Θέλουμε τσιπς (και άλλα) με το ποτό μας
Το «εδώ σερβίρουμε και φαγητό» δεν σε καλύπτει, όταν έχεις παραγγείλει ποτά και έρχονται χωρίς συνοδευτικά…
Τσιπς ή ξηροί καρποί: Γιατί τα καταναλώνουμε περισσότερο μαζί με το ποτό
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως της ΒΟΡΕΙΑΣ –να τα λέμε κι αυτά–, οι άνθρωποι που έχουνε νυχτερινά μαγαζιά φέρνουν κάτι-τις όταν σου βάζουν ποτό: φιστίκια, τσιπς ή νάτσος στα βασικά, τυροπιτάκια, μπουγατσάκια, ντακάκια, λουκανικοπιτάκια, πιτσούλες, πατάτες φούρνου, φουντούνια, τηγανητά κολοκυθάκια και ένα σωρό άλλα πράγματα ακουμπάνε μαγευτικά πλάι στο ποτό σου, όσο πλησιάζεις/περνάς τη Λάρισα. Κάτι που δεν συνηθίζεται σε όλο το εξωτερικό, μόνο όταν έχουν κέφια οι εξωτερικοί κερνάνε σνακς, αλλά είναι ωραίο στην Ελλάδα, σε κάνει να αισθάνεσαι κόζυ… και να πίνεις περισσότερο αλκοόλ από ότι θα έπινες ξεροσφύρι, που δεν μπορείς.
Τελευταία τυχαίνει σε μαγαζιά (της Αθήνας) να μας φέρνουν ένα ποτό, μια μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί, ξεκρέμαστο. Στα 6, 8 ή 12 ευρώ του ποτού σου δεν περιλαμβάνεται ένα μπολ με τσιπς ούτε καν με ποπ-κορν, που κοστίζει εντελώς τίποτα, στο χαρίζουν κανονικά. Συνήθως αυτό παρατηρείται σε μαγαζιά που έχουν και φαγητό, με τη λογική «άμα πεινάς, παράγγειλε κάτι να φας με 8, 10 ή 20 ευρώ και μην περιμένεις ότι θα τη βγάλεις τσίπικα με μια μπίρα».
Εσύ όμως θα έπινες δύο, μπορεί και τέσσερεις μπίρες, αν είχες κάτι αλμυρό να σου κρατάει την πίεση στα σωστά επίπεδα, παρά το αλκοολάκι. Θα περνούσε η ώρα σου πιο ευχάριστα με λίγα τσιπς, με ξηρούς καρπούς ή με αυτές τις ψημένες πιτούλες που φτιάχνουν μερικά έξυπνα μαγαζιά (αραβικές πίτες κομμένες λωρίδες, ψητές, με αλάτι και πάπρικα: μεγάλη εφεύρεση). Και δεν θέλεις απαραίτητα να φας κανονικό φαγητό όταν βγαίνεις το βράδυ, προτιμάς να ξοδέψεις τα λεφτά σου σε ποτά, για την παρέα, για το χάβαλο, για να ξεχαστείς που είσαι πάρα πολύ στριμωγμένο – αν και τόσο αγαπησιάρικο άτομο…
Το κόστος των σνακ που συνοδεύουν παραδοσιακά τα ποτά στην Ελλάδα, είναι χαμηλό. Οι ξηροί καρποί αγοράζονται χονδρικά, όπως και τα τσιπς, σε συσκευασίες-μαμούθ. Με μια χούφτα τσιπς, ξεγελιέται μια μπίρα ή ένα ποτό, οδηγεί σε δεύτερη μπίρα και τρίτο ποτό. Το ίδιο γίνεται και με μια χούφτα φιστίκια, νάτσος, πιτάκια ή ποπ-κορν. Ο πελάτης που πεινάει κανονικά και θέλει να φάει μια μπριτζόλα με πατάτες και σαλάτα, δεν πρόκειται να χορτάσει με λεμπλεμπλιά, το σνακ του ποτού δεν ανταγωνίζεται το κυρίως γεύμα – απορούμε που δεν το ξέρουν οι μαγαζάτορες και νομίζουν ότι μας κόβουν την όρεξη όταν σερβίρουν παρελκόμενα. Οι ποσότητες στα μπολάκια πλάι στα ποτά μας είναι μικρές, καλό είναι να ανανεώνονται με κάθε ποτό και… να τρώγονται, να μην είναι μπαγιατέλες, να μη σπάνε δόντια, να μην ανακυκλώνονται (ίου), να μην έχουν νοτίσει. Κυρίως, να σερβίρονται άνετα, χωρίς να χρειάζεται να φοράμε καπέλο το άδειο μπολάκι για να μας προσέξουν οι σερβιτόροι.
Λογικό είναι να μην είναι όλοι οι μαγαζάτορες Σαλονικιοί στην Αθήνα, δεν περιμένουμε πεϊνιρλάκια όταν βγαίνουμε για ένα ποτό. Αλλά άμα θέλουν οι μαγαζάτορες να πίνουμε περισσότερα ποτά, καλό θα είναι να ψωνίσουν τσιπς και ξηροκάρπια για την πελατεία τους, ακόμα κι όταν διαθέτουν πλήρες μενού. Άλλο το «βγήκα για ποτό», άλλο το «στρώσε τραπέζι κάπελα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.