- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Asterios»: η μελισσοκομική εταιρεία που στέλνει premium ελληνικό μέλι μέχρι την Ιαπωνία
Στη Νικήτη της Χαλκιδικής βγάζει μέλια υψηλής ποιότητας και τα εξάγει σε όλο τον κόσμο
Ο Αστέριος Αβραμίδης ιδιοκτήτης της μελισσοκομικής «Asterios» βγάζει 10 ποικιλίες premium μελιού και τις εξάγει
Ο Αστέριος Αβραμίδης, μελισσοκόμος από τη Νικήτη Χαλκιδικής, ασχολείται με το μέλι, τα μελίσσια και τις μέλισσες από μικρός: ο συνονόματος παππούς του είχε μελίσσια, και ο εγγονός του τα έβλεπε στην αρχή ανάλαφρα – «Έμαθα τα μελίσσια σαν παιχνίδι, επειδή τα δούλευε ο παππούς μου και πήγαινα μαζί του», λέει. Ονόμασε την εταιρεία «Asterios» προς τιμήν του παππού και σήμερα βγάζει δέκα διαφορετικές ποικιλίες μελιού, σε κομψές συσκευασίες. Μερικά είναι «πιο premium, όπως το έλατο-βανίλια, ένα άσπρο μέλι το οποίο φέρνουμε από την Πελοπόννησο και το συσκευάζουμε», εξηγεί, «ενώ όλα τα άλλα, το μέλι ερείκης, βελανιδιάς, πεύκου, ανθέων πορτοκαλιάς, το σκέτο έλατο, ή το πιο δημοφιλές, το θυμαρίσιο μέλι, όπως και το πικρό μέλι καστανιάς από το Άγιο Όρος… όλα αυτά τα μέλια είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, από μελίσσια της Χαλκιδικής ή από την γύρω φύση». Έχουν π.χ. ένα μέλι με λάδι τρούφας, που δεν το έχω ξαναδεί ποτέ (και αναρωτιέμαι αν είναι για τη μαγειρική) αλλά ούτε το μέλι βελανιδιάς το έχω ακούσει, ή το πικρό του Αγίου Όρους, δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν τέτοιες ποικιλίες. Το περίφημο άσπρο μέλι από έλατο με βανιλένια γεύση θυμάμαι να το δοκιμάζουμε στη Βυτίνα, σε οικογενειακές εκδρομές στην Πελοπόννησο όταν είμασταν πιτσιρίκια. Είναι ΠΟΠ, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, και οι μέλισσες το φτιάχνουν μόνον εκεί γύρω στη Βυτίνα, για κάποιον μυστήριο λόγο.
Η «Asterios» διαθέτει τα μέλια της σε ντελικατέσεν, σε ζαχαροπλαστεία και διαλεγμένα μπακάλικα, και τα στέλνει στο εξωτερικό: η Ιαπωνία παραγγέλνει μέλι θυμαρίσιο, βελανιδιάς και ερείκης. «Για το μέλι της βελανιδιάς, έγινε μια έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης», λέει ο Αστέριος, «και βρήκανε ότι είναι το πιο αντι-οξειδωτικό. Αρέσει πολύ στους Ιάπωνες, το προτιμούν, κυρίως για τις αντι-οξειδωτικές του ιδιότητες».
Έχω μανία με το μέλι, παραγγέλνω τόνους κάθε χρόνο από τη Θάσο, πευκόμελο, επειδή το έχω συνηθίσει. Οι μέλισσες δουλεύουν σκληρά όχι μόνο για να μας φτιάχνουν αυτό το συγκλονιστικό προϊόν (το μέλι λέμε) αλλά και για να γονιμοποιούν το 70% των φυτικών ειδών, οπότε τις λατρεύω, κι ας είναι φριχτές και απαίσιες όταν με τσιμπάνε. Το ψάχνω πολύ το μέλι, και τα φυσικά, βιολογικά, αγνά μέλια σαν αυτό του Αστέριου, μου φτιάχνουν αν όχι τη διάθεση, τότε σίγουρα το πρωινό μου (με την έννοια του breakfast…αλλά και με την ευρύτερη, πιο φιλοσοφική έννοια).
«Asterios Honey Ακατέργαστο Ελληνικό Μέλι», Asteriosbio.com, Νικήτη Χαλκιδικής, 6995796212
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.