Θεματα

10 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο

Μάλλον θα χρειαστεί να κάνεις περισσότερο χώρο στο pantry σου

Γεωργία Σκαμάγκα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συντήρηση τροφίμων: Αυτά είναι τα τρόφιμα που διατηρούνται αποκλειστικά εκτός ψυγείου

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα για ψυγείο. Εκτός από κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά που δεν διατηρούνται παρά στο σκοτεινό και παγωμένο περιβάλλον του, υπάρχουν και εκείνα που για τους ίδιους λόγους, της σωστής συντήρησης, ακόμη και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δεν πρέπει να μπουν στο ψυγείο. Και, να φανταστώ, πως τα περισσότερα αυτής της λίστας, τα έχεις ήδη βάλει στο ψυγείο. Μάλλον θα χρειαστεί να κάνεις περισσότερο χώρο στο pantry σου (εξοικονομώντας και ζωτικό χώρο στο ψυγείο).

Φρέσκα μυρωδικά

Αν προτιμάς τον φρέσκο βασιλικό στην πίτσα σου ή στην κόκκινη σάλτσα για τα ζυμαρικά,  ξέρεις ήδη πως το άρωμα του φρέσκου δεν συγκρίνεται με του ξερού στο βαζάκι. Αυτή όμως η γευστική-αρωματική αλχημεία, λειτουργεί και αντίστροφα. Ο βασιλικός έχει την ιδιότητα να «δεσμεύει» τις μυρωδιές (του ψυγείου στη συγκεκριμένη περίπτωση), κάτι που αυτομάτως αλλοιώνει το δικό του συναρπαστικό άρωμα. Γι’ αυτό, καλό είναι να διατηρείς το ματσάκι φρέσκου βασιλικού σε θερμοκρασία δωματίου και να του φέρεσαι όπως σε ένα φρεσκοανθισμένο μπουκέτο λουλούδια. Βάλτο σε ένα ποτήρι με νερό και κάλυψέ το με μια πλαστική σακούλα. Άλλαζε το νερό ανά δυο ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για το φρέσκο δεντρολίβανο, το θυμάρι, τον δυόσμο. Διατηρούνται μυρωδάτα εκτός ψυγείου, σε ένα ποτήρι νερό.

Ντομάτες

Παρόλο που το κρύο περιβάλλον του ψυγείου αυξάνει τη διάρκεια ζωής φρούτων και λαχανικών, έρευνες του πανεπιστημίου της Φλόριντα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν βάζεις τις ντομάτες στο ψυγείο τούς κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Οι γενετικές «αλλοιώσεις» που υφίστανται οι ντομάτες όταν αποθηκευθούν στις χαμηλές θερμοκρασίες ενός ψυγείου, είναι ανεπανόρθωτες. Λες και τα γονίδια της ντομάτας παθαίνουν ένα «σοκ» από το κρύο. Αποτέλεσμα, να αλλάζει εντελώς η γεύση τους. Αν αναρωτιόσουν λοιπόν γιατί οι ζουμερές ντομάτες που σου έδωσε να δοκιμάσεις ο μανάβης είχαν τόσο γλυκιά και γεμάτη γεύση, αλλά δυο μέρες μετά στη σαλάτα σου σού φάνηκαν άνοστες σαν άχυρα, αυτός είναι μάλλον ο λόγος.

Κρεμμύδια

Ο λόγος που πρέπει να διατηρείς τα κρεμμύδια σε θερμοκρασία δωματίου είναι απλά γιατί ότι έχεις μέσα στο ψυγείο σου (και το ίδιο το ψυγείο) θα μυρίζει σαν κρεμμύδι! Μπορεί να μην το καταλάβεις στην πατατοσαλάτα που φύλαξες στο ράφι μόλις χθες, αλλά, θα έπινες γάλα που μυρίζει κρεμμύδι; Τα κρεμμύδια αντέχουν και έναν μήνα αν αποθηκευτούν σωστά! Το δροσερό, υγρό περιβάλλον ενός ψυγείου τα μαλακώνει και δημιουργεί  στην επιφάνειά τους μια δυσάρεστη «γλίτσα». Το ιδανικό είναι να τα φυλάς σε σκιερό (προς σκοτεινό), στεγνό σημείο της κουζίνας σου, μέσα σε μια γαβάθα ώστε να «αερίζονται» κιόλας.
© Unsplash

Καφές

Είναι λάθος να φυλάς τον καφέ σου στο ψυγείο με την πεποίθηση πως θα διατηρηθεί φρέσκος περισσότερο καιρό, το αντίθετο συμβαίνει. Κάθε φορά που θα βγάζεις τον καφέ από το ψυγείο, μέρος των αρωμάτων του - μαζί και η γεύση του - θα χάνονται λόγω της απότομης διαφοράς θερμοκρασίας και υγρασίας. Επίσης, οι πορώδεις κόκκοι του καφέ απορροφούν τις μυρωδιές. Το χαρμάνι του καφέ σου θα εμπλουτιστεί και με άλλα απροσδιόριστα «αρώματα» παραμένοντας φυλαγμένο στο ψυγείο. Ιδανικά, διατηρείς τον καφέ σου σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό σημείο και σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Ψωμί

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταστρέψεις μια φρατζόλα φρέσκο ψωμί από το να τη βάλεις στο ψυγείο. Στο περιβάλλον του ψυγείου, το ψωμί απορροφά επιπλέον υγρασία και μπαγιατεύει πριν την ώρα του. Φύλαξε άκοπο το ψωμί σε μια πλαστική σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου και κόβε κάθε φορά όσο θέλεις να φας. Αν πάλι, οπωσδήποτε θέλεις να έχεις αφθονία ψωμιού, τύλιξε σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή στα ειδικά πλαστικά σακουλάκια, μερίδες ψωμιού και φύλαξέ τες στην κατάψυξη. Όταν χρειαστείς, θα βγάλεις από την κατάψυξη τόσο όσο χρειάζεσαι.

Πατάτες

Το άμυλο μετατρέπεται στις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου σε ζάχαρη. Γι’ αυτό, φύλαξε τις πατάτες σου στη χάρτινη σακούλα του μανάβη σε δροσερό και σκιερό μέρος στην κουζίνα σου. Για τον ίδιο λόγο που δεν φυλάς τις πατάτες στο ψυγείο, δεν θα φυλάξεις και το σκόρδο. Κι αυτό σε θερμοκρασία δωματίου, σε σημείο δροσερό και σκιερό.

Αβοκάντο

Αν βάλεις το άγουρο αβοκάντο στο ψυγείο θα κάνεις μέρες να απολαύσεις την πλούσια γεύση του και τη βελούδινη υφή του, γιατί η ψύξη καθυστερεί την ωρίμανσή του. Οπότε το κρατάς εκτός ψυγείου. Αντίθετα, αν τα αβοκάντο που πήρες είναι ήδη ώριμα και θέλεις να τα διατηρήσεις έτσι περισσότερο καιρό, αυτά θα τα φυλάξεις στο ψυγείο.
© Unsplash

Λεμόνια, πορτοκάλια, λάιμ

Στο ψυγείο θα χάσουν τη δυνατή τους γεύση και τα αρώματά τους. Μια από τις σημαντικότερες «παρενέργειες» όμως των χαμηλών θερμοκρασιών σε αυτά τα είδη τροφίμων είναι πως αποδυναμώνουν τη δράση της βιταμίνης C.

Μέλι

Το μέλι δεν χαλάει οπότε δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στο ψυγείο. Το μέλι από τη «φύση» του έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που εγγυώνται μακρά ζωή στον πάγκο της κουζίνας: οξύτητα, σχεδόν μηδέν υγρασία και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μπορείς λοιπόν να αφήσεις άφοβα το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου, επ’ αόριστον. Είναι αθάνατο. Αφήνοντάς το εκτός ψυγείου επίσης, δεν σκληραίνει και μπορείς να το αλείψεις ομοιόμορφα και χωρίς κόπο πάνω σε ότι αγαπάς. 

Ντρέσινγκ, Κέτσαπ 

Όταν πρωτοανακαλύφθηκε η κέτσαπ, ένας λόγος που έγινε γρήγορα τόσο δημοφιλής - εκτός από την ευκολία που πρόσφερε στις μαγείρισσες - ήταν και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της. Κι αυτό διότι περιείχε τα φυσικά συντηρητικά αλάτι και ξύδι. Το ίδιο ισχύει και σήμερα (συν κάποια περισσότερα συντηρητικά), οπότε ακόμα κι αν ανοίξεις ένα μπουκάλι κέτσαπ, θα το φυλάξεις εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος (και στις καντίνες έτσι δεν τις έχουν; πάνω στον πάγκο, εκτός ψυγείου…) Το ίδιο ισχύει και για τα τυποποιημένα ντρέσινγκ για σαλάτες, καθώς κι αυτά περιέχουν αλάτι, ξύδι ή λεμόνι (αν ωστόσο χρησιμοποιείς κάποιο που περιέχει γιαούρτι ή μαγιονέζα, αυτό θα το βάλεις οπωσδήποτε ψυγείο).