Λαχτάρισες ένα καλοψημένο φρέσκο ψαράκι; Κάποτε όλοι κατευθυνόμασταν προς τα παραλιακά σημεία της Αττικής αλλά σήμερα δεν χρειάζεται να ξενιτευτεί κανείς για να ευχαριστηθεί τα καλούδια της θάλασσας. Καλό ψάρι έχει και η Αθήνα και μάλιστα μπροστά στα πόδια μας. Με θέα ή χωρίς, με ψαρομεζέδες πεντανόστιμους, με ωραία κρασιά ή ούζα μερακλίδικα.
Θαλασσινός
Ωραία αυλή με πράσινο, κάθεσαι έξω σε ξαφνικές λιακάδες ακόμη και τον χειμώνα, βοηθάνε και οι σόμπες - μανιτάρια. Μεζέδες (πολλοί), ταραμοσαλάτα, αχινοί, αλίπαστα τέλεια, φρέσκα ψάρια στη σχάρα, μικρόψαρα στο τηγάνι, μακαρονάδες με θαλασσινά και συχνά γνωστές προσωπικότητες στο δίπλα τραπέζι-κι ο Γουίλεμ Νταφόε εκεί την έφαγε την τσιπούρα την πελαγίσια. Στα συν τα γλυκά (και κιουνεφέ και συκαλάκι με ροζ πιπέρια) και οι μισές μερίδες στην μισή τιμή. Σ/Κ και μεσημέρι. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Βασίλαινας
Θρυλική ταβέρνα με πολλών χρόνων ιστορία-από εδώ έχουν περάσει όλοι οι σταρ που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, τώρα ένα πολύ καλό εστιατόριο που συνεχίζει η τρίτη γενιά. Καταπληκτική ψαροφαγία με δημιουργικές προτάσεις από τον Ρενάτο Μεκόλι με έμφαση στο ψάρι (αλλά υπάρχει και κρέας για όσους δεν το αποχωρίζονται). Ρώτα για τα fix menus με τις πιο προσιτές τιμές, τσέκαρε αν είσαι μεγάλη παρέα και τον πολύ ατμοσφαιρικό πριβέ χώρο. Κι ακόμη εξαιρετική κάβα και πολύ συχνές οινογνωσίες με ετικέτες καλών Ελλήνων παραγωγών. Αιτωλικού 72 &Βιτωλίων, Πειραιάς, 210 4612457
Κιούρτος
Δεν είναι αμιγώς ψαράδικο (η κουζίνα του έχει μικρασιατικό προσανατολισμό, ενώ υπάρχει και κρέας), αλλά έχει κάτι ψαρομεζέδες μούρλια (επιμέλεια από τον καλό σεφ Μιχάλη Ντουνέτα), που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Τουτέστιν, δοκίμασε το χταπόδι με πατατούλες, σκόρδο και πάπρικα στο τηγάνι, την πανδαισία από καλαμαράκια (με τηγανητά κολοκυθάκια και μαριναρισμένη ντομάτα), τα αχνιστά μύδια με μουστάρδα, λεμόνι και μάραθο, το λεπτοκομμένο μαριναρισμένο λαβράκι σε φύλλα ρόκας με ντοματίνια &μυρωδικά και μετά γλείψε τα μουστάκια σου. Βρίσκεται πάνω στην παραλιακή της Αθήνας με υπερυψωμένη βεράντα με άπλετη θέα – θάλασσα. Λ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174
Παράμαλο
Πάντα με φρέσκα όστρακα, πολύ καλό τηγανητό ή και ψητό καλαμάρι, μεγάλα ψάρια στη σχάρα, αχινοί, χόρτα ζεστά. Ο Θανάσης (για όσους ξέρουν ο περίφημος «Τσαφ» της Χαλκίδας), τα προμηθεύεται όλα από την Εύβοια και τα μαγειρεύει πεντανόστιμα. Φημίζεται για τα εξαιρετικά οστρακοειδή του (καλόγνωμες με μουσταρδίτσα και λεμόνι στον φούρνο). Πάρνηθας 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927
Αϊ Νικόλας
Κοσμοπολίτικο, σικάτο και all time classic, έχει την υπογραφή του Ιταλού σεφ Pino Saccheri και πάντα φρέσκο ψάρι με προέλευση από το Αιγαίο. Τα πιάτα του ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα (για παράδειγμα, σαρδέλες alla beccafico με πεκορίνο, κουκουνάρι, σταφύλι και πορτοκάλι στο φούρνο) και τα γλυκά του είναι σκέτο ποίημα. Λ. Συγγρού 156, 210 9232919
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Με καθαρά κυκλαδίτικο χαρακτήρα, αλλά και με θέα που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού. Ο Άγγελος (ιδιοκτήτης) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σχοινούσα και για αυτό είναι βαθύς γνώστης και πολύ απαιτητικός στο θέμα «ψάρι». Ό,τι φας μοσχομυρίζει θάλασσα λες και ήρθε από τα δίχτυα στο τραπέζι σου μέσα σε 5 λεπτά. Μεγάλη μας αδυναμία το καρπάτσιο από λαβράκι, ψημένο με lime και μυρωδικά. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240
Θάλασσα Αιγάλεω City
Το μετρό είναι δίπλα και έτσι μπορείς να βρεθείς στο Θάλασσα Αιγάλεω City σε μια στιγμή. Και αξίζει να το κάνεις για τον προσεγμένο χώρο του, τα συχνά live του με ωραία μουσική και (φυσικά) για το καλό ψαράκι. Πρέπει να το παραγγείλεις τουλάχιστον μια μέρα πριν, αλλά αυτό είναι που σου δίνει τη σιγουριά ότι είναι όντως φρέσκο. Πολύ πιθανόν να βρεις και νόστιμο φρέσκο χταποδάκι, καραβίδες και αστακό, όλα σε πολύ φιλικές τιμές. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185
Αρχική φωτογραφία: Θάλασσα Αιγάλεω City
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.