- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου
Από τη σιφνέικη ρεβιθάδα μέχρι το αρνάκι στη γάστρα
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.](/images/1074x600/jpg/files/2023-05-14/paradosiakos-fournos-kyklades.jpg)
Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.
Όσο και να βγαίνουν «έξυπνοι» ηλεκτρικοί φούρνοι που σου μιλούν, ψήνουν μόνοι τους το φαί, σε ειδοποιούν μέσω κινητού ότι είναι έτοιμο και γενικά, μόνο που δεν σου σερβίρουν τη μπουκιά στο στόμα, ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος, θα κρατά πάντα στο υποσυνείδητο της εθνικής μας νοστιμιάς τα πρωτεία. Γιατί ο ξυλόφουρνος κρύβεται πίσω από την επιβίωση και το τράνεμα μιας φτωχής πατρίδας, γιατί ο ξυλόφουρνος είναι Ιδέα, είναι εθνική κληρονομιά, είναι επιστήμη και αρχιτεκτονική, είναι αισθητική. Και μόνον αυτός ξέρει να ψήνει το απόλυτο «λουκούμι», δίνοντας στη γεύση μια υπεραξία που δεν κατάφερε ποτέ κανένας ηλεκτρικός.
![O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.](/images/w734/jpg/files/2023-05-14/paradosiakos-fournos-dodekanisa.jpg)
Όταν σκεφτόμαστε Αιγαίο, σκεφτόμαστε τη μελωμένη σιφνέικη ρεβυθάδα, το αρνάκι στη γάστρα των Κυκλάδων, το γεμιστό κατσικάκι στις βέργες των Δωδεκανήσων, τις τυρόπιτες των νησιών που γίνονται ακόμη νοστιμότερες με κείνη την αδιόρατη εσάνς καπνού στην κρούστα τους. Τι ακριβώς είναι, όμως, ο ξυλόφουρνος, πώς φτιάχνεται, πώς λειτουργεί, πώς ψήνει και μήπως, τελικά δεν είναι μόνον ένας; Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός χημικός και συγγραφέας πολλών λαογραφικών μελετών για το νησί του, αποφάσισε να του αφιερώσει 500 πυκνογραμμένες σελίδες σε μια μαγική μελέτη, που δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και ιστόρημα μαζί, μιας Ελλάδας που συναντιέται με το αρχαίο παρελθόν της μέσα από μια συγκινητική πρακτική που λειτουργεί αδιάλλειπτα και με επιτυχία μέσα στις χιλιετίες.
Ο Τζώρτζης με το μικρό του ιστιοπλοϊκό έκανε εκατοντάδες, ενίοτε παρακινδυνευμένα ταξίδια σε όλα τα νησιά, φωτογράφησε τα πάντα, σχεδίασε, κατέγραψε μαρτυρίες από 250 νησιώτες, μελέτησε πάνω από 350 πηγές, ερεύνησε πάνω από 600 τόπους και τα χώρεσε όλα σε ένα βιβλίο, όπου καθένας θα βρει το δικό του ενδιαφέρον: ο αρχιτέκτονας θα συναντηθεί με την ιστορία και τον σχεδιασμό των φούρνων που διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ο κατασκευαστής θα μελετήσει τα υλικά, τις τεχνικές και τα εργαλεία, τις διαφορές και τις ομοιότητες των φούρνων, ο λαογράφος και ο γλωσσολόγος θα συναντήσουν το τεράστιο γλωσσάρι κάθε περιοχής που αφορά το ψήσιμο, την ιδιόλεκτο και τα εργαλεία-αξεσουάρ του, τα ξόρκια, τα τραγούδια, ιστορίες και ανέκδοτα και ο μάγειρας θα βρει όλες τις συνταγές και το εδεσματολόγιο του κάθε νησιού με τις συμβουλές για το καλύτερο ψήσιμο.
![O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.](/images/w734/jpg/files/2023-05-14/mageiriki-aigaio.jpg)
Αυτοί και όλοι εμείς μαζί, θα κάνουμε το πιο εμπεριστατωμένο αιγαιοπελαγίτικο ταξίδι, μέσα από τα σχέδια, τις άπειρες φωτογραφίες, την περιγραφή του κάθε νησιού με τη γεωγραφία και την ιδιοσυγκρασία του, τα ήθη και τα έθιμά του, τα προϊόντα που παράγει, τις νοστιμιές, τις γιορτές και τα πανηγύρια του. Χίλιοι διαφορετικοί τόποι μέσα σε ένα θαλασσινό τοπίο που μοιάζει ενιαίο. Ο μεγεθυτικός φακός του Τζώρτζη Μακρυωνίτη φωτίζει την ποικιλία, την πολυφωνία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μιας θάλασσας που είναι μία αλλά με χιλιάδες διαφορετικά κύματα.
![O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.](/images/w734/jpg/files/2023-05-14/paradosiakos-fournos-kyklades-dodekanisa-vivlio.jpg)
![O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.](/images/w734/jpg/files/2023-05-14/paradosiakos-fournos-dodekanisa-kyklades.jpg)
![O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση](/images/w734/jpg/files/2023-05-14/paradosiakos-fournos-aigaio-dodekanisa.jpg)
![O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Ένα βιβλίο - διαμάντι για τη μαγειρική του Αιγαίου Ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, συριανός καθηγητής και μελετητής, με το βιβλίο του «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» μας ξεναγεί στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.](/images/w734/jpg/files/2023-05-14/kyklades-dodekanisa-paradosiakos-fournos.jpg)
Αν θέλεις, μπορείς ελεύθερα να ξεφυλλίσεις το βιβλίο «O παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» στην ιστοσελίδα makryonitis.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.