Alepochori Experience: γνωριμία με τη βιώσιμη γαστρονομία και ένα συγκλονιστικό γεύμα στο Soil
Μία ξενάγηση στο μποστάνι του Τάσου Μαντή στο Αλεποχώρι
Alepochori Experience στο Αλποχώρι: Συνέντευξη του σεφ Τάσου Μαντή του εστιατορίου Soil για τη νέα γαστρονομική του πρόταση
Ο Τάσος Μαντής απλώνει το χέρι του στον ανθό ενός κρεμμυδιού. Περνάει την παλάμη από όλη την επιφάνεια του μικρού μπουκέτου, χαϊδεύοντάς το απαλά, ήρεμα, σαν να μη θέλει να το ενοχλήσει. Αυτή η κίνηση, που κάνει χωρίς να συνειδητοποιεί, έχει μία φροντίδα που λέει πολλά. Μιλάει για μόχθους και για μερόνυχτα έγνοιας μέχρι οι κόποι της καλλιέργειας να αποδώσουν καρπούς, αλλά και για την περηφάνια, την ατόφια χαρά που συνοδεύει την καρποφορία. Κυρίως, όμως, αφηγείται μία ιστορία ανάμεσα σε ένα σεφ και το μποστάνι του. Ανάμεσα στην πρώτη ύλη και τον άνθρωπο που τη μετατρέπει σε φαγητό, απόλαυση και δημιουργία.
Το μικρό αυτό πολύτιμο μποστάνι στο Αλεποχώρι, δεν το λες συνηθισμένο. Είναι σχεδιασμένο για να προμηθεύει την κουζίνα του Soil, του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου, στο Παγκράτι. Έτσι, αντί για ντομάτες, πατάτες και πιπεριές, εδώ φυτρώνει αρτεμισία, στέβια, μαυρόφυλλο και βρώσιμα λουλούδια. Συνολικά στον κήπο του καλλιεργούνται 44 βότανα και μυρωδικά. Μερικά, όπως ο μαϊντανός, ο μάραθος και η λουίζα, πολύ γνωστά μας, και κάποια τελείως άγνωστα, όπως η οξαλίδα που αφήνει μία έντονη επίγευση από βατόμουρο, το λεβιστικό που έχει παρόμοια γεύση με το σέλινο ή ο άλυσσος που μοσχοβολάει μέλι.
«Δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα σε κανένα παρτέρι. Μπορεί αυτή η επιλογή να μη μας δίνει την παραγωγή που θέλουμε να έχουμε, αλλά μας βοηθάει να ελισσόμαστε και να αλλάζουμε πιάτα στο εστιατόριο», λέει ο Τάσος Μαντής και σταματάει για λίγο καθώς μία ζωηρή μέλισσα μας πλησιάζει. Χαμογελάει σχεδόν στοργικά: «Τις θέλουμε τις μέλισσες, βοηθούν πολύ τα φυτά, το περιβάλλον και τους ανθρώπους». Ύστερα συνεχίζει: «Όλο το μενού στο Soil είναι βασισμένο στο τι φυτέψαμε στον κήπο, στο τι θα φυτέψουμε στο μέλλον».
Δίπλα στον καταξιωμένο σεφ και ο πατέρας του, ο «μαστρο-Μπάμπης», που δεν κρατιέται να επιστρέψει στη φροντίδα του μποστανιού. Οι δυο τους μας ξεναγούν στον κήπο, μας εξηγούν όλα τα γνωρίσματα του κάθε βότανου, μας βάζουν μικρά φυλλαράκια από μυρωδικά στη χούφτα και μας προτρέπουν να τα φάμε για να βρούμε τα γευστικά τους μυστικά. Η ξενάγηση κλείνει με ένα πλούσιο τραπέζι κάτω από τη μεγάλη ελιά. Γεμιστά, ολόφρεσκες ντομάτες, αγγουράκια και κατακόκκινες φράουλες που μεγάλωσαν λίγα μέτρα μακριά μας.
Είναι τώρα μεσημέρι, σε λίγο θα επιστρέψουμε στην Αθήνα. Tο απόγευμα, όμως, θα βρεθούμε στην αυλή του Soil για να δοκιμάσουμε στα βραβευμένα πιάτα του Τάσου Μαντή όλα τα βότανα που γνωρίσαμε το πρωί στον κήπο. Αυτό είναι το Alepochori Experience. Μία βιωματική εμπειρία γεύσης, αφής, όσφρησης κι επαφής με τη φύση, μία εκ βαθέων γνωριμία με τη βιώσιμη γαστρονομία και για το τι πραγματικά σημαίνει farm to table φιλοσοφία.
Σε έναν κόσμο που έχει χάσει πια την επαφή με τις «ρίζες» της τροφής του, αυτό το ταξίδι στο Αλεποχώρι έχει τη σημασία του. Όχι μόνο γιατί οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν κι εξερευνούν από πρώτο χέρι τις πρώτες ύλες, μαθαίνουν για την τεράστια σημασία της εποχικής καλλιέργειας και για το τι πάει να πει zero waste, αλλά κι επειδή έχουν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες όλης της γαστρονομικής δημιουργίας που βρίσκεται στο μυαλό του σεφ. Άλλωστε από αυτόν τον κήπο αρχίζουν όλα. Από αυτό το χώμα (εξού και «Soil») εμπνέεται ο Τάσος Μαντής, παρακολουθώντας τη γη να ανθίζει σκέφτεται τις προτάσεις του μενού του. Κι έτσι, όταν αργότερα καθίσουν ως συνδαιτυμόνες πια στο Chef’s Table, όπου θα μπορούν να παρατηρήσουν τη δημιουργική διαδικασία της μαγειρικής ομάδας μέσα από την ανοιχτή κουζίνα του Soil, όλη η γαστρονομική φιλοσοφία του σεφ γίνεται πια ξεκάθαρη, απολύτως κατανοητή, παίρνει ζωή ακριβώς μπροστά τους. Είναι σαν να παρακολουθείς μία παράσταση στο θέατρο, αφού προηγουμένως έχεις δει όλες τις πρόβες, ακόμα και τις συνθήκες σκέψης του θεατρικού συγγραφέα. Όλα βγάζουν νόημα.
Η αλήθεια είναι πως συγκινείσαι όταν στο πιάτο μπροστά σου, μέσα σε αυτό το κομψό περιβάλλον με τη φινετσάτη art de la table και τους ευγενείς σερβιτόρους, βλέπεις τον κατιφέ σε εκείνο το έξοχο πιάτο με τις μαριναρισμένες γαρίδες σε φύλα kombu, το άγριο σκόρδο που σερβίρεται μαζί με πεντανόστιμο τράγο κι ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου, το μαυρόφυλλο μέσα στο ξακουστό mini burger χελιού, με άλλα λόγια όλα τα βότανα και τα μυρωδικά που συνάντησες, άγγιξες, μύρισες το πρωί στο μποστάνι. Μόνο που αυτή τη φορά τα αναγνωρίζεις κιόλας.
*Στο Alepochori Experience περιλαμβάνεται ελαφρύ πρωινό και φρέσκος καφές, μετακίνηση προς και από το Αλεποχώρι, light lunch σε μορφή πικνίκ και degustation menu στο εστιατόριο Soil συνοδεία επιλεγμένων κρασιών από τον διεθνή κι ελληνικό αμπελώνα. Συχνότητα 2 φορές τον μήνα (Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, μέχρι 6 άτομα. Για κρατήσεις και διαθεσιμότητα επικοινωνήστε με το Soil στα 2107513505, hello@soilrestaurant.gr.
Soil: Φερεκύδου 5, Παγκράτι, 2107513505
www.soilrestaurant.gr, Fb: Soil Restaurant, Instagram: @soilrestaurant.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.