- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
5 αθηναϊκά bar που μαζεύουν όλο τον κόσμο στη γειτονιά τους
Το τρίπτυχο της Άνοιξης: βγες, πιες, φλέρταρε
![Naif Naif](/images/1074x600/jpg/files/2023-04-10/78482969_151247379798940_8065862799831944101_n.jpg)
5 bar για να βγεις στην Κυψέλη, τα Εξάρχεια, στον Νέο Κόσμο και στον Υμηττό
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, για να βρεις ένα αξιοπρεπές bar έπρεπε να κατέβεις στην καρδιά του κέντρου. Αυτό δεν ισχύει πια. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε να ανοίγουν bar σε άλλες, πιο «off Broadway» γειτονιές, και είναι αυτά πια που μαζεύοντας όλο τον κόσμο γίνονται τα νέα και χοτ στέκια της πόλης. Είναι άνοιξη, θες να βγεις, να πιεις, να φλερτάρεις, ευκαιρία, λοιπόν να τα ανακαλύψεις. Απόψε βγαίνουμε συνοικιακά.
Naif
![Naif Naif](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/89198934_119399139650431_8405193067753111552_n.jpg)
![Naif Naif](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/169956501_282910863299257_301591183111586824_n.jpg)
Τα εξωτερικά τραπεζάκια έχουν για θέα το ολόφωτο κτίριο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από την πίσω (εξίσου εντυπωσιακή) πλευρά του. Αν περάσεις βιαστικά και ρίξεις μόνο μια ματιά, δεν πιάνεις ακριβώς τον λόγο που το Naif έγινε στέκι κατορθώνοντας να φέρει κόσμο σε αυτή την εκτός πιάτσας γειτονιά. Πρέπει να περάσεις λίγες ώρες εδώ, ακούγοντας τη μουσική, πίνοντας το ποτό (ή τον εξαιρετικό καφέ) σου, χαζεύοντας τις γύρω παρέες. Και όταν φας το πρώτο κομμάτι αχνιστής πίτσας, το συνειδητοποιείς: το Naif έγινε στέκι γιατί τα κάνει όλα άψογα. Από τον πρώτο καφέ, μέχρι το τελευταίο ποτό που θα σερβιριστεί, από το brunch μέχρι τις λαχταριστές πίτσες, ό,τι βγάζει η μπάρα ή η κουζίνα του είναι αψεγάδιαστο. Πρόσθεσε την ειλικρινά φιλική διάθεση, την όμορφη ατμόσφαιρα, την προσεκτικά διαλεγμένη μουσική και έχεις ένα στέκι που τους χωράει όλους κάθε ώρα και στιγμή. Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος, 210 9334946
Au Revoir
![Au Revoir Au Revoir](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/271858542_4982887625064957_6297142479252117362_n.jpg)
Το θρυλικό μπαρ της Πατησίων, το παλαιότερο εν ζωή της Αθήνας (από το 1958!), είναι τόπος μυθικός. Μερικές φορές, εκείνες τις μεταμεσονύχτιες ώρες (που είναι και οι αγαπημένες των θαμώνων του), μεταξύ 3ου και 4ου τζιν αναρωτιέμαι πόσα μυστικά έχουν δει κι έχουν κρατήσει αυτοί οι τοίχοι, που σχεδίασε ο Αριστομένης Προβελέγγιος και που έχουν μείνει ανέγγιχτοι από τότε. Πόσοι έρωτες έχουν ανθίσει σε αυτή τη μπάρα, πόσοι ακόμα έσβησαν στο τραπεζάκι που έχει για θέα τη νυχτερινή Πατησίων. Το καταπληκτικό με το Au revoir είναι ότι δίπλα στους παλιούς, ορκισμένους πελάτες, προστέθηκαν και οι νέοι με αποτέλεσμα τα τραπέζια του να γεμίζουν από ένα κράμα ηλικιών, με το χάσμα γενεών να γεφυρώνεται ή και να μην υφίσταται χάρη στον κοινό θαυμασμό που μοιράζονται όλοι ανεξαιρέτως για τον χώρο και την ιστορία του. Κάπως σαν η μία γενιά θαμώνων να παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη. Κι έτσι το Au Revoir παραμένει αθάνατο. Πατησίων 136, 210 8230474
Santaroza
![Santarosa Santarosa](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/atk_8761.jpg)
Σκοτεινό, μυστηριώδες, εντελώς ερωτικό. Το Santaroza είναι ο ορισμός του bar. Η καλύτερη ώρα για να βρεθείς εδώ είναι νωρίς, γύρω στις 19.30-20.00, κυρίως για να προλάβεις μία θέση στην τεράστια μπάρα και να παρακολουθήσεις από κοντά την ιεροτελεστία με την οποία οι bartenders κάνουν τα μαγικά τους. Τα πάντα στο Santaroza είναι μία ιεροτελεστία. Από τη μουσική, μέχρι τον τρόπο που ο barman θα ακουμπήσει το ποτό μπροστά σου. Έχω την εντύπωση ότι και ο κόσμος, ασυναίσθητα, παίρνει μέρος σε αυτή την ιεροτελεστία, σαν να μας οδηγεί ο ίδιος ο χώρος και η ατμόσφαιρά του να νιώσουμε ότι μοιραζόμαστε κάτι κοινό, κάτι που δεν υπάρχει αλλού παρά μόνο εδώ. Σαν να ζούμε για λίγο αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, σε ένα εντελώς δικό μας χωροχρόνο. Αυτή, όμως, δεν είναι και η δουλειά ενός bar; Να σε κάνει -έστω και για λίγο- να δραπετεύεις; Ασκληπιού 69, Εξάρχεια
Easy Tiger
![Easy Tiger Easy Tiger](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/easy_tiger_2.jpg)
Είναι μια σταλιά αλλά αυτό καθόλου δεν το εμποδίζει να σχηματίζει ένα μικρό, αυθόρμητο πάρτι έξω από την πόρτα του κάθε βράδυ. Το Easy Tiger συστήνεται ως street bar, μια που δεν έχει καθόλου εσωτερικό χώρο, δίνει cocktails σε πλαστικό ποτηράκι και είναι self service. Παίζει, όμως, ωραίες μουσικές και φτιάχνει φανταστικά signature cocktails αντί €8. Με άλλα λόγια, ό,τι πρέπει για να πιεις, να περάσεις καλά, και να φλερτάρεις κάτω από τον έναστρο ουρανό μία ζεστή ανοιξιάτικη νύχτα. Παπαστράτου 32, Υμηττός
Έπρεπε
![Έπρεπε Έπρεπε](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/eprepe.jpg)
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε, ένα σούσουρο έπεσε στη γειτονιά. «Το είδες;», «Καλά θα πάμε σήμερα κιόλας, δεν το συζητώ!», «Άκουσα ότι έχει τηγανιτούς γίγαντες αντί για ξηροκάρπια». Το Έπρεπε είναι το πιο ξεχωριστό bar της Κυψέλης, όχι μόνο για τα τέλεια ποτά του, τις φανταστικές του μουσικές και τα νόστιμα πιατάκια του (τέτοια που ποτέ δεν βρίσκεις σε bar), αλλά και γιατί έφερε έναν άλλον αέρα στην Αγίας Ζώνης. Έτσι, δίπλα στους Κυψελιώτες ήρθαν να προστεθούν και κάτοικοι από άλλες γειτονιές - ναι, δύσκολα θα βρεις άδειο τραπέζι, αν θες να έχεις ελπίδα, πήγαινε ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.