- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Κίτρινο Ποδήλατο, το μαγικό γλυκατζίδικο της Σίφνου
Ένα ζαχαροπλαστείο που μυρίζει λευκή Κυκλάδα και βουκαμβίλια
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![Κίτρινο Ποδήλατο, το υπέροχο pastry shop της Σίφνου Κίτρινο Ποδήλατο, το υπέροχο pastry shop της Σίφνου](/images/1074x600/jpg/files/2023-08-10/kitrino-podilato.jpg)
Στο Κίτρινο Ποδήλατο, στη Σίφνο, ο Γιώργος Ψαραύτης φτιάχνει τα πιο γαλλικά γλυκά και κολασμένους λουκουμάδες!
Όποιος ξέρει το πρωινό καλοκαιριάτικο ξύπνημα στον Αρτεμώνα της Σίφνου, το ταυτίζει με την αυλή του Γιώργου. Από αυτές τις ολόλευκες, τις αστραφτερά ασβεστωμένες, με τα τραπεζάκια κάτω από τον παχύ ίσκιο της φούξια βουκαμβίλιας.
![Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος](/images/w734/jpg/files/2023-08-10/kitrino-podilato3.jpg)
Στα ενδότερα του μαγικού γλυκατζίδικου, η ίδια παιχνιδιάρα αρχιτεκτονική, οι εσοχές, τα λίγα σκαλάκια που σε οδηγούν σε άλλη μια κρυψώνα-φωλίτσα, να ξεκινήσεις τη μέρα πιο ιδιωτικά δεν γίνεται με μια μελόπιτα, μια καρυδόπιτα, ένα μελωμένο εκμέκ με παγωτό και σιρόπι βύσινο ή ίσως και μια μερίδα μικροσκοπικούς, ολοστρόγγυλους τραγανούς λουκουμάδες με θυμαρίσιο, ντόπιο μέλι.
![Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος](/images/w734/jpg/files/2023-08-10/dsc_1121.jpg)
Αυτά είναι και τα μόνα ελληνικά γλυκά που φτιάχνει ο πιο fit, ποδηλατομανής πατισιέ της επικράτειας. Τον καλό ζαχαροπλάστη έχω μάθει πια να τον ξεχωρίζω από τα κιλά του. Όσο πιο λίγα, τόσο πιο καλός. Μέσα από ένα παράδοξο, οι άριστοι τεχνίτες της ζάχαρης, δεν την βάζουν στο στόμα τους ούτε γι' αστείο. Τέτοιος είναι και ο Γιώργος, ο πιο άγιος Ονούφριος άνθρωπος που έχω ποτέ συναντήσει. Απορώ πώς δεν τον παίρνει το μελτέμι, όταν με το γιο του σεριανά περιπαθώς το νησί, με το αγαπημένο του ποδήλατο, το οποίο αναγκάζεται να παρκάρει τους μήνες του καλοκαιριού που η μέρα του ξεκινά νωρίς, αφού στις 10, η βιτρίνα του έχει κιόλας γεμίσει λαχταριστές κρεμ-μπριλέ, εξαιρετικό παρί-μπρεστ με τραγανά σου, προφιτερόλ, τσιζ-κέικ με φρούτα του νησιού, κρεμ μπριλέ, μπανόφι και αιθέριο μιλ-φέιγ.
![Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος](/images/w734/jpg/files/2023-08-10/kitrino-podilato4.jpg)
Η οικογένεια Ψαραύτη, την καλή ζωή την έχει στο αίμα της. Ο μπαμπάς, μορφή του νησιού, ιερέας, δεινός βιολιστής και ταγμένος πανηγυρτζής, η Σίφνος κάθε μέρα πανηγυρίζει και κάποιο ξωκλήσι, ο γιος από μικρός, ερωτευμένος με τη ζάχαρη. Στα 12 του άφησε πίσω το νησί, έμαθε στην Αθήνα την τέχνη της ζύμης σε φούρνους και εργαστήρια πριν ξεκινήσει τις σπουδές του.
![Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος Κίτρινο Ποδήλατο, Σίφνος](/images/w734/jpg/files/2023-08-10/kitrino-podilato2.jpg)
Ωστόσο, το θεωρητικό κομμάτι δεν ήταν το φόρτε του. Αυτός προτιμούσε τη δράση στην πράξη, στο εργαστήρι. Ταξίδεψε μακριά, στην Κούβα και τον Άγιο Δομήνικο εξερευνώντας τα μυστικά της σοκολάτας και κάπως έτσι, το 2002 σάλπαρε οριστικά για τη γενέτειρα, ανοίγοντας το δικό του μαγαζί. Το τόσο παράδοξο. Η σιφνιά παράδοση ντύνει αρχιτεκτονικά το πιο άρτια καμωμένο, το πιο κομψό, το πιο αιθέριο κομμάτι της γαλλικής πατισερί. Η επιτυχία του θαρρώ, είναι πώς διάλεξε στο ρεπερτόριό του γλυκά κοσμαγάπητα και κλασικά, αυτά που όλοι ξέρουμε και λαχταράμε. Με το χρόνο, τα τελειοποίησε, βρήκε τα μυστικά και την ιδανική τους νοστιμιά!
Κίτρινο Ποδήλατο, Αρτεμώνας, Σίφνος, 2284031244
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.