- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Katikies, ένα υπέροχος γαστρονομικός προορισμός στη Σαντορίνη
Ο ξενοδοχειακός όμιλος με τα τρία εμβληματικά εστιατόρια
Ο Όμιλος Katikies, φιλοξενεί τρία εστιατόρια-ορόσημα για το νησί της Σαντορίνης: Koukoumavlos, Selene και Botrini’s Santorini
Είναι η πρώτη φορά που πατάω το πόδι μου στη γη της Σαντορίνης. Μυστήρια γη, ολόκληρη σκεπασμένη με μαύρο χώμα και λευκά, μικρά σπιτάκια. Κι ύστερα, σε μία στροφή του δρόμου, έτσι αναπάντεχα, ήσυχα, ανεπαίσθητα σχεδόν, λες και δεν πρόκειται για τον πίνακα του Θεού, εμφανίζεται μπροστά σου η μαγική εικόνα: όλο το μπλε, Αιγαίου κι ουρανού, στην τέλεια ένωση, κι από εκεί μέσα να ξεπετάγεται η Καλντέρα. Όσες φωτογραφίες και αν έχεις δει, όσες διηγήσεις και να έχεις ακούσει, η εικόνα αυτή δεν περιγράφεται, ούτε αποτυπώνεται, ούτε μεταφέρεται. Είναι κάτι που πρέπει να δεις, περισσότερο να νιώσεις, μόνος σου.
Ακριβώς αυτό, το ίδιο με εμένα, νιώθει και ο αμερικανός επισκέπτης, που κάθεται αυτή τη στιγμή δίπλα μου. Λέει πως με τίποτα δεν μπορεί να χορτάσει αυτή τη θέα, και συμφωνώ σιωπηλά. Πράγματι, δεν πρέπει να σου γίνεται ποτέ αρκετή, ακόμα κι αν τη βλέπεις κάθε μέρα για αιώνες. Βρισκόμαστε και οι δυο στο μπαλκόνι όπου σερβίρεται το πρωινό στις Katikies Chromata, πιθανότατα το πιο ασυνήθιστο μπαλκόνι του κόσμου, γιατί ποιο άλλο μπορεί να σου χαρίσει την αίσθηση ότι ίπτασαι πάνω από τη θάλασσα;
Για τούτη την αίσθηση, ευθύνεται η μοναδική τοποθεσία του ξενοδοχείου: στο Ημεροβίγλι, σκαρφαλωμένο στην άκρη της Καλντέρας το Katikies Chromata δίνει την εντύπωση ότι βρισκόταν εδώ από πάντα. Τόσο εναρμονισμένο είναι με το περιβάλλον, απόδειξη ότι έχει σεβαστεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τον Κυκλάδων σε ένα βαθμό απόλυτο. Παρόλο που εκτείνεται σε 13 δωμάτια, 12 σουίτες και 1 βίλα (όλα με θέα την Καλντέρα, τα περισσότερα και με ιδιωτική πισίνα), δεν ταράζει το τοπίο, η πολυτέλειά του είναι ήσυχη, κρυφή, ιδιωτική. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του ομίλου, στις Katikies Santorini στην Οία και στις Katikies Garden στα Φηρά. Είναι όλα σχεδιασμένα με τον ίδιο σκοπό: να λειτουργούν ως μικρά, λευκά καταφύγια για τους επισκέπτες τους.
Η ηρεμία, η ιδιωτικότητα και οι πολυτελείς ανέσεις που μόνο ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων μπορεί να προσφέρει, όμως, δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που κάνουν τον Όμιλο Katikies να ξεχωρίζει. Κυρίαρχο ρόλο, ηγετικό σχεδόν, στη φιλοσοφία του ομίλου παίζει η γαστρονομία. Έτσι, κάθε ένα από τα ξενοδοχεία φιλοξενεί και από ένα εστιατόριο-ορόσημο.
Αρχίζοντας από τις Katikies Chromata βρίσκουμε μία γαστρονομική έκπληξη, που δεν είναι άλλη από την αναγέννηση του ιστορικού εστιατορίου Koukoumavlos. Ήταν το 1989 όταν ο Νίκος Πουλιάσης, ένας νέος, αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχος σεφ έκανε το όνειρό του πραγματικότητα δημιουργώντας το δικό του εστιατόριο στο νησί της Σαντορίνης. Ο Κουκούμαβλος είχε μόλις γεννηθεί και στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα εξελισσόταν σε ένα από τα πιο ξακουστά εστιατόρια ολόκληρης της χώρας. Ο Νίκος Πουλιάσης δεν είχε σπουδάσει σε κάποια λαμπερή σχολή μαγειρικής, αντίθετα ήταν αυτοδίδακτος. Όμως, ο διαφορετικός τρόπος σκέψης του, η ικανότητά του να συνδυάζει αναπάντεχα υλικά σε μία τέλεια γευστική ισορροπία, οι διαρκείς πειραματισμοί του και πάνω από όλα η βαθειά του αγάπη για τη μαγειρική είχαν ως αποτέλεσμα η κουζίνα του να μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι τη δοκίμασαν. Από φέτος, το εμβληματικό αυτό εστιατόριο, που έκλεισε το 2020, βρίσκει και πάλι τη θέση του στη Σαντορίνη, πάνω σε μια ειδυλλιακή βεράντα μέσα στις Katikies Chromata. Η μακρά και στενή φιλία του βραβευμένου σεφ Έκτορα Μποτρίνι (σ.σ. ο οποίος άλλωστε έχει αναλάβει όλα τα εστιατόρια του Ομίλου Katikies), και του εξαιρετικού σεφ Νίκου Πουλιάση επισφραγίζεται μέσα από αυτή τη συνεργασία και σίγουρα υπόσχεται το ίδιο αξέχαστες γευστικές στιγμές.
Το Katikies Garden, πάλι, κρύβει άλλο ένα θρυλικό εστιατόριο, όχι μόνο της Σαντορίνης, αλλά και της Ελλάδας. Πρόκειται για την εμβληματική Σελήνη, το όνομα του οποίου ίσως έχει φτάσει στα αυτιά σας, ακόμη και αν δεν έχετε απασχοληθεί ποτέ με τη γαστρονομία. Η ιστορία της Σελήνης αρχίζει το 1985 όταν ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης οραματίζεται ένα εστιατόριο που θα προσφέρει στους καλεσμένους του την «ψυχή» του νησιού. Στη Σελήνη σερβίρονταν πιάτα φτιαγμένα με τοπικά υλικά, παραδοσιακές συνταγές από καιρό ξεχασμένες που εκσυγχρονίστηκαν (κι έτσι διασώθηκαν), φαγητό που ήταν συνδεδεμένο με τον ίδιο το τοπίο της Σαντορίνης. Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης ανέδειξε τα τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης και συνέβαλε στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας όσο λίγοι, μέχρι τον θάνατό του το 2021.
Τότε, όμως, ανέλαβε ο Έκτορας Μποτρίνι τη (μεγάλη) ευθύνη να συνεχίσει τη Σελήνη. Το αν το κατάφερε ή όχι, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς σήμερα σε ένα δείπνο στα τραπέζια της ανανεωμένης Selene, στο δροσερό κήπο του Katikies Garden – ιδανικά, συνδυασμένο με κάποιες από τις ετικέτες που έχει διαλέξει για ακριβώς αυτόν τον σκοπό το Γιάννης Καρακάσης MW, ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο. Θα σημειώσω μόνο να δώσετε προσοχή στις λέξεις του σερβιτόρου όταν στην αρχή του δείπνου θα πει: «Σήμερα, θα κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από το φαγητό και το κρασί». Είναι πράγματι έτσι, ένα ολόκληρο γευστικό ταξίδι. Και είναι αξέχαστο.
Για τελευταίο άφησα το ανεπανάληπτο Botrini’s Santorini μέσα σε στο Katikies Santorini, σκαρφαλωμένο στην Οία και μία θέα ασύλληπτη. Όσο την κοιτάζω, σκέφτομαι ότι μόνο η απόλαυση της γεύσης μέσα από πιάτα λεπτοδουλεμένα όσο εκείνα του Έκτορα Μποτρίνι, είναι ικανή να σου τραβήξει την προσοχή τόσο, ώστε να αποστρέψεις το βλέμμα. Και όντως, στα 11 στάδια του μενού οι μοναδικές στιγμές που δεν κοίταζα το πιάτο μου ήταν όταν έλειπε από μπροστά μου... Το μενού ακολουθεί κι εδώ (όπως και στο ολοκαίνουργιο Botrini’s μέσα στις Katikies Mykonos) τις αξίες που χάρισαν στο Botrini’s τις πολυάριθμες βραβεύσεις, ανάμεσά τους και το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Η μόνη διαφορά είναι στην τοποθεσία. Τη θέση της κομψής, αστικής μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι παίρνει το σαγηνευτικό κυκλαδίτικο σκηνικό, το καταγάλανο αιγαιοπελαγίτικο φόντο και μία εξωτική boho-chic ατμόσφαιρα. Και είναι αρκετά για να συνθέσουν μία αξιομνημόνευτη εμπειρία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.