια προϊόντα, και τελικά παρουσιάζει την αυθεντική γεύση στους επισκέπτες που έρχονται στο νησί. Οι Κρητικοί τον λατρεύουν, τον θεωρούν «δικό» τους, πιο Κρητικό κι από τους ίδιους.
Στα Κρητικά μαγειρέματα του δρόμου –μάχη έδωσε ο Μπαξεβάνης για να μην ειπωθεί το πολύ εύχρηστο, αλλά ξενικό «street food»-, συμμετείχαν τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, οι επιχειρηματίες της εστίασης –εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και μπαρ-, οι οινοποιοί, -ο Δουλουφάκης, τα Creta Wines, ο Λυραράκης, ο Δασκαλάκης και πολλοί άλλοι-, συνεταιρισμοί χωριών όπως και μαθητές σχολείων που συμμετείχαν, με μεγάλο κέφι είναι η αλήθεια, σαν εθελοντές.
Μαζί τους και μια dream team γνωστών Ελλήνων σεφ όπως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο Μανώλης Παπουτσάκης, ο Μίλτος Αρμένης, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Μιχάλης Χάσικος, η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο Σωτήρης Ευαγγέλου κι άλλοι πολλοί. Η πρόσκληση αυτή του Γιάννη Μπαξεβάνη στους διάσημους έλληνες σεφ μόνο τυχαία δεν ήταν… Αντίθετα, έκρυβε μέσα της ένα διπλό στόχο: να γνωρίσουν οι σημαντικοί αυτοί για την ελληνική γαστρονομία άνθρωποι από πρώτο χέρι τα προϊόντα και τις συνταγές της Κρήτης, και από την άλλη να εμπνευστούν από αυτά για να τα αξιοποιήσουν αργότερα στις δικές τους κουζίνες όταν γυρίσουν πίσω στα αθηναϊκά τους εστιατόρια, διαδίδοντας έτσι τις γεύσεις αυτής της μαγικής γης.
Ίσως για αυτό στα 55 περίπτερα που στήθηκαν στην Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, όλοι τους με τρομερό κέφι παρουσίασαν κλασικές, αλλά και μια σταλιά πιο «πειραγμένες» συνταγές που κάθε μία όμως από αυτές πατούσε στην αυθεντική γεύση του τόπου. Για να σας βάλω λίγο στο κλίμα, αλλά και στη γεύση της γιορτής, να σας πω ότι χαμό μεγάλο έκαναν τα κεφτεδάκια από ξινόχοντρο γεμιστά με αρνάκι και χόρτα του Γιάννη Μπαξεβάνη, τα υπέροχα σκιουφιχτά με κιμά από αρνί που μαγείρεψαν ο Μανώλης Παπουτσάκης και ο Μίλτος Αρμένης, το μελωμένο χταπόδι γιουβέτσι του Σωτήρη Ευαγγέλου, τα ψητά κρεατικά -λουκούμι της Μυρσίνης Λαμπράκη, τα λεπτοδουλεμένα χορτοπιτάκια του γυναικείου συνεταιρισμού της Κριτσάς (ένα από τα ωραιότερα χωριά του νομού), αλλά και το… Rakaki Mule, ένα τέλειο κοκτέιλ με τσικουδιά από τα χέρια της ομάδας του Minos Art Hotel.
Να είναι όλοι τους καλά, να μαγειρεύουν πάντα έτσι, να συνεχίσουμε να ανταμώνουμε σε τέτοιες νόστιμες και αυθεντικές κρητικές γιορτές, σαν τα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου. Και του χρόνου!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.