Πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ στο σπίτι
Ο baristas Νίκος Αντζάρας μας μαθαίνει να τον φτιάχνουμε σωστά και μας εξηγεί ποια είναι τα 6 πιο συχνά λάθη που κάνουμε

Καφές: Πώς να τον φτιάξουμε τέλεια στο σπίτι. Ο Νίκος Αντζάρας, Πανελλήνιος Πρωταθλητής Barista, μας εξηγεί τα λάθη που κάνουμε
Για κάποιους η μισή απόλαυση στον καφέ είναι να τον φτιάχνουν με τα χεράκια τους. Να ξυπνούν λίγο νωρίτερα, να βάζουν μπρος τη μηχανή τους και να απολαμβάνουν έπειτα το ρόφημά τους, νιώθοντας για λίγο μπαρίστα. Ή μήπως όχι; Η σπιτική παρασκευή καφέ μπορεί να φαίνεται απλή, το αποτέλεσμα όμως στο φλιτζάνι πολλές φορές δεν είναι το αναμενόμενο. O Nίκος Αντζάρας, Πανελλήνιος Πρωταθλητής Barista το 2022 και το 2023, δίνει tips για να αποφύγουμε τα συχνότερα λάθη που γίνονται όταν κάνουμε καφέ στο σπίτι.

Καφές: Τα λάθη που κάνουμε όταν τον φτιάχνουμε στο σπίτι
Αναλογία νερού-καφέ: Το πιο συχνό λάθος για την παρασκευή ενός φλιτζανιού καφέ είναι να βάζουμε με το μάτι αλεσμένο καφέ και νερό. Για να πετύχουμε μια ιδανική εκχύλιση πρέπει να έχουμε σωστή αναλογία νερού-καφέ. Παραδείγματος χάρη για να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου η αναλογία είναι 1 γρ. καφέ και 17 γρ. νερό, για μια κούπα φίλτρου 300ml χρειαζόμαστε 18 γρ. αλεσμένου καφέ.
Λανθασμένη θερμοκρασία νερού: Η σωστή θερμοκρασία του νερού είναι κρίσιμη για το σωστό γευστικό αποτέλεσμα. Πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει τα αρώματα και να μας δώσει πικρά στοιχεία, ενώ χαμηλότερη θερμοκρασία νερού δεν θα αποδώσει σωστά τα αρώματα του καφέ. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 93-94°C.
Λάθος αποθήκευση του καφέ: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η αποθήκευση του καφέ στο ψυγείο – είναι κάτι που καταστρέφει τα αρώματά του. Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε σκοτεινά και αεροστεγή δοχεία για να διατηρεί τη φρεσκάδα του.
Χρήση νερού βρύσης: Συχνά οι παροχές υδρεύσεως δίνουν στο νερό μεταλλική και στυφή γεύση με έντονη οσμή χλωρίου και μικροσωματιδίων. Η επιλογή ενός φίλτρου για το νερό μας ή ακόμα και η χρήση εμφιαλωμένου νερού θα βελτιώσει κατά πολύ τη γευστική μας εμπειρία.
Αλεσμένος καφές και διάρκεια: Ο καφές από τη στιγμή που τον αλέσουμε αρχίζει και χάνει την αρωματική του ένταση και τη φρεσκάδα του. Επιλέγουμε σημεία πώλησης που μας αλέθουν εκείνη τη στιγμή τους κόκκους μας ώστε να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα αρώματα.
Κακή συντήρηση του εξοπλισμού: Πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε σωστή συντήρηση στη συσκευή μας με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να αλλοιώνεται κατά μεγάλο ποσοστό. Για να μπορούμε να έχουμε πάντα το σωστό γευστικό αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε συχνό καθαρισμό στον εξοπλισμό μας. Είτε χρησιμοποιούμε μηχανή espresso είτε καφετιέρα φίλτρου, καθημερινά πρέπει να γίνεται καλό καθάρισμα με τα προϊόντα καθαρισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και εκεί σερβίρει το ολοκαίνουργιο bar food menu του Νίκου Καραθάνου
Κλείσε τραπέζι όσο ακόμη προλαβαίνεις το λάχανο στον καιρό του
Ρετρό οχήματα μεταμορφώνονται σε πλήρως εξοπλισμένα μπαρ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.