- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Δωδώνη: Το θεϊκό ελληνικό παγωτό που λατρεύουµε
Από το 1967 µέχρι σήµερα παραµένει ακόµη το πιο αναγνωρίσιµο ελληνικό παγωτό
![62222-137653.jpg 62222-137653.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/62222-137653.jpg)
![Παγωτό Δωδώνη Παγωτό Δωδώνη](/images/1074x600/jpg/files/2023-06-15/dodoni_ice_cream.jpg)
Η ιστορία του παγωτού Δωδώνη και οι νέες γεύσεις που θα δοκιμάσουμε αυτό το καλοκαίρι
Το 1967 ένα µικρό γαλακτοπωλείο εµφανίζεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Έχει µόλις τρία τραπεζάκια διαθέσιµα, πουλάει γάλα, κρέµες, γιαούρτι, ρυζόγαλο, αυγά και σιροπιαστά, αλλά όλα αυτά δεν είναι καν το σήµα κατατεθέν του, όχι… Ο πραγµατικός λόγος που ολόκληρη η Κυψέλη συρρέει εδώ τα απογεύµατα είναι το παγωτό. Συγκλονιστικό παγωτό που φτιάχνεται µε φρέσκο γάλα, φρέσκια κρέµα γάλακτος, ολόφρεσκους κρόκους αυγών, αληθινά φρούτα, ολόκληρους ξηρούς καρπούς, κακάο και γνήσια σοκολάτα, ακριβώς όπως και σήµερα. Η ταµπέλα αυτού του µικρού γαλακτοπωλείου γράφει τη λέξη «δωδώνη» και είναι µόλις η αρχή της ιστορίας αυτού του θεϊκού παγωτού µε το οποίο όλοι µεγαλώσαµε.
![Παγωτό Δωδώνη Παγωτό Δωδώνη](/images/w734/jpg/files/2023-06-15/grey_madagascar_vanilla.jpg)
Στις δεκαετίες που ακολουθούν η δωδώνη έφτασε να απαριθµεί περισσότερα από 160 καταστήµατα σε όλη την Ελλάδα, λάνσαρε γεύσεις που άφησαν εποχή, µπήκε ακόµη και στα ψυγεία των σπιτιών µας µε το συσκευασµένο παγωτό δωδώνη. Υπήρξε η πρώτη αλυσίδα παγωτού στην Ελλάδα, ενώ από το 1967 µέχρι σήµερα παραµένει ακόµη το πιο αναγνωρίσιµο ελληνικό παγωτό.
Ποιο είναι το µυστικό της επιτυχίας; Πρώτα από όλα η εµµονή στην ποιότητα. Όλες οι πρώτες ύλες επιλέγονται προσεκτικά χωρίς να χρησιµοποιείται ίχνος συντηρητικών (σ.σ. αξίζει να τονίσουµε ότι ακόµα και το soft παγωτό της δωδώνη παρασκευάζεται µε φρέσκο ελληνικό γάλα και όχι µε σκόνες όπως συνηθίζεται). Έπειτα είναι και η πρωτοπορία. Μην ξεχνάµε πως µιλάµε για µία εταιρεία που δεν σταµάτησε ποτέ να εξελίσσεται, παρουσιάζοντας συνεχώς νέες γεύσεις και προϊόντα – για παράδειγµα, ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που παρουσίασε τα σορµπέ!).
![Παγωτό Δωδώνη Παγωτό Δωδώνη](/images/w734/jpg/files/2023-06-15/creme_brulee.jpg)
Ακόµη και σήµερα οι γεύσεις παγωτού δωδώνη ανανεώνονται ασταµάτητα. Αυτό το καλοκαίρι, για παράδειγµα, τέσσερις ολοκαίνουργιες γεύσεις έρχονται να προστεθούν στην ήδη πλούσια γκάµα: το ιταλικό λικέρ limoncello που µόλις έγινε ένα δροσερό σορµπέ µε ανάλαφρη γεύση λεµονιού, ιδανικό για να καθαρίζει την παλέτα της γεύσης έπειτα από κάθε γεύµα, η Grey Madagascar Vanilla που περιέχει ενεργό φυτικό άνθρακα (συστατικό γνωστό από την αρχαιότητα ακόµα για τις εξυγιαντικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες), η κολασµένη Pavlova µε βελούδινη κρέµα, ρίπλα από κόκκινα φρούτα του δάσους και κοµµάτια τραγανής µαρέγκας, αλλά και η υπέροχη Crème Brulee που πάει το διάσηµο γαλλικό επιδόρπιο σε άλλα επίπεδα...
Πέρα, όµως, από τις νέες γεύσεις που (ας το παραδεχτούµε) είναι πάντα πειρασµός, υπάρχουν και οι σταθερές αξίες… Αλήθεια, ποιος µπορεί να αντισταθεί στο εµβληµατικό παρφέ της δωδώνη, που για περισσότερο από µισό αιώνα φτιάχνεται µε τον ίδιο, αγνό τρόπο, µόνο µε φρέσκα κυδώνια Πηλίου, τραγανιστά, καραµελωµένα αµύγδαλα, φιστίκια και φουντούκια, και το υπέροχο πλούσιο παγωτό της δωδώνη; Το βρίσκεις σε 5 γεύσεις (παρφέ κρέµα, παρφέ σοκολάτα, παρφέ αµύγδαλο µε σιρόπι σοκολάτας, παρφέ φιστίκι µε πραλίνα φουντουκιού και παρφέ φουντουκιού µε πραλίνα φουντουκιού) και είναι ό,τι ακριβώς ζητάς από το καλοκαίρι σου…
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.