Θεματα

8 στέκια με υπέροχο φαγητό στην Πάτμο

Πίσω από το κοσμικό και βέρι κοσμοπόλιταν προφίλ το νησί στρώνει παραδοσιακό τραπέζι

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 στέκια με υπέροχο φαγητό στην Πάτμο
Φωτογραφία: Η Λάμπη

Η Πάτμος αξιοποιεί τη λιγοστή, πολύτιμη πρώτη ύλη του άνυδρου τόπου της και στα ταβερνάκια της σερβίρει πιάτα μεγάλης νοστιμιάς

Αν ζήσεις για λίγο καιρό στην Πάτμο, θα καταλάβεις πως η τροφή εδώ δεν είναι αυτονόητη. Η έννοια του πηγαίνω να ψωνίσω έναν μαϊντανό ή δυό λεμόνια δεν είναι διόλου η ίδια με του πολιτισμένου κόσμου, καθώς το νησί ζει απομονωμένο, στο έλεος των καραβιών και των μποφόρ, που αν επιμένουν να φυσάνε δυνατά, μπορεί να ξεμείνεις και από τα απαραίτητα. Και κάπως έτσι θα εξηγήσεις τα τεράστια κελάρια που είναι μεγαλύτερα από τα σπιτικά, καθώς οι κάτοικοι, σαν τα φιλότιμα μυρμηγκάκια, φροντίζουν να τα γεμίσουν το καλοκαίρι που η γη παράγει τη λιγοστή σοδειά της, για να έχουν τις δύσκολες μέρες του χειμώνα που το καράβι βρίσκεται στο έλεος του Ποσειδώνα. Όμως, μέσα από ένα ευτυχές παράδοξο, στην Πάτμο, τρως υπέροχα. Αλαργινή κι απόμακρη από τις μόδες του πολιτισμού, διατηρεί ολοζώντανη την παλιά κουζίνα της με τα δυο-τρία υλικά, αλλά τί υλικά! Ολόφρεσκο ψάρι, άνυδρα μποστανικά, ντόπια τυριά και αιγαιοπελαγίτικο κατσικάκι με πανταχόθεν κυανόλευκη, μαγική θέα, στη δαντελωτή ακτογραμμή της.

O Benetos στα Σάψιλα

O Benetos στα Σάψιλα

Ο Μπενέτος Ματθαίου, είναι παιδί αγρότη, παιδί της γης και της θάλασσας του νησιού. Μικρός και πεντάμορφος, μετανάστευσε στο Μαϊάμι, απ' όπου επανήλθε τη δεκαετία του '80, φέρνοντας μαζί του μια προκομένη, κοσμοπολίτισσα σύζυγο τη Σούζαν και φρέσκιες ιδέες για την πατινιώτικη γαστρονομία. Το παλιό θερμοκήπιο του μπαμπά, που σήμερα θα σου θυμίσουν μερικοί τροφαντοί ηλίανθοι, έγινε τότε το πρώτο γκουρμέ εστιατόριο του νησιού, που με ενθουσιασμό στήριξαν οι επώνυμοι επισκέπτες. Πουθενά αλλού δεν υπήρχε τότε η έννοια του σεβίτσε με τόνο ημέρας αν και τελικά, πιστεύω πως όλοι πηγαίναμε πρωτίστως για τη σαλάτα με τα άνυδρα -μέλι και άρωμα- ντοματίνια από το μποστάνι του. Το μαγαζί, στο οποίο θα σε οδηγήσει μια μικρή, μαγική παραθαλάσσια διαδρομή από τη Σκάλα, έχει πλέον μεγαλώσει και με ένα μπαρ στον κήπο αλλά όλα τα λεφτά είναι η θέα-θάλασσα που φιλά το ρόδινο ηλιοβασίλεμα στο στόμα, ανάμεσα σε κείνη και σένα ο κήπος που καλλιεργεί τα λαχανικά του μαγαζιού. Η οικογένεια φτιάχνει τα τυριά, η Πάτμος τα βιολογικά πουλερικά και το κατσίκι, οι καλύμνιοι ψαράδες φέρνουν το σπαρταριστό ψάρι για τα διάσημα σεβίτσε του Μπενέτου, τον τόνο sushi style με αλμύρα και σπαγγέτι κολοκυθάκι, το χταπόδι καρπάτσο, τη μακαρονάδα με κωλοχτύπα ή αστακό. Εδώ θα έρθεις και για τους γεμιστούς κολοκυθανθούς, το σιγοψημένο χοιρινό με πουρέ από ρεβύθια, τη χωριάτικη με τη φέτα που τηγανίζεται στο σπιτικό φύλλο με τα αρωματικά της αλλά και για τη λίστα κρασιών, το άψογο σέρβις και το απαραίτητο vip's hunting. Σάψιλα, 2247033089

O Benetos στα Σάψιλα

Ο Πανάγος στον Κάμπο

Ο Άνω Κάμπος είναι πενήντα περπατητά βήματα από τον Κάτω, ή αλλιώς, την πιο κοσμική παραλία του νησιού. Μερικά σπιτάκια όλα κι όλα, η στάση του λεωφορείου και μια μικρή σκιερή πλατειούλα, εκεί όπου απλώνει τα τραπεζάκια του ο έξω-καρδιά, παιχνιδιάρης, ολογέλαστος Πανάγος, άρχων και μορφή του Άνω Κάμπου. Μια στροφή που κανείς δεν της δίνει σημασία, εκεί όπου αράζουν οι ψαράδες και οι ντόπιοι παππούδες για τον καφέ και το κουβεντολόι της ημέρας. Ο Πανάγος είναι ο βασιλιάς του μαγειρευτού και αξίζει να τον δοκιμάσεις μεσημέρι, τότε που η πλατεία κρατά ακόμη ατόφιο το κουλέρ λοκάλ, ήσυχο σκηνικό της. Μόλις ο Πανάγος κατεβάζει από τη φωτιά το λεμονάτο κατσικάκι του με τη χοντρή, χρυσαφένια γλυκιά, τηγανητή πατάτα ή τον κανελάτο κοκκινιστό κόκκορα με τη χοντρή χυλοπίτα, έχεις αφήσει τις βουτιές στη μέση και τρέχεις! Εδώ μόνον θα δοκιμάσεις την τοπική σπεσιαλιτέ ρεβυθάδα στο πήλινο με μελιτζάνες και μπόλικη κανέλα, πιάτο που αν δεν το βρεις, το παραγγέλνεις για την επόμενη. Ένθερμα θα σου μιλήσω για την ψαρόσουπα με το ψάρι ημέρας, το λεμονάτο κομμένο σε λεπτές, βελούδινες φέτες με ρυζάκι, την μέλι-μελιτζάνα στιφάδο, το κοκκινιστό, το φρικασέ με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αληθινά γλυκά του κουταλιού στο τέλος-επιτέλους, χωρίς γιαούρτι. Το αληθινό μαγειρευτό που κρατά την υπόσχεσή του, όταν έχεις βαρεθεί το κάθε-μέρα-ψάρι. Άνω Κάμπος, 2247031570

Η Λάμπη στη Λάμπη

Η Λάμπη
Η Λάμπη

Η βόρεια, άγρια παραλία της Λάμπης είναι διάσημη για τα στρογγυλά, σμιλεμένα βότσαλά της. Εδώ δεν έρχεσαι για μπάνιο αλλά για την άγρια διαδρομή με την απέραντη θέα που θα σε οδηγήσει στην καλύτερη ψαροταβέρνα του νησιού. Πίσω, το μποστάνι, μπροστά η θάλασσα. Ξεκινάς με τον δικό τους ολόγλυκο παστό κολιό και μια ρακή, συνεχίζεις με σπαρταριστό ψάρι ή αστακουδάκια στα κάρβουνα, μέχρι να έρθουν, θα πάρεις κρίταμα, τις δικές τους βραστές πατάτες με άγρια βλίτα, τους γεμιστούς κολοκυθανθούς της κυρίας Καίτης, την άπαιχτη μελιτζανοσαλάτα και κρασάτο χταπόδιΛάμπη, 2247031490

George Place

George Place
George Place

Φαινόμενο μοναδικό, ένα νεανικό μαγαζί-σκέτο παλμός, να κοντεύει να σαρανταρίσει και να μην λέει να γεράσει. Το George Place, είναι ο κοσμικός ομφαλός του νησιού, εδώ θα χτυπήσεις κάρτα για να ακουστεί ότι ήρθες ή δεν θα πατήσεις το πόδι σου άμα είσαι ινκόγνιτο. Παλαιού, αριστοκρατικού τύπου και πιο απλού-δεν-έχεις συνάμα, το George δεν είναι μαγαζί αλλά προορισμός. Ξεκινάς με πρωινό και καφέ, συνεχίζεις με σνακ και κρασιά ανάμεσα στις βουτιές, από τις ξαπλώστρες του χαζεύεις το ηλιοβασίλεμα με κοκτέιλ, συνεχίζεις με σοβαρά ποτά το βραδάκι. Ονομαστό και φημισμένο για τις τάρτες του, με αληθινή βουτυράτη θριφτή ζύμη-διδάξασα η αγγλίδα θεία του Γιώργου-αλλά και για την άχαστη τονοσαλάτα που σερβίρεται με πίκλα αγριοράδικο και αγγουράκι. Kάτω Κάμπος, 2247031881

Στην Ψιλή Άμμο

Ψιλή Άμμος

Πηγαίνει και το καραβάκι αλλά μισή ώρα περπάτημα θα σε ανταμείψει με θέες μαγικές και πενταγάλανες και στο τέλος με μια αμμουδερή παραλία κάτω από τα αλμυρίκια, που το περιοδικό Travel & Leisure περιλαμβάνει στις 10 πιο όμορφες κρυμμένες παραλίες του πλανήτη. Εκεί δεν υπάρχει νερό ούτε ρεύμα. Υπάρχει όμως, μια γραφική ταβέρνα, σαν καλύβα του Ροβινσώνα, που λειτουργεί με γεννήτρια. Κι όμως, το φαγητό της δεν παίζεται σε νοστιμιά. Ντομάτα αληθινή και ολόγλυκια στη χωριάτικη, υπέροχο κατσικάκι, γεμιστά και γενικά κλασικά ελληνικά φαγητά που έχουν αυτή την άλλη, παλιά νοστιμιά. Λίγο το γκάζι, λίγο η ντόπια πρώτη ύλη, λίγο που σαν να βρίσκεσαι στην άλλη όψη του Θεού και να ο παράδεισος, εξασφαλισμένος. Αν και τον 15αύγουστο, γίνεται λαϊκό προσκύνημα.

Η καντίνα στο Λιβάδι των Καλογήρων

Η καντίνα στο Λιβάδι των Καλογήρων

Αν θέλεις να ζήσεις την πιο απόκοσμη, την πιο εξωπραγματική πατηνιώτικη εμπειρία, θα έρθεις στο Λιβάδι του Γερανού. Η παραλία δεν λέει πολλά, όμως αυτός αυτός ο απρόσμενος καταπράσινος κάμπος με το παλιό αλώνι, το μοναστηράκι της Παναγιάς, τα λιγοστά γελάδια και τα νερά είναι ένα κομμάτι ζωής απείραχτο μέσα στους αιώνες. Στην ακρούλα της ακρογιαλιάς, η Καντίνα του Βαγγέλη και της Κατερίνας Καμίτση είναι ό,τι πιο μαγικό έχεις δει στη ζωή σου. Δεκάδες γλάστρες, ξύλινοι πάγκοι με κουρελούδες, παντού υπαίθρια και κρεμάμενα τα έργα τέχνης-ναϊφ ζωγραφικές με θέμα μόνο τάνκερ, ζωγραφιστές νεροκολοκύθες, μια αιγαιοπελαγίτικη, παλιά χαρά. Προσφέρουν αναψυκτικά, ουζομεζεδάκια αλλά όλοι πάμε εκεί για τα τηγανητά αβγά-άλλη γεύση το γκάζι!- την ντοματοσαλάτα και τις ομελέτες τους, σκέτες, με ντομάτα ή λουκάνικο.

Στο Φλοίσβο, στο Γροίκο

Στην παραθαλάσσια ανηφορίτσα που πάει από το Γροίκο στην Πέτρα, ο Φλοίσβος, νησιώτης, γαλανόλευκος και παραδοσιακός, είναι στο πόστο του, σταθερή αξία από το 1959, ίδιος και απαράλλακτος από τον καιρό του παππού Κυριάκου Βαμβάκου. Το ταβερνάκι πάνω από το κύμα, με τη θέα καδραρισμένη σαν καρτ-ποστάλ μέσα από τις καμάρες του, αυτό που δεν θα σε προδώσει στην πείνα μετά το μπάνιο, με το δικό του ελαιόλαδο από το οικογενειακό κτήμα στην Κω και τοπικά υλικά μαγειρεύει την πατηνιώτικη ρεβυθάδα, γεμιστούς κολοκυθανθούς, ντόπια βλίτα και κολοκυθάκι, πίτες, μουσακά και όλα τα ελληνικά φαγητά και ωραιότατο κατσικάκι. Πάνω στη θάλασσα, το φρέσκο ψαράκι δεν λείπει από το τραπέζι της ημέρας και εδώ ξέρουν να το τηγανίσουν τραγανό και αλάδωτο. Για όταν θέλεις να ηρεμήσεις από την vip κοσμοκατάνυξη και να νοιώσεις την παλιά αύρα του νησιού. 2427031380

Καφέ Βαγιά

Η Πάτμος πλέον έχει μπει για τα καλά στο πνεύμα των beach bars, του brunch με αβοκάντο και σαλάτα κινόα, των πανκέικς και όλα αυτά που μας βασανίζουν στην πρωτεύουσα. Από παλιά, όμως, υπάρχει ένα πρωινάδικο-καφέ-ζαχαροπλαστείο που όμοιό του δεν θα βρεις. Η μαγική του βεράντα με θέα στο πέλαγο, η αίσθηση πως μπαίνεις στην αυλή ενός φιλόξενου και γλυκύτατου πατηνιώτικου σπιτιού, δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο. Εδώ δεν νοιώθεις πως βρίσκεσαι σε μια επιχείρηση αλλά σε μια περιποίηση σπιτική και πεντανόστιμη. Η κυρία Ευτυχία και η οικογένειά της, κάνουν τη χειροποίητη διαφορά. Φτιάχνουν εξαιρετικά γλυκά, θα βρεις και τα παραδοσιακά του νησιού, όπως τα πουγκιά αλλά και κέικ με μους σοκολάτα και παγωτό, φτιάχνουν πίτες με σπιτικό φύλλο, πρωινά διαφορετικά και ομελέτες, σαλάτες και σνακ για όλες τις ώρες, έχουν και γλυκά για να πάρεις μαζί σου. Καφέ Βαγιά, 2247031658

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.