Alkionis: Ένας φούρνος μπουκιά και συχώριο
Η Αlkionis, είναι ο βασικότερος λόγος για να επισκεφτείς το Αλεποχώρι. Ο δεύτερος είναι η θάλασσα.
Αlkionis: Ο φούρνος - υπερπαραγωγή στο Αλεποχώρι
Τα Σαββατοκύριακα του καλού καιρού, στο Αλεποχώρι γίνεται προσκύνημα. Για να παρκάρεις πρέπει να τάξεις λαμπάδα στο μπόι σου, να κάνεις δέηση και άμα δεν φτάσει, μαζί και τρισάγιο. Εκεί όπου σε μια δαντελωτή γραμμή το όρος Πατέρας ακουμπά στον Κορινθιακό, οι πολλαπλές παραλίες φαίνεται να λατρεύονται από τα δυτικά προάστια της Αττικής που έχουν χτίσει εδώ τα εξοχικά τους, το πευκόδασος της διαδρομής είναι μαγευτικό, το χωριό συνδυάζει τον σύγχρονο ρυθμό των beach bars και ατόφιο το άρωμα της δεκαετίας του '60 και όλα αυτά συμβαίνουν ούτε μια ώρα δρόμο από το τσιμέντο της πρωτεύουσας.
Μπαίνοντας λοιπόν στο χωριό, το πρώτο αξιοθέατο είναι ο φούρνος-υπερπαραγωγή Αlkionis της Βούλας Μήτσου και της κόρης της, Πέπης, και το μποτιλιάρισμα στο πάρκινγκ. Άμα ρωτήσεις τι γίνεται ρε παιδιά, μήπως ατύχημα, «ατύχημα» θα σου απαντήσουν είναι η τυρόπιτα της Βούλας, μια άλλη ομολογουμένως σπιτική σφολιάτα, με αληθινή, ευωδιαστή, χωριάτικη φέτα.
Δεν θα δεις, όμως, ούτε έναν να μένει στην τυρόπιτα -αυτή είναι για να φαγωθεί-ραπανάκι για την όρεξη, μαζί με τον φρέντο στην ξαπλώστρα. Τα πορτ-μπαγκάζ γεμίζουν ασφυκτικά από σακούλες της επιστροφής, αφού αυτός εδώ ο φούρνος δεν μοιάζει με τους άλλους. Από το 1928 τον είχε ανοίξει ο παππούς του άντρα της, μέχρι που το 1975, το νέο ζευγάρι εγκατέλειψε τις καριέρες της αισθητικού και του εργοδηγού αντιστοίχως, για να εξερευνήσει το δύσκολο επάγγελμα του φούρναρη. Χήρα πλέον η Βούλα, δυναμική, γοητευτική και κοινωνική, στέκει κέρβερος σε όλα, από το ζυμωτήριο μέχρι το ταμείο.
Ο ξυλόφουρνος δεν φτάνει πια για να ψήσει τη ζήτηση, όλοι έρχονται για το κίτρινο ψωμί της από αλεύρι του κάμπου της Θήβας, το προζυμένιο ψωμί, την τοπική λειψόπιτα, ένα είδος πεπλατυσμένης λαγάνας με ελαιόλαδο και υφή από θριφτό κουλούρι που η Βούλα πρωτοτυπεί και γεμίζει με ελιές. Με αυτές παλιά, οι ψαράδες που πήγαιναν στις απέναντι Αλκυονίδες νήσους για ψάρεμα αντικαθιστούσαν το ψωμί που αν ήταν κανονικό θα μπαγιάτευε τόσες μέρες στον πελαγίσιο αγώνα.
Στα σουξέ της το μαλακό, αφράτο αιγυπτιακό αλμυρό κουλούρι που μοιάζει με μπριος, τα μπατόν σαλέ, ο λουκουμάς χωρίς αβγό - δεν υπάρχει ούτε ένας λουόμενος που να μην τον κρατά στο χέρι. Τα κουλουράκια της είναι όλα σπιτικά, ιδιαίτερο αυτό με το αληθινό βούτυρο γάλακτος.
Και ενώ οι περισσότεροι φούρνοι αγοράζουν έτοιμα τα γλυκά τους, η Βούλα έχει τον δικό της ζαχαροπλάστη, που είναι χρυσοχέρης: αξίζει να δοκιμάσεις το διάσημο γαλακτομπούρεκο και τον μπακλαβά, το σιροπιαστό τσουρέκι γεμιστό με μήλο, καρύδι και σοκολάτα, το νηστίσιμο σάμαλι, το ραβανί, το σοκολατένιο, σιροπιαστό κρουασάν, τις τουλούμπες, τα κοκάκια και τα ροδίνια.
Τα κέικ δεν γίνονται με έτοιμα μείγματα αλλά με αληθινά υλικά που μυρίζουν μαμά και στο ψυγείο της ανακάλυψα ένα καταπληκτικό παγωτό μικρής παραγωγής με ντόπιο γάλα από την Παιανία, το Tagen Eis, παρφέ κυδώνι με αμύγδαλο και καϊμάκι με βύσσινο οι πιο λαχταριστές του γεύσεις.
Alkionis, 22960 51446, επαρχ. οδός Ψάθας-Βιλίων, Αλεποχώρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.