- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ στο σπίτι
Ο baristas Νίκος Αντζάρας μας μαθαίνει να τον φτιάχνουμε σωστά και μας εξηγεί ποια είναι τα 6 πιο συχνά λάθη που κάνουμε
![Καφές Καφές](/images/1074x600/jpg/files/2023-09-27/nathan-dumlao-kixfbedyp64-unsplash.jpg)
Καφές: Πώς να τον φτιάξουμε τέλεια στο σπίτι. Ο Νίκος Αντζάρας, Πανελλήνιος Πρωταθλητής Barista, μας εξηγεί τα λάθη που κάνουμε
Για κάποιους η μισή απόλαυση στον καφέ είναι να τον φτιάχνουν με τα χεράκια τους. Να ξυπνούν λίγο νωρίτερα, να βάζουν μπρος τη μηχανή τους και να απολαμβάνουν έπειτα το ρόφημά τους, νιώθοντας για λίγο μπαρίστα. Ή μήπως όχι; Η σπιτική παρασκευή καφέ μπορεί να φαίνεται απλή, το αποτέλεσμα όμως στο φλιτζάνι πολλές φορές δεν είναι το αναμενόμενο. O Nίκος Αντζάρας, Πανελλήνιος Πρωταθλητής Barista το 2022 και το 2023, δίνει tips για να αποφύγουμε τα συχνότερα λάθη που γίνονται όταν κάνουμε καφέ στο σπίτι.
![Νίκος Αντζάρας Νίκος Αντζάρας](/images/w734/jpeg/files/2023-09-27/img_4642.jpeg)
Καφές: Τα λάθη που κάνουμε όταν τον φτιάχνουμε στο σπίτι
Αναλογία νερού-καφέ: Το πιο συχνό λάθος για την παρασκευή ενός φλιτζανιού καφέ είναι να βάζουμε με το μάτι αλεσμένο καφέ και νερό. Για να πετύχουμε μια ιδανική εκχύλιση πρέπει να έχουμε σωστή αναλογία νερού-καφέ. Παραδείγματος χάρη για να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου η αναλογία είναι 1 γρ. καφέ και 17 γρ. νερό, για μια κούπα φίλτρου 300ml χρειαζόμαστε 18 γρ. αλεσμένου καφέ.
Λανθασμένη θερμοκρασία νερού: Η σωστή θερμοκρασία του νερού είναι κρίσιμη για το σωστό γευστικό αποτέλεσμα. Πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει τα αρώματα και να μας δώσει πικρά στοιχεία, ενώ χαμηλότερη θερμοκρασία νερού δεν θα αποδώσει σωστά τα αρώματα του καφέ. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 93-94°C.
Λάθος αποθήκευση του καφέ: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η αποθήκευση του καφέ στο ψυγείο – είναι κάτι που καταστρέφει τα αρώματά του. Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε σκοτεινά και αεροστεγή δοχεία για να διατηρεί τη φρεσκάδα του.
Χρήση νερού βρύσης: Συχνά οι παροχές υδρεύσεως δίνουν στο νερό μεταλλική και στυφή γεύση με έντονη οσμή χλωρίου και μικροσωματιδίων. Η επιλογή ενός φίλτρου για το νερό μας ή ακόμα και η χρήση εμφιαλωμένου νερού θα βελτιώσει κατά πολύ τη γευστική μας εμπειρία.
Αλεσμένος καφές και διάρκεια: Ο καφές από τη στιγμή που τον αλέσουμε αρχίζει και χάνει την αρωματική του ένταση και τη φρεσκάδα του. Επιλέγουμε σημεία πώλησης που μας αλέθουν εκείνη τη στιγμή τους κόκκους μας ώστε να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα αρώματα.
Κακή συντήρηση του εξοπλισμού: Πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε σωστή συντήρηση στη συσκευή μας με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να αλλοιώνεται κατά μεγάλο ποσοστό. Για να μπορούμε να έχουμε πάντα το σωστό γευστικό αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε συχνό καθαρισμό στον εξοπλισμό μας. Είτε χρησιμοποιούμε μηχανή espresso είτε καφετιέρα φίλτρου, καθημερινά πρέπει να γίνεται καλό καθάρισμα με τα προϊόντα καθαρισμού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.