- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να παίρνεις μαζί σου στην παραλία
Ακόμη κι αν έχεις μαζί σου ψυγείο πάγου
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πάρετε μαζί σας στην παραλία και γιατί
Όλη μέρα στη θάλασσα. Έχεις σκοπό να πας το πρωί και να ξεχαστείς εκεί μέχρι να δύσει ο ήλιος. Ομπρέλα, καρεκλάκια, στρώματα, αντηλιακά, πετσέτες, παρεό, δεύτερο μαγιό, έχεις σκεφτεί τα πάντα. Το κολύμπι, ο ήλιος και το ξέγνοιαστο μυαλό, φέρνουν πείνα. Το έχεις σκεφτεί κι αυτό. Ψυγειάκι με όλα τα καλά!
Έλα όμως που δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για παραλία. Ακόμα και ένα σύγχρονο cooler ή το γεμάτο πάγο ψυγειάκι σου, παύουν να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους από κάποια ώρα και μετά, ειδικά στην αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού. Αν σκεφτείς πως στο ψυγείο του σπιτιού σου τα τρόφιμά σου διατηρούνται σωστά στους 4 και κάτω βαθμούς, ενώ μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου το πολύ μέχρι δυο ώρες, φαντάσου όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από τους 33 βαθμούς. Ο ρυθμός ανάπτυξης των βακτηρίων ανεβαίνει ραγδαία και ο αντίστοιχος χρόνος μειώνεται δραματικά στη 1 ώρα και λιγότερο ακόμα.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να παίρνεις στην παραλία
Φρούτα και σαλάτες
Κομμένο πεπόνι, κομμένο καρπούζι, πράσινες σαλάτες, κομμένες ντομάτες, όλα αυτά τα φρεσκοκομμένα τρόφιμα, από τη στιγμή και δεν θα καταναλωθούν άμεσα, δημιουργούν ένα εξαιρετικά φιλόξενο περιβάλλον για βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς. Όσο καλά και αν έχεις πλύνει τα φύλλα της σαλάτας ή το εξωτερικό φρούτων και λαχανικών, παραμένουν πάνω τους βακτήρια τα οποία μεταφέρονται με το μαχαίρι στη σάρκα τους τη στιγμή που τα κόβεις. Αν δεν τα καταναλώσεις άμεσα αλλά τα πακετάρεις κομμένα στα πλαστικά ταπεράκια (μικρά θερμοκήπια) για να τα απολαύσεις κάποια στιγμή στην παραλία, έχεις δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα δελεαστικό περιβάλλον για τα βακτήρια που θα πολλαπλασιαστούν ραγδαία στο εσώκλειστο υγρό και ζουμερό περιβάλλον. Η επικίνδυνη αλλοίωσή τους αντανακλάται και στη γεύση και την υφή τους, αφού τα κάποτε δροσερά λαχανικά και φρούτα αρχίζουν να μαραζώνουν αποκτώντας και μια διόλου ευχάριστη «γλοιώδη» υφή μέσα στα υγρά που έχουν χάσει. Ιδανικά πάρε τα φρούτα σου, τις ντομάτες, τα αγγουράκια σου ολόκληρα και άκοπα και τη στιγμή που τα θέλεις, με ένα καθαρό μαχαίρι και καθαρά χέρια θα τα κόψεις και θα τα φας ή προτίμησε φρούτα και λαχανικά που μπορείς να τα πλύνεις επί τόπου και να τα απολαύσεις άκοπα, όπως φράουλες, κεράσια, σταφύλια, τοματίνια…
Οτιδήποτε έφτιαξες με μαγιονέζα
Μπορεί να τη βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ σε ράφια εκτός ψυγείου, άλλωστε περιέχει η ίδια συστατικά που λειτουργούν ως συντηρητικό, όπως ξύδι ή χυμό λεμονιού, ωστόσο τη μαγιονέζα πρέπει να τη διατηρείς στο ψυγείο μόλις την ανοίξεις, όπως και οτιδήποτε έχεις φτιάξει με αυτή, καθώς περιέχει και αυγό. Επιπλέον, δεν θα τη φας μόνη της. Θα τη βάλεις σε σαλάτες ή σάντουιτς που περιέχουν εξίσου ευάλωτα υλικά, όπως αλλαντικά, κοτόπουλο, πατάτες, λαχανικά, βραστά αυγά. Αναμειγνύοντας όλα αυτά τα υλικά, αναμειγνύεις και τα βακτήρια που επηρεάζουν κάθε ένα χωριστά σε μια άκρως επικίνδυνη για την υγεία σου «συνάθροιση».
Αλλαντικά
Τα ταπεινά σαντουιτσάκια με τυρί και φέτες από γαλοπούλα ή ζαμπόν, μπέικον, πάριζα, σαλάμι κ.α., είναι ένα ιδανικό, θεωρείς, και εύκολο να ετοιμάσεις σνακ, το οποίο όμως πρέπει να διατηρείται στη σταθερή θερμοκρασία του ψυγείου μέχρι τη στιγμή που θα καταναλωθεί. Αυτό δεν συμβαίνει όταν έχεις σκοπό να περάσεις τη μισή σου μέρα στη θάλασσα. Ακόμη και μέσα στο «πολύ καλό» cooler που έχεις μαζί σου, από τη στιγμή που η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δεν μπορεί να διατηρηθεί σταθερή, ίσως είναι καλύτερα να αποφύγεις εντελώς να τα πάρεις μαζί σου ή αν τα πάρεις, καλό είναι να τα καταναλώσεις γρήγορα. Τα επικίνδυνα βακτήρια καραδοκούν.
Ωμό κρέας
Το πλάνο περιλαμβάνει και ψήσιμο στην άμμο, η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Παϊδάκια, μπριζολίτσες, κοτόπουλο, μπιφτέκια για λαχταριστά μπέργκερ. Καθόλου καλή ιδέα να κουβαλάς μαζί σου ωμό κρέας που θα μείνει σε θερμοκρασίες με διακυμάνσεις πριν ψηθεί στο αυτοσχέδιο μπάρμπεκιου. Στο άψητο κρέας αναπτύσσονται επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως e.coli και σαλμονέλα που μπορούν να προκαλέσουν από ήπια έως πολύ σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Εάν πάλι, θέλεις οπωσδήποτε να ψήσεις, βεβαιώσου πως το κρέας σου έχει καταψυχθεί σωστά και το φέρνεις κατευθείαν από την κατάψυξη καλά σφραγισμένο και χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα που ενδεχομένως βρίσκονται μέσα στο cooler.
Να θυμάσαι:
- Ακόμα και αν δεν έχεις πάρει φαγητό μαζί σου γιατί ξέρεις πως υπάρχει καντίνα στην παραλία, φρόντισε αυτό που θα παραγγείλεις να το απολαύσεις άμεσα ή έστω να μην μείνει στη ζέστη αρκετή ώρα (ελπίζοντας βέβαια πως τα υλικά του συντηρούνται στην καντίνα με τον καλύτερο τρόπο)
- Οι παγωμένες μπίρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της «ζωής» στην παραλία, ωστόσο η κατανάλωσή τους, εκτός από επικίνδυνη, προκαλεί αφυδάτωση (που οδηγεί και στα ενοχλητικά συμπτώματα του hangover). Το αλκοόλ έχει την τάση να μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, αφού για να το επεξεργαστεί το συκώτι σταματά να παράγει γλυκόζη, μια διαδικασία που προκαλεί αφυδάτωση. Το άφθονο νερό είναι η καλύτερη συνταγή να δροσιστείς και να ξεδιψάσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.