- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Κραυγές & ψίθυροι
Όπου οι κραυγές αφορούν στην επιστροφή –είναι πολύ δύσκολο να επανενταχτείς στη ζωή της πόλης έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα διακοπών σε θάλασσες και βουνά
Όπου οι κραυγές αφορούν στην επιστροφή –είναι πολύ δύσκολο να επανενταχτείς στη ζωή της πόλης έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα διακοπών σε θάλασσες και βουνά– ενώ οι ψίθυροι είναι όλα όσα πρόφτασα να μάθω για το τι πρόκειται να συμβεί την καινούργια σεζόν στην Αθήνα…
Αναπολώντας και ανακεφαλαιώνοντας, όπου σχεδόν κι αν έφαγα φέτος το καλοκαίρι –από Κυκλάδες μέχρι Πελοπόννησο και Εύβοια– ήταν πολύ καλά. Ναι, η τουριστική κίνηση ήταν πεσμένη, αλλά αυτό καθόλου δεν πτόησε τους μαγαζάτορες, που θεώρησαν καλό να τσιμπήσουν τις τιμές τους ένα 20-25% πάνω. Χαλάλι τους, τα ντόπια προϊόντα τους ήταν πεντανόστιμα και τα φαγητά τους ακόμα διατηρούν εκείνο το μαμαδίσιο, το «στοργικό», που όλοι μας τρελαινόμαστε να καταβροχθίζουμε στις διακοπές. Ένας παππούς στο Δανακό της Νάξου μάς έκανε το καλύτερο τραπέζι όχι μόνο μαγειρεύοντάς μας καταπληκτικά φαγητά (κουνελάκι στιφάδο, σουτζουκάκια, κηπευτικά) αλλά κυρίως καθορίζοντας εκείνος τις ποσότητες ώστε να μην ξεφύγουμε και… χαλαστούμε από το πολύ φαΐ. Στη Μύκονο πάλι όπου βρέθηκα για μια βραδιά πλήρωσα το χαμπουργκερ € 110, αλλά είπα κι εκεί χαλάλι, έτρωγαν δίπλα μου τα celebrities οπότε ήταν included στην τιμή και το χάζι. Στον Μαραθιά Λακωνίας (δεν το ’χει ούτε ο χάρτης) έφαγα μεσημέρι ψαράκια άγνωστα σε μένα (λέμπερες ή κυνηγοί νομίζω) ολόφρεσκα, πιασμένα στα δίχτυα του ψαρά-ιδιοκτήτη της ταβέρνας το ίδιο πρωί, τα πλήρωσα € 12 το άτομο, κόλλησα και στο χάσιμο του Νότου (μιλάμε για φοβερά τοπία και θάλασσες), έμεινα μέρες, δεν ήθελα να φύγω. Στην Ελαφόνησο, πάλι, ακόμη δεν πιστεύουν τι κομμάτι γης τούς έχει κληρώσει, πιστεύουν όμως ότι το σε φούρνους μικροκυμάτων ξαναζεσταμένο φαγητό μπορούν να το χρεώνουν διπλά και τρίδιπλα απ’ ό,τι όλη η απέναντι πελοποννησιακή ακτή. Χαλάλι και πάλι, ο Σίμος, η παραλία, ίσως είναι το ωραιότερο θαλασσινό σημείο της Ελλάδας.
Πίσω στην Αθήνα, βάζω ξανά παπούτσια, κρέμες για να φύγει η πολλή μαυρίλα –το παράκανα– και τα καλά μου για να ξαναβγώ στα resto της πόλης. Θέλω πολύ να πάω στο ολοκαίνουργιο Mataroa του παλιού φίλου Δημήτρη Καραζάνου (City στη Χάρητος, Tribeca) κάτω στην Ιερά Οδό, εστιατόριο αλλά και δυνατό μπαρ, στο επίσης ολοκαίνουργιο Ρεσπέντζα στο Γκάζι που έχει ψαρικά-λατρεύω και ωραία θέα Ακρόπολη (όπως και το Mataroa) αλλά και στο Οικείο Νο 2 που άνοιξε πρόσφατα στη Γλυφάδα και έχει λέει και φοβερά daiquiri βερίκοκο. Κατά τα λοιπά μέσα σε μια αμήχανη –λόγω κρίσης– περίοδο κι εκεί που φαινόταν ότι δεν θα κουνηθεί φύλλο, μαθαίνω βαρβάτα νέα: ότι ο «Εφιάλτης στην κουζίνα» και πολύ καλός σεφ Ettore Botrini αναλαμβάνει τα ηνία (και τις κατσαρόλες) του πολύ καλού Πιλ Πουλ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (αλλά από πολύ καλή πηγή) μου αναφέρουν ότι ο Fabrizio Buliani συζητάει με τον ιδιοκτήτη του Freud Oriental στο Κολωνάκι για να συμπράξουν φέτος στο πολυτελές Boschetto. Ακούω ακόμη ότι το παλιό, γνωστό Deal’s ξανανοίγει λίγο πιο δίπλα από την παλιά του θέση (νυν Patron). Και τέλος μαθαίνω ότι ο κύριος haute gastronomie Απόστολος Τραστέλης (βλέπε Σπονδή, Hytra και άλλα πολλά) ετοιμάζεται να ανοίξει restaurant ιταλικό εντός του Μεγάρου Μουσικής. Τώρα, τι απ’ όλα αυτά θα γίνει πραγματικότητα είναι ακόμη νωρίς για να το πούμε, εδώ είμαστε όμως και τα ξαναλέμε. Καλό μικρό καλοκαιράκι…
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.