Θεματα

3 τέλεια λουκουματζίδικα της Αθήνας

Λουκουμαδάκι κανείς;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουκουμάδες Κτιστάκης
Λουκουμάδες Κτιστάκης

3+1 στέκια για απίθανους λουκουμάδες

Ολοστρόγγυλοι, μελένιοι, πεντανόστιμοι. Οι λουκουμάδες έχουν ειδική θέση στην καρδιά μας γιατί πάντα θα μας θυμίζουν την εποχή που ήμασταν παιδιά. Από τα παρακάτω στέκια, άλλα τους φτιάχνουν ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή και κάποια πάνε το κεφάλαιο «λουκουμάς» σε άλλα επίπεδα. Όλα τους, όμως, σερβίρουν καυτούς, αξεπέραστους λουκουμάδες

Lukumades

Lukumades


Για τους λουκουμάδες αυτούς έγραψαν μέχρι και οι
New York Times, γεγονός που είχε ως συνέπεια ακόμα και ο βασιλιάς Κάρολος κατά την τελευταία του επίσκεψη (τότε ήταν ακόμα πρίγκιπας) να κάνει μία στάση εδώ για ένα λουκουμαδάκι (τους κλασικούς πήρε). Το μυστικό αυτού του λουκουμά είναι η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή της ζύμης, που τηγανίζεται μπροστά σου στην ανοιχτή κουζίνα. Αλλά αυτό που πραγματικά αποθέωσε τη δημοτικότητά τους ήταν η ιδέα να γεμιστούν όχι μόνο με γλυκά, αλλά και με αλμυρά υλικά και μάλιστα σε πρωτότυπες συνταγές. Έτσι, θα βρεις λουκουμάδες γεμιστούς με φέτα και  επικάλυψη πιπερόμελο, λουκουμάδες… ντάκους με επικάλυψη από σάλτσα ντομάτας (πιπεριά Φλωρίνης και σκόρδο), φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο ή γεμιστούς με μυζήθρα και επικάλυψη με μέλι και σουσάμι. Φυσικά η δημιουργικότητα απογειώνεται στις γλυκές επιλογές… Εδώ ο λουκουμάς σου γεμίζεται με πραλίνα, με κρέμα μπανάνα, με σύκο, με κεράσι, με κρέμα λεμόνι, με κρέμα μπουγάτσας και αν συνδυαστεί με παγωτό, ε τότε έρχεται η …αποκάλυψη. Αιόλου 21, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, 2103210880

Λουκουμάδες Κτιστάκη

Λουκουμάδες Κτιστάκης


Για εμένα (και για πολλούς ακόμα), αυτό το μικρό μαγαζάκι της Σωκράτους, που δεν σου γεμίζει το μάτι, είναι ο ναός των λουκουμάδων. Ο Θόδωρος Κτιστάκης πήρε τη συνταγή από ένα ελληνικό ζαχαροπλαστείο στην Αλεξάνδρεια, και με αυτή άνοιξε το δικό του λουκουματζίδικο στα Χανιά το 1912. Το 1953 ήρθε στην Αθήνα, και από το 1997 το λουκουματζίδικο αυτό στέκει περήφανο στη Σωκράτους. Πουλάει μόνο λουκουμάδες, που φτιάχνονται με την ολόιδια εκείνη συνταγή που μετρά πια πάνω από έναν αιώνα, γιατί όταν κάτι είναι τέλειο, δεν το αλλάζεις. Τούτοι οι λουκουμάδες είναι μια μπουκιά και όταν τους βάζεις ολόκληρους στο στόμα σου καυτούς, μια που ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας σου,  ένα ηδονικό κύμα από σιρόπι πλημμυρίζει το είναι σου. Ναι, εδώ το σιρόπι βρίσκεται στο εσωτερικό του λουκουμά και αυτό είναι ένα από τα πολλά μυστικά που κάνουν τη διαφορά. Πασπαλίζονται με σουσάμι και κανέλα, τρώγονται επί τόπου ή γεμίζουν πακέτα για το σπίτι. Ποτέ κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να φάει μόνο έναν. Σωκράτους 59, Ομόνοια, 210 5240891

Keenkies

Λουκουμάδες παστίτσιο
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς


Τι θα έλεγες για λουκουμάδες… παστίτσιο; Μήπως προτιμάς μία λουκουμαδο-
carbonara; Ή μήπως λουκουμάδες με κρέμα μοτσαρέλας, pepperoni και ντομάτα αρωματισμένη μα βασιλικό; Στην αμαρτωλή αυτή γωνιά των Εξαρχείων οι λουκουμάδες δεν είναι πια ένα μικρό σνακ η γλύκισμα, αλλά ολόκληρα εστιατοριακά πιάτα! Η ζύμη γίνεται εδώ (είναι και vegan), τηγανίζεται επί τόπου, ύστερα περιχύνεται με ένα σωρό κολασμένα πράγματα. Αν δεν θέλεις λουκουμάδες η ίδια ζύμη γίνεται και πεϊνιρλί. Εννοείται ότι αμφότερα βγαίνουν σε δεκάδες γλυκές εκδοχές (ενδεικτικά αναφέρω τους λουκουμάδες Banoffee με κρέμα μπανάνας, καραμέλα και σάλτσα σοκολάτα γάλακτος…), απλώς οι λουκουμάδες-παστίτσιο έχουν στοιχειώσει τον ύπνο της γράφουσας. Σοβαρά, υπάρχουν βράδια που ονειρεύομαι τούτους τους αφράτους λουκουμάδες, τους περιχυμένους με εκείνον τον μαμαδίστικο μοσχαρίσιο κιμά και την πλούσια μπεσαμέλ με το τριμμένο μοσχοκάρυδο… Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, 210 3815278

Bonus: Λουκουματζίδικο δεν το λες σε καμία περίπτωση, αλλά, αν είστε λουκουμαδοχτυπημένοι, να ξέρετε ότι το PoBoys έχει στον κατάλογο των γλυκών του μερικούς από τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης. Είναι τα ξακουστά Beignets του, οι λουκουμάδες της Νέας Ορλεάνης, αφράτοι, τραγανοί και ταυτόχρονα απίστευτα μαλακοί. Σερβίρονται με πραλίνα φουντουκιού, αν θες και με παγωτό. Θες. Αγαθάρχου 12& Λεπενιώτου, Ψυρρή, 2103234672

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.