- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Chobi, μια φρέσκια sur mesure γλυκιά γωνιά στο Παγκράτι
Αληθινά και αγνά υλικά και μια εσάνς από γαλλική φινέτσα
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![Chobi Chobi](/images/1074x600/jpg/files/2023-05-19/20230504_140446.jpg)
Στο Chobi της Αντήνορος όλα φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας, λίγα και εκλεκτά, με αγνά υλικά και μοσχοβολιστό βούτυρο
Πριν λίγο καιρό, η Αντήνορος απέκτησε μια μικρή, ολόλευκη φωλίτσα. Στο βιαστικό σου πέρασμα, δύσκολα θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Στη βιτρίνα του δρόμου, σαν εικαστική παρέμβαση, πάνω σε γυαλί, μια ασπρόμαυρη μπάλα, λιτότης, τελεία. Ένας λευκός πάγκος. Στον τοίχο, η αυθεντική, περίτεχνη περικεφαλαία της καππαδόκικης τοπικής ενδυμασίας. Αυτό σας το λέω τώρα που ρώτησα και έμαθα και όχι για να σας κάνω την έξυπνη πως δεν χάθηκα στη μετάφραση. Γιατί στην πρώτη ματιά, υπέθεσα ότι το Παγκράτι μόλις απέκτησε κάποια καινούργια γκαλερί, γωνιά τέχνης, στούντιο κάποιου σχεδιαστή, κάτι τέτοιο σοφιστικέ.
![Chobi Chobi](/images/w734/jpg/files/2023-05-19/20230504_140453.jpg)
Έλα, όμως, που από τα άδυτα αυτής της γωνιάς τέχνης αναδύεται άρωμα μεθυστικό, από γνήσιο γαλλικό βούτυρο που ψήνεται στο φούρνο με νότες βανίλιας και άλλων λαχταριστών υλικών. Και να μην θες να μπεις, η μυρωδιά, ως μαγικός αυλός του Μότσαρτ, σε σέρνει λιγωτικά από τη μύτη, οδηγώντας σε τσιφ, στην αγκαλιά της ποιήτριας, ιδιοκτήτριας, ζαχαροπλάστισσας που δεν μοιάζει με τίποτα από όλα αυτά αλλά και είναι όλα αυτά μαζί. Η Αθηνά Κακλαμάνου, που δύσκολα της απευθύνεσαι χωρίς το «Κυρία» μπροστά από το όνομά της, δεν είναι μια κοινή chef patissiere. Θα μπορούσε να είναι η μαμά σου, αν υποθέσουμε ότι έχεις μαμά αρχόντισσα, καλοζωισμένη, κοσμοπολίτισσα, με άποψη και στιλ ξεχωριστό. Που σε υποδέχεται ντυμένη σαν να ήταν στο σαλόνι της, την ίδια ώρα που στο ανοιχτό εργαστήρι των μετόπισθεν καταγίνεται με μια κρεμ ανγκλέζ.
![Chobi Chobi](/images/w734/jpg/files/2023-05-19/20230504_140703.jpg)
Η Αθηνά εργάσθηκε σκληρά στη ζωή της στον χώρο των κατασκευών, μέχρι που η μοίρα αποφάσισε να τα αλλάξει όλα. Από την κατασκευαστική εταιρία και τα βόρεια προάστια, βρέθηκε στο κέντρο το οποίο και ανακάλυψε εκστασιασμένη. Μετακόμισε από την Εκάλη, ψάχνοντας ταυτόχρονα το επόμενο επαγγελματικό της όνειρο, αυτή που δεν μπορεί να διανοηθεί τη ζωή της χωρίς να δουλεύει.
Με καταγωγή από την Καππαδοκία και τη Χαλκιδική, κληρονόμησε την αγάπη για τη μαγειρική, τις μαζώξεις και τα καλέσματα. Τα πάρτι του γιου της, που αρχιτέκτων πλέον, υπογράφει και τον χώρο του Chobi, ήταν η δική της αρένα για κάθε λογής γλυκό, γλυκάκι, μπισκότο και κουλουράκι. Ο γιος της ήταν αυτός που της παράγγειλε και την πρώτη τούρτα της ζωής της -η μπάλα της βιτρίνας που λέγαμε στην αρχή, τελικά επρόκειτο περί τούρτας. Ακολούθησαν τα σεμινάρια του Στέλιου Παρλιάρου, σπουδές ζαχαροτεχνίας πλάι στην the best Σαμάνθα Πότερ, σεμινάρια εδώ και στο εξωτερικό, μέχρι να χτίσει αυτή την πρωτότυπη ζαχαρωτή γωνιά.
![Chobi Chobi](/images/w734/jpg/files/2023-05-19/20230504_140819.jpg)
Πλάι στο μαύρο αμπαζούρ του λευκού πάγκου, θα ανακαλύψεις αλμυρά κούκις με παρμεζάνα, με θυμάρι και τσένταρ, που λιώνουν θριφτά στο στόμα, γλυκά βουτυράτα μπισκοτάκια, καντουτσίνι τα οποία κάνει περίφημα, μακρόστενα μπισκοτάκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι πασπαλισμένα με σουσάμι -μια πολύ πιο σικ εκδοχή της παράδοσης-, όλα σε ωραίες συσκευασίες, ιδανικά για δώρα, που συσκευάζονται μέσα σε παλιά, ψάθινα καλαθάκια. Μαζί τους, γλυκά του κουταλιού, σοκολατάκια και κεριά μέσα σε βαζάκια μαρμελάδας για να ολοκληρώσεις το πακέτο-προσφορά.
![Chobi Chobi](/images/w734/jpg/files/2023-05-19/20230504_140523.jpg)
Η γειτόνισσα που μόλις τηλεφώνησε, έρχεται να παραλάβει κομψοτεχνήματα πορτοκαλόπιτες που πασπαλίζονται με μπόλικο φιστίκι Αιγίνης, η Αθηνά ετοιμάζει το κοσμαγάπητο προφιτερόλ της, φτιάχνει τιραμισού, τάρτες με φράουλες και μπλούμπερις, φτιάχνει και την καλύτερη πάστα φλόρα. Για κάθε περίσταση, της παραγγέλνεις την τούρτα με το θέμα που αγαπάς, κι αν έχεις κόσμο στο σπίτι και δεν προλαβαίνεις, αυτή θα αναλάβει όλο το κάλεσμα, με τα αλμυρά και τα γλυκά του.
![Chobi Chobi](/images/w734/jpg/files/2023-05-19/20230504_141313.jpg)
Κι όσο εκείνη χτυπά τις κρέμες της, έχουμε πιάσει κουβέντα, πάνω στο δύσκολο θέμα που λέγεται γλυκά χωρίς ζάχαρη. Φτιάχνει και κείνη τα δικά της sugar free αλλά με μισή καρδιά. Γιατί όταν είσαι άνθρωπος που ορκίζεται μόνο στα αγνά υλικά, στο γνήσιο βούτυρο, το καλό ελαιόλαδο, την αληθινή σοκολάτα, πάντα υποψιάζεσαι τις ουσίες που αντικαθιστούν μια ζάχαρη όπως την ξέραμε. Μετά από έναν σύντομο προβληματισμό, ξαναβρήκαμε το χαμόγελο: καλύτερα να φας λιγότερο από ένα τιραμισού με τα όλα του παρά δέκα μπισκότα με μια ζάχαρη που δεν ξέρεις πόση χημεία κουβαλά στην ψυχή της.
Chobi, Αντήνορος 17, Παγκράτι, 6906157066
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Φέτος το ιστορικό ξενοδοχείο συμπληρώνει 110 ολόκληρα χρόνια ιστορίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.