- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μια καινούργια κουλτούρα θέλει τη Θεσσαλονίκη να συνευρίσκεται πέραν των εστιατορίων: τραπεζώματα σε σπίτια ή σε μπαρ, στιλάκι DIY και ιντερνετικοί τόποι όπου μοιράζονται συνταγές και μυστικά. Η Ξένια Παναγάκη και η Τάσα Τσίγκα που δημιουργούν ως «Cook Cool» είναι από τις πρωθιέρειες.
Το μυστικό τους είναι να μαγειρεύουν με φαντασία, μόνο με καλά απλά υλικά και πάντα «cool», όπως και το logo τους, που αναπαριστά τα τέσσερα μάτια της κουζίνας. Η Ξένια και η Τάσα ξεκίνησαν να μαζεύουν φίλους στο σπίτι και έφτιαχναν για όλους ό,τι καλύτερο και «σκανδαλιάρικο» μπορούσαν. Η Tάσα εκστασιάζεται από την ταινία «Ελαιόλαδο, Νερό και μια Ξεφλουδισμένη Ντομάτα» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και τις επόμενες μέρες κάνει ψαχτήρι στο ίντερνετ, μέχρι να καταλήξει σε αυτό που θέλει να κάνει. Να μοιράζεται δηλαδή τη μαγειρική της αλλά και έναν διαφορετικό και απλό τρόπο συνταγών στο διαδίκτυο.
Η Ξένια είναι μέσα στο κόλπο, τα τραπεζώματα συνεχίζονται, οι παρέες μεγαλώνουν, η πρόταση για ένα blog και μετέπειτα ένα site μαγειρικής έρχεται να τις βρει να δημιουργούν το «Cook Cool», έτσι δηλαδή όπως τις ξέρει όλη η Θεσσαλονίκη αλλά και τυπάκια και νοικοκυρές από αρκετές χώρες που τις ακολουθούν πιστά, ειδικά την κρίσιμη ώρα του μεσημεριού που το πρόβλημα «τι να μαγειρέψω σήμερα;» κατακλύζει τις κουζίνες όλου του κόσμου.
Η «Cook Ξένια» είναι πιο των τύπων, αφού ειδικά στα γλυκά, που είναι και το φόρτε της (όχι πως δεν είναι και στα άλλα), δίνει μεγάλη βάση στην ακρίβεια των ποσοτήτων, στα ζυγίσματα αλλά και στην άψογη εμφάνιση. Έτσι μου ήρθε από το πουθενά ένα μαγικό κέικ καρότο και ένα λονδρέζικο cookie σοκολάτα πορτοκάλι. (ευχαριστώ)
Η «Cool Τάσα» είναι αυτό που λέμε «πιο με το μάτι». Πλέον εργάζεται στις κουζίνες του «Kitchen Bar», είναι η πιο σκανδαλιάρα, αφού πάντα βρίσκει extra tips για να απογειώσει μια κλασική συνταγή ή να εφεύρει ένα καινούργιο πιάτο με ό,τι της βρίσκεται στο ψυγείο. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά θέλω τους, να μπορεί ο καθένας να φτιάχνει εύκολες συνταγές με ό,τι του βρίσκεται.
Και οι δυο τους από τα Γρεβενά και με εικόνες από παραδοσιακά προϊόντα, ηπειρώτικες πίτες, και φαγητάρες, ήρθαν για τη φοιτητική ζωή στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια και έχουν καταφέρει να εξελίξουν τις γεύσεις που αγαπούν αλλά και να οργανώνουν τα πιο θελκτικά κυριακάτικα απογεύματα σε καφέ-μπαρ της πόλης, με πάγκους γεμάτους λιχουδιές. Αλησμόνητο το ιταλικό τους απόγευμα στο «Coo Bar», όπου τα πάντα τελείωσαν μέχρι να πεις «arrivederci», ενώ ο Μίμης μας έπαιζε το σάουντρακ της «Γλυκιάς ζωής» στην Τοσκάνη.
Cook Cool θα πει κάθε μεσημέρι και μια συνταγή, γλυκιά ή αλμυρή: μοσχαρίσια μπριζόλα με μέλι, παγωτό Μερέντα - Oreo, κοχύλια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο, αραντσίνι, κοτόπιτα με μανιτάρια είναι μερικές από τις ιδέες προτάσεις των κοριτσιών που δοκιμάσαμε και θα μας μείνουν αξέχαστες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.