Θεματα

Τα καλύτερα microbakeries της Αθήνας

Μας αρέσει το καλό ψωμί και χαιρόμαστε που η Αθήνα έχει πια τόσο καλούς και ποιοτικούς φούρνους

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jesus Crust
Φωτογραφία: Jesus Crust

Τρομερό παιδί, Kora, Flake, Jesus Crust, The Black Salami Microbakery: 5 talk of the town φούρνοι που πρέπει να γευτείς

Είναι κάποιες μυρωδιές που μας συντροφεύουν για μια ζωή, όπως αυτή του χαρτιού, της βροχής ή του καφέ, για τους περισσότερους όμως σίγουρα συγκλονιστική και αξέχαστη είναι και αυτή του φρεσκοψημένου ψωμιού. Οι Αθηναίοι τα αγαπούν πολύ τα ψωμιά και αυτό φαίνεται στο πόσα microbakeries, new age bakeries, third wave bakeries, meta bakeries, ή όπως θέλει να τα αποκαλέσει ο καθένας, ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια στον αστικό χάρτη. Όλα με μίνιμαλ αισθητική και άπειρες επιλογές για να χορτάσεις τη μικρή ξαφνική λιγούρα που σε έπιασε στον δρόμο ή για να ψωνίσεις για το σπίτι δίνοντας στον εαυτό σου μια ακόμη, γευστική χαρά στην καθημερινότητά σου. Δεν έχεις παρά να αναζητήσεις τον πιο κοντινό στις διαδρομές σου φούρνο, ίσως πρέπει να πας και λιγάκι πρωί γιατί εξαντλούνται σχεδόν με το που ξεφουρνίζονται. 

Τρομερό παιδί

Με φανατικό κοινό και σήμα κατατεθέν του τη γαλλική κλασική μπαγκέτα, το Τρομερό Παιδί αποδεικνύει καθημερινά πως παίζει στα δάχτυλα τα μυστικά του καλού ψωμιού. Βρίσκεται στα Ιλίσια, στον πολυσύχναστο δρόμο της Παπαδιαμαντοπούλου, σε ένα ολόλευκο κτίριο του 1926 και προσφέρει την πιο αφράτη και αρωματική ποικιλία ψωμιών. Οι δύο ιδιοκτήτες του είναι βιρτουόζοι της τέχνης της αρτοποιίας, συνδυάζοντας την ελληνική παραδοσιακή τέχνη του ψωμιού και τη γαλλική φινέτσα της ζαχαροπλαστικής. Χρησιμοποιούν ελληνικά σιτηρά, φυσικό προζύμι, γαλλικά βούτυρα, φρούτα, σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας. Στα «άχαστα» το νέο του γλυκό ψωμί με σύκο, βερίκοκο, cranberry, σταφίδα και φουντούκι. Παπαδιαμαντοπούλου 30, 2107777537

Kora

Το εν λόγω bakery, αν και στο Κολωνάκι, είναι πια γνωστό στα πέρατα της Αττικής τόσο για την προσήλωσή του στο προζύμι όσο και για τις τρυφερές του σφολιάτες. Τα κρουασάν τους έχουν κλέψει καρδιές, πόσο μάλλον το σάντουιτς κρουασάν με γέμιση παγωτό (!), αλλά και τα rolls που έχουν από γεύση σπανακόπιτας μέχρι pina colada. Αν θέλεις κάτι αλμυρό δοκίμασε τα bagels ειδικά αυτό με τη μορταδέλα, πιπεριά φλωρίνης, ντοματάκια κονφί, ξύγαλο και πέστο φουντουκιού… είναι έπος! Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 2103627855

Flake

Στην «ολάνθιστη» σήμερα Κυψέλη φύτρωσε φέτος άλλο ένα λουλουδάκι, το Flake, μικρό αδερφάκι του Kick, το γνωστό στέκι στην οδό Σποράδων. Σε αυτό το  καταπορτοκαλί new age bakery, στον μικρό πεζόδρομο της Σπετσοπούλας (δίπλα ακριβώς στη Σποράδων), μπορείς να πιείς καφέ και να φας brunch από το ένα, αλλά να πάρεις και φουρνιστές λιχουδιές από το άλλο. Πέραν του άπλετου χώρου για διάβασμα και τηλεργασία που διαθέτουν, στο Flake ζυμώνουν και ψήνουν καθημερινά προζυμένια καρβέλια από αλεύρι ολικής άλεσης και πίτουρο. Με τα ίδια ψωμιά ετοιμάζουν σάντουιτς με προσεγμένα υλικά, συμπληρώνουν και με τις περιβόητες γεμιστές φοκάτσιες. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το φθινοπωρινό τους γλυκό: brioche με κρέμα ζαχαροπλαστικής, σύκα και φυστίκια αιγίνης. Σποράδων 24

Jesus Crust

Εκτός από το ταλέντο στα λογοπαίγνια, αυτός φούρνος στο Ψυχικό ταλέντο έχει και στα αρτοσκευάσματα. Με αμέτρητες επιλογές σε ψωμί όπως κλασικό λευκό, μαύρο ολικής άλεσης, χαρουπόψωμο, porridge με χυλό βρώμης, Danish πολύσπορο και με λίγο αλεύρι σίκαλης, ό,τι και να φας ένα Jesus, θα το πεις! Υμνώντας την θεϊκή κρούστα, με τα ψωμιά να τυλίγονται σαν τα δώρα των μάγων, δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις όλα, με την… ευλάβεια που τους αξίζει. Σολωμού 9, Ψυχικό, 2169391862

The Black Salami Microbakery

Εδώ το location αλλάζει, περνάμε στα Εξάρχεια, με το ύφος παραμένει μίνιμαλ και η γεύση μοναδική. Λίγο πιο κάτω από την Καλλιδρομίου, επί της Ζωοδόχου Πηγής, το Black Salami, έχει γεύσεις που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία. Όλες οι ζύμες τους είναι φτιαγμένες από φυσικό προζύμι, το αλεύρι έρχεται από το Τορίνο, το λάδι τους είναι από τη Μάνη. Αδιαπραγμάτευτος σταρ το προζυμένιο ψωμί από κίτρινο σκληρό σιτάρι, τέλεια όμως και το ψωμί ημι-ολικής με προζύμι, το καρβέλι σίκαλης ολικής και το πολύσπορο. Και αν δεν τα βρεις -εξαντλούνται πολύ γρήγορα-, πάρε κάποιο σάντουιτς με πολύ καλά τυριά και αλλαντικά, όπως αυτό με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και τουρσί λάχανο/καρότο, ή κάποια από τις πολύ νόστιμες focaccia και τα flatbread. Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.