- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![81809-165123.jpg 81809-165123.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/11/21/81809-165123.jpg)
Λαχτάρισες ένα καλοψημένο φρέσκο ψαράκι; Κάποτε όλοι κατευθυνόμασταν προς τα παραλιακά σημεία της Αττικής αλλά σήμερα δεν χρειάζεται να ξενιτευτεί κανείς για να ευχαριστηθεί τα καλούδια της θάλασσας. Καλό ψάρι έχει και η Αθήνα και μάλιστα μπροστά στα πόδια μας. Με θέα ή χωρίς, με ψαρομεζέδες πεντανόστιμους, με ωραία κρασιά ή ούζα μερακλίδικα.
Θαλασσινός
Ωραία αυλή με πράσινο, κάθεσαι έξω σε ξαφνικές λιακάδες ακόμη και τον χειμώνα, βοηθάνε και οι σόμπες - μανιτάρια. Μεζέδες (πολλοί), ταραμοσαλάτα, αχινοί, αλίπαστα τέλεια, φρέσκα ψάρια στη σχάρα, μικρόψαρα στο τηγάνι, μακαρονάδες με θαλασσινά και συχνά γνωστές προσωπικότητες στο δίπλα τραπέζι-κι ο Γουίλεμ Νταφόε εκεί την έφαγε την τσιπούρα την πελαγίσια. Στα συν τα γλυκά (και κιουνεφέ και συκαλάκι με ροζ πιπέρια) και οι μισές μερίδες στην μισή τιμή. Σ/Κ και μεσημέρι. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Βασίλαινας
Θρυλική ταβέρνα με πολλών χρόνων ιστορία-από εδώ έχουν περάσει όλοι οι σταρ που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, τώρα ένα πολύ καλό εστιατόριο που συνεχίζει η τρίτη γενιά. Καταπληκτική ψαροφαγία με δημιουργικές προτάσεις από τον Ρενάτο Μεκόλι με έμφαση στο ψάρι (αλλά υπάρχει και κρέας για όσους δεν το αποχωρίζονται). Ρώτα για τα fix menus με τις πιο προσιτές τιμές, τσέκαρε αν είσαι μεγάλη παρέα και τον πολύ ατμοσφαιρικό πριβέ χώρο. Κι ακόμη εξαιρετική κάβα και πολύ συχνές οινογνωσίες με ετικέτες καλών Ελλήνων παραγωγών. Αιτωλικού 72 &Βιτωλίων, Πειραιάς, 210 4612457
Κιούρτος
Δεν είναι αμιγώς ψαράδικο (η κουζίνα του έχει μικρασιατικό προσανατολισμό, ενώ υπάρχει και κρέας), αλλά έχει κάτι ψαρομεζέδες μούρλια (επιμέλεια από τον καλό σεφ Μιχάλη Ντουνέτα), που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Τουτέστιν, δοκίμασε το χταπόδι με πατατούλες, σκόρδο και πάπρικα στο τηγάνι, την πανδαισία από καλαμαράκια (με τηγανητά κολοκυθάκια και μαριναρισμένη ντομάτα), τα αχνιστά μύδια με μουστάρδα, λεμόνι και μάραθο, το λεπτοκομμένο μαριναρισμένο λαβράκι σε φύλλα ρόκας με ντοματίνια &μυρωδικά και μετά γλείψε τα μουστάκια σου. Βρίσκεται πάνω στην παραλιακή της Αθήνας με υπερυψωμένη βεράντα με άπλετη θέα – θάλασσα. Λ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174
Παράμαλο
Πάντα με φρέσκα όστρακα, πολύ καλό τηγανητό ή και ψητό καλαμάρι, μεγάλα ψάρια στη σχάρα, αχινοί, χόρτα ζεστά. Ο Θανάσης (για όσους ξέρουν ο περίφημος «Τσαφ» της Χαλκίδας), τα προμηθεύεται όλα από την Εύβοια και τα μαγειρεύει πεντανόστιμα. Φημίζεται για τα εξαιρετικά οστρακοειδή του (καλόγνωμες με μουσταρδίτσα και λεμόνι στον φούρνο). Πάρνηθας 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927
Αϊ Νικόλας
Κοσμοπολίτικο, σικάτο και all time classic, έχει την υπογραφή του Ιταλού σεφ Pino Saccheri και πάντα φρέσκο ψάρι με προέλευση από το Αιγαίο. Τα πιάτα του ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα (για παράδειγμα, σαρδέλες alla beccafico με πεκορίνο, κουκουνάρι, σταφύλι και πορτοκάλι στο φούρνο) και τα γλυκά του είναι σκέτο ποίημα. Λ. Συγγρού 156, 210 9232919
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Με καθαρά κυκλαδίτικο χαρακτήρα, αλλά και με θέα που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού. Ο Άγγελος (ιδιοκτήτης) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σχοινούσα και για αυτό είναι βαθύς γνώστης και πολύ απαιτητικός στο θέμα «ψάρι». Ό,τι φας μοσχομυρίζει θάλασσα λες και ήρθε από τα δίχτυα στο τραπέζι σου μέσα σε 5 λεπτά. Μεγάλη μας αδυναμία το καρπάτσιο από λαβράκι, ψημένο με lime και μυρωδικά. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240
Θάλασσα Αιγάλεω City
Το μετρό είναι δίπλα και έτσι μπορείς να βρεθείς στο Θάλασσα Αιγάλεω City σε μια στιγμή. Και αξίζει να το κάνεις για τον προσεγμένο χώρο του, τα συχνά live του με ωραία μουσική και (φυσικά) για το καλό ψαράκι. Πρέπει να το παραγγείλεις τουλάχιστον μια μέρα πριν, αλλά αυτό είναι που σου δίνει τη σιγουριά ότι είναι όντως φρέσκο. Πολύ πιθανόν να βρεις και νόστιμο φρέσκο χταποδάκι, καραβίδες και αστακό, όλα σε πολύ φιλικές τιμές. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185
Αρχική φωτογραφία: Θάλασσα Αιγάλεω City
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.