- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας «κρύβεται» στην Κορινθία
Θα φτάσεις με μικρή εκδρομή στο Βοχαικό, το χωριουδάκι λίγο έξω από το Βραχάτι Κορινθίας
![giannis-korovesis.jpg giannis-korovesis.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/giannis-korovesis.jpg)
![Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας](/images/1074x600/jpg/files/2023-04-20/pxl_20230409_123020093__1_.jpg)
Το Εβίβα στην Κορινθία είναι ένα από τα καλύτερα κρεατοφαγικά εστιατόρια της Ελλάδας
«Έφαγα εκπληκτικά, ρε φίλε, στο Εβίβα!», πρέπει να το άκουσε πολλές φορές ο φίλος μου ο Αλέξανδρος, φίλος καρδιακός με μεγάλη αγάπη στο κρέας και «συναθλητής» μου στους γαστρονομικούς αγώνες, τις μέρες που ακολούθησαν την Κυριακάτικη εξόρμησή μου στο Βοχαϊκό, το μικρό χωριουδάκι λίγο έξω από το Βραχάτι Κορινθίας.
![Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας](/images/w734/jpg/files/2023-04-20/pxl_20230409_115223979.jpg)
Καθόλου τυχαία. Είχα να απολαύσω τέτοια, ανεπιτήδευτη κρεοφαγία, από την εποχή του «Κρητικού» στην Κάντζα. Το «Εβίβα» μου την προσέφερε απλόχερα, χαρίζοντάς μου γευστικές αναμνήσεις τόσο δυνατές που τα σπουδαία πιάτα του έρχονταν ξανά και ξανά μπροστά μου κάθε φορά που γουργούριζε το στομάχι μου.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλύσουμε σοβαρά το case study του βόρειου τομέα της Κορινθίας. Του νοητού εκείνου τόξου που ξεκινά από την Κάτω Αλμυρή και φθάνει ως το Λαλιώτη και το οποίο εξελίσσεται σε γαστρονομικό μελίσσι, με εστιατόρια που εργάζονται αθόρυβα για το καλό της ευρύτερης περιοχής αλλά και της γαστρονομίας εν γένει, ενώ αποτελούν σπουδαία αφορμή για περίπου 100 οδηγικά χιλιόμετρα, από το Αλμυρίκι και τον Κάβο, μέχρι το Εβίβα και το Osteria Greca. Τέσσερα εστιατόρια διαμάντια και σημεία αναφοράς!
Το Εβίβα λοιπόν συζητιέται στους γαστρονομικούς κύκλους της πρωτεύουσας -και όχι μόνο- εδώ και μερικά χρόνια. Από τότε που τα δύο αδέρφια-ιδιοκτήτες Μαυρονάσιου αποφάσισαν να μετατρέψουν την οικογενειακή τους ταβέρνα σε κάτι παραπάνω, δημιουργώντας έναν ναό κρεοφαγίας. Ένα σύγχρονο εστιατόριο, με μοντέρνες αντιλήψεις και φιλοσοφία, προσοχή στη λεπτομέρεια και σεβασμό στον καλεσμένο, μακριά από ελιτίστικες συμπεριφορές και προσέγγιση, με γεύσεις οικείες και ένα μενού για όλους. Θέλετε να γίνω πιο συγκεκριμένος;
![Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας](/images/w734/jpg/files/2023-04-20/aj1a9469.jpg)
Τα αδέρφια Μαυρονάσιου, έπειτα από πολλά ταξίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και του κόσμου, ήρθαν σε επαφή με κτηνοτρόφους και φάρμες που σέβονται τα ζώα που εκτρέφουν, παρέχοντάς τους διατροφή και διαβίωση που δεν συναντάς εύκολα σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες. «Όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακουστεί σε κάποιους, αυτό έχει ξεκάθαρο αντίκτυπο σε αυτό που θα δοκιμάσεις», με διαβεβαιώνει ο Γιώργος Μαυρονάσιος. Η ηθική τροφή άλλωστε είναι κάτι που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των σύγχρονων καταναλωτών.
Επίσης, ο σεβασμός στη «θυσία» του ζώου προκειμένου να τραφεί ο άνθρωπος αντικατοπτρίζεται και στην αξιοποίηση ολόκληρου του σφαγίου, nose to tail, όπως έχει γίνει γνωστός ο όρος. Στο Εβίβα δε θα βρεις μόνο T-Bone και Tomahawk, αλλά θα δοκιμάσεις συκώτια και φρυγαδέλια, χειροποίητα λουκάνικα και καβουρμά, παρασκευές που αξιοποιούν ολόκληρο το ζώο. «Προμηθευόμαστε ολόκληρα ζώα, δεν πετάμε τίποτα και όλα περνούν από τα χέρια μας», με ενημερώνει ο Γιώργος.
![Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας](/images/w734/jpg/files/2023-04-20/eviva.jpg)
Το Εβίβα λοιπόν είναι μια ταβέρνα κρέατος, με παρασκευές αποκλειστικά και μόνο σε ανοιχτή φωτιά (πουθενά γκάζι), που «δουλεύει» με Black Angus που προμηθεύεται από την περιώνυμη ισπανική φάρμα Miguel Vergara, μαύρο χοίρο που φέρνει από την ελληνική φάρμα Kermes στο όρος Λαπίθα της δυτικής Πελοποννήσου, ενώ το αρνί, το πρόβατο και το κοτόπουλο έρχονται από άλλες μικρές, ελληνικές και πάλι φάρμες.
Στο Εβίβα η πλειονότητα των κομματιών κρέατος περνούν από ξηρή ωρίμαση σε ειδικό ψυγείο που αντικρίζει κανείς με την είσοδό του στον χώρο. Η διαδικασία της ωρίμασης ακολουθεί πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο χρονικά πλαίσιο, οπότε αν κάτι δεν είναι έτοιμο, απλά δεν σερβίρεται.
![Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας](/images/w734/jpg/files/2023-04-20/aj1a0935.jpg)
Ο χώρος διαθέτει χειμερινό και θερινό set-up με μια μεγάλη εσωτερική σάλα που ξεγυμνώνεται εκ των άνω όταν ανοίγει ο καιρός και μια αυλή που γεμίζει με τις πρώτες ζέστες. Ήδη από τους τοίχους της σάλας γίνεται εμφανές ότι δε θα φάτε μόνο καλά αλλά και θα πιείτε, αφού είναι στολισμένοι με αρκετές φιάλες κρασιού· το Εβίβα διαθέτει πλούσια λίστα από ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, αλλά και επαγγελματίες σομελιέ που θα σας ταξιδέψουν με τη βοήθειά τους. Η επικοινωνία εν γένει του προσωπικού με τους καλεσμένους του Εβίβα και η εξωστρέφεια είναι από τα δυνατά χαρτιά του εστιατορίου.
Η σαλάτα «σπανακόπιτα» ήταν το πρώτο πιάτο που έφθασε στο τραπέζι μας, μια μυρωδάτη σαλάτα με φρέσκα πράσινα λαχανικά και μυρωδικά, φέτα και τραγανό φύλλο Βηρυτού, αξιοσημείωτη μέσα από την απλότητά της, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των πιάτων του Εβίβα.
![Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας](/images/w734/jpg/files/2023-04-20/pxl_20230409_113433593__1_.jpg)
Δοκιμάσαμε χειροποίητο καβουρμά από πρόβειο κρέας ωρίμασης, μαζί με αυγά και δύο λουκάνικα (ένα με πρόβειο κρέας και ένα με χοιρινό Iberico) με μια αρκετά καυτερή μουστάρδα τύπου Dijon. Ο Γιώργος Μαυρονάσιος, πιστεύει πολύ, όπως μου δήλωσε, στο πρόβειο κρέας και τη δυναμική του, για την ακρίβεια, είναι σίγουρος πως θα εκτοξευθεί ποιοτικά, αν δουλευτεί σωστά.
Το καλύτερο μοσχαρίσιο συκώτι που έχω δοκιμάσει ποτέ στην ενήλικη ζωή μου, σχεδόν in puris naturalibus, μόνο με ελάχιστο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αρτυμένο με λίγο ανθό αλατιού, κόπηκε εμπρός μας σε λεπτές φετούλες, λιχουδιά που ακόμη, μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψή μου, με στοιχειώνει.
Όπως και τα παϊδάκια, πρόβεια και αρνίσια, που ακολούθησαν. Ζουμερά και άρτια ψημένα, αδιαμφισβήτητα εκ των ων ουκ άνευ για τους επισκέπτες του Εβίβα. Το δε αρνί που προτάθηκε ως πιάτο ημέρας και που δεν αγνόησα, μαγικά καραμελωμένο επάνω στη σούβλα και ωδή στην ποιοτική πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν στο Εβίβα.
![Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας Εβίβα, ο ναός της κρεοφαγίας](/images/w734/jpg/files/2023-04-20/aj1a1022.jpg)
Είχε φθάσει η ώρα και για μία από τις μεγάλες, ειδικές κοπές σε μοσχαρίσιο Black Angus ωρίμασης. Επιλέξαμε το Prime Rib, μια μπριζόλα με κόκαλο από τους πρώτους σπονδύλους του ζώου, πλούσιο σε ενδομυϊκό λίπος και γεύση, ψημένο μαεστρικά και κομμένο σε φετούλες εμπρός μας. Αποτέλεσε το ιδανικό φινάλε -πριν τη σπιτικά φτιαγμένη πανακότα- σε ένα λουκούλλειο γεύμα ονειρεμένης κρεοφαγίας στο Εβίβα. Ένα γεύμα αξιομνημόνευτο, προς αναζήτηση του οποίου σίγουρα αξίζει να εξορμήσετε στο Βοχαϊκό Κορινθίας.
Επαρ. Οδ. Βραχατίου – Νεμέας 255, Βοχαϊκό, 2741056531
Ωράριο: Τρίτη κλειστά
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19:00 – 23:30
Σάββατο 13:30 – 17:00 και 19:30 – 23:30
Κυριακή 13:30 – 17:00 και 19:30 – 22:30
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.