Μιλήσαμε για το ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 - 20 Ιανουαρίου 2025.
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
OUZO 1954: Το ούζο που ταιριάζει στο καλοκαίρι μας
OUZO 1954: Το ούζο της Οικογένειας Αποστολάκη φτιάχνεται από μία παλιά σμυρναίικη συνταγή
Ένα τραπέζι πάνω στην άμμο. Ο απαλός παφλασμός του κύματος και τα τζιτζίκια οι μόνοι ήχοι που ακούγονται. Σε λίγο καταφθάνουν και οι μεζέδες: χταποδάκι και φρέσκο ψαράκι, ντομάτες από τον διπλανό μπαχτσέ, τηγανιτά καλαμαράκια και πατάτες. Μόνο ένα πράγμα λείπει για να απογειώσει την εικόνα: το ούζο και εκείνο το χαρακτηριστικό του άρωμα που πάντα θα μας ταξιδεύει στα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μας.
Σε όποιο νησί κι αν σαλπάρεις φέτος, σε όποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι κι αν βρεθείς, πάντα το ούζο θα έχει μία θέση στη μαγική καρτ ποστάλ των διακοπών σου. Το απόσταγμα αυτό είναι τόσο ταυτισμένο με την κουλτούρα του τόπου μας, με τις θερινές συναντήσεις και τους μεζέδες τους, που καταλήγει να είναι το ίδιο το καλοκαίρι. Ακριβώς αυτή είναι και η περίπτωση του OUZO 1954, του εκπληκτικού ούζου που αναβίωσε ακολουθώντας κατά γράμμα μία παλιά σμυρναίικη συνταγή.
Όταν η οικογένεια Αποστολάκη με τη μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε από τη Σμύρνη στη Μαγνησία, έφερε κάτι πολύτιμο μαζί της: ένα οικογενειακό μυστικό, μία συνταγή για ούζο αρωματικό και ευκολόπιοτο σαν εκείνο της χαμένης πατρίδας. Θα περνούσαν χρόνια, ωστόσο, μέχρι αυτή η συνταγή να ρίξει τα συστατικά της στα καζάνια και να δημιουργήσει ένα από τα πιο ξακουστά ούζα ολόκληρης της περιοχής. Το ημερολόγιο δείχνει πια 1954 όταν η οικογένεια Αποστολάκη αποφασίζει να εμφιαλώσει τα πρώτα μπουκάλια από το Οικογενειακό Ούζο «με καταγωγή ποιότητας», όπως το ονομάζει, το OUZO 1954. Είναι το ίδιο ούζο που η οικογένεια Αποστολάκη παράγει σήμερα, αναβιώνοντας την παλιά οικογενειακή συνταγή σε μία νέα εκδοχή, αλλά με την ίδια εκείνη «καταγωγή ποιότητας».
Το OUZO 1954 παράγεται από μια παλιά οικογενειακή συνταγή της Οικογένειας Αποστολάκη
Αναζητήστε το στις φετινές σας διακοπές και όταν το βρείτε, μην ξεχάσετε να το απολαύσετε με τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος: πρώτα ρίχνουμε το ούζο στο ποτήρι, έπειτα προσθέτουμε νερό και τέλος τα παγάκια! Έτσι, το ούζο μας θα απελευθερώσει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα που κρατά κρυμμένα μέχρι τη στιγμή της απόλαυσης.
Το OUZO 1954 θα μας κρατήσει συντροφιά και φέτος στον τόπο των διακοπών ή ακόμη και στο αστικό μας μπαλκόνι. Στην τελευταία περίπτωση, έχουμε και μία συνταγή που ταιριάζει απόλυτα μαζί του. Μας την έδωσε ο σεφ Νίκος Καραθάνος, γνωστός για το μεγάλο του ταλέντο. Οπότε, καλέστε φίλους καλούς, φτιάξτε την παρακάτω συνταγή, γεμίστε τα ποτήρια με OUZO 1954 και… καλό καλοκαίρι!
Καρπάτσιο γαρίδας με σούσι ντολμαδάκια γιαούρτι wasabi και αυγοτάραχο
Υλικά:
- 200γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 125γρ. δυόσμο
- 350γρ. ρύζι αρμπόριο
- Χυμό από δύο λεμόνια
- 4-5 γαρίδες
Εκτέλεση
- Σε μία ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι.
- Προσθέτουμε νερό σιγά-σιγά σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ριζότου.
- Μόλις βράσει (χωρίς να λασπώσει), ρίχνουμε τον δυόσμο και τον χυμό από τα λεμόνια.
- Απλώνουμε γρήγορα σε ένα μεγάλο ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
- Στα 125γρ. βρασμένο ρύζι προσθέτουμε 5γρ μίριν, 2,5γρ. σησαμέλαιο, 2,5γρ. ξύδι ρυζιού, αλάτι και πιπέρι.
- Ύστερα, παίρνουμε το μπαμπού που τυλίγουμε σούσι, κόβουμε το νόρι στη μέση, βάζουμε λίγο από το μείγμα ρυζιού μέσα στο φύλλο νόρι και τυλίγουμε.
- Τέλος, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (όπως ακριβώς και το σούσι).
Για την κρέμα γιαούρτι- wasabi: 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 6γρ. παστό wasabi, λίγο χυμό λεμόνι, 2 πρέζες αλάτι, πιπέρι
Γαρίδες: Καθαρίζουμε τις γαρίδες και βάζουμε μισό χυμό lime και 10ml ελαιόλαδο. Στρώνουμε στο πιάτο τις γαρίδες και από πάνω βάζουμε το σούσι ντολμαδάκι με το γιαούρτι wasabi και κομμένα σε φέτες μικρές λωρίδες από αυγοτάραχο.
Δειτε περισσοτερα
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Το σημαντικό οπτικό υλικό και η σπουδαία κληρονομιά
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Πασίγνωστοι μόδιστροι σπούδασαν σε σχολές αρχιτεκτονικής πριν κάνουν το pivot στον κόσμο της μόδας