- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
![Λουκουμάδες Κτιστάκης Λουκουμάδες Κτιστάκης](/images/1074x600/jpg/files/2023-04-10/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%82.jpg)
3+1 στέκια για απίθανους λουκουμάδες
Ολοστρόγγυλοι, μελένιοι, πεντανόστιμοι. Οι λουκουμάδες έχουν ειδική θέση στην καρδιά μας γιατί πάντα θα μας θυμίζουν την εποχή που ήμασταν παιδιά. Από τα παρακάτω στέκια, άλλα τους φτιάχνουν ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή και κάποια πάνε το κεφάλαιο «λουκουμάς» σε άλλα επίπεδα. Όλα τους, όμως, σερβίρουν καυτούς, αξεπέραστους λουκουμάδες…
Lukumades
![Lukumades Lukumades](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/lukumades.jpg)
Για τους λουκουμάδες αυτούς έγραψαν μέχρι και οι New York Times, γεγονός που είχε ως συνέπεια ακόμα και ο βασιλιάς Κάρολος κατά την τελευταία του επίσκεψη (τότε ήταν ακόμα πρίγκιπας) να κάνει μία στάση εδώ για ένα λουκουμαδάκι (τους κλασικούς πήρε). Το μυστικό αυτού του λουκουμά είναι η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή της ζύμης, που τηγανίζεται μπροστά σου στην ανοιχτή κουζίνα. Αλλά αυτό που πραγματικά αποθέωσε τη δημοτικότητά τους ήταν η ιδέα να γεμιστούν όχι μόνο με γλυκά, αλλά και με αλμυρά υλικά και μάλιστα σε πρωτότυπες συνταγές. Έτσι, θα βρεις λουκουμάδες γεμιστούς με φέτα και επικάλυψη πιπερόμελο, λουκουμάδες… ντάκους με επικάλυψη από σάλτσα ντομάτας (πιπεριά Φλωρίνης και σκόρδο), φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο ή γεμιστούς με μυζήθρα και επικάλυψη με μέλι και σουσάμι. Φυσικά η δημιουργικότητα απογειώνεται στις γλυκές επιλογές… Εδώ ο λουκουμάς σου γεμίζεται με πραλίνα, με κρέμα μπανάνα, με σύκο, με κεράσι, με κρέμα λεμόνι, με κρέμα μπουγάτσας και αν συνδυαστεί με παγωτό, ε τότε έρχεται η …αποκάλυψη. Αιόλου 21, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, 2103210880
Λουκουμάδες Κτιστάκη
![Λουκουμάδες Κτιστάκης Λουκουμάδες Κτιστάκης](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/loukou2.jpg)
Για εμένα (και για πολλούς ακόμα), αυτό το μικρό μαγαζάκι της Σωκράτους, που δεν σου γεμίζει το μάτι, είναι ο ναός των λουκουμάδων. Ο Θόδωρος Κτιστάκης πήρε τη συνταγή από ένα ελληνικό ζαχαροπλαστείο στην Αλεξάνδρεια, και με αυτή άνοιξε το δικό του λουκουματζίδικο στα Χανιά το 1912. Το 1953 ήρθε στην Αθήνα, και από το 1997 το λουκουματζίδικο αυτό στέκει περήφανο στη Σωκράτους. Πουλάει μόνο λουκουμάδες, που φτιάχνονται με την ολόιδια εκείνη συνταγή που μετρά πια πάνω από έναν αιώνα, γιατί όταν κάτι είναι τέλειο, δεν το αλλάζεις. Τούτοι οι λουκουμάδες είναι μια μπουκιά και όταν τους βάζεις ολόκληρους στο στόμα σου καυτούς, μια που ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας σου, ένα ηδονικό κύμα από σιρόπι πλημμυρίζει το είναι σου. Ναι, εδώ το σιρόπι βρίσκεται στο εσωτερικό του λουκουμά και αυτό είναι ένα από τα πολλά μυστικά που κάνουν τη διαφορά. Πασπαλίζονται με σουσάμι και κανέλα, τρώγονται επί τόπου ή γεμίζουν πακέτα για το σπίτι. Ποτέ κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να φάει μόνο έναν. Σωκράτους 59, Ομόνοια, 210 5240891
Keenkies
![Λουκουμάδες παστίτσιο Λουκουμάδες παστίτσιο](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/atk_3969.jpg)
Τι θα έλεγες για λουκουμάδες… παστίτσιο; Μήπως προτιμάς μία λουκουμαδο-carbonara; Ή μήπως λουκουμάδες με κρέμα μοτσαρέλας, pepperoni και ντομάτα αρωματισμένη μα βασιλικό; Στην αμαρτωλή αυτή γωνιά των Εξαρχείων οι λουκουμάδες δεν είναι πια ένα μικρό σνακ η γλύκισμα, αλλά ολόκληρα εστιατοριακά πιάτα! Η ζύμη γίνεται εδώ (είναι και vegan), τηγανίζεται επί τόπου, ύστερα περιχύνεται με ένα σωρό κολασμένα πράγματα. Αν δεν θέλεις λουκουμάδες η ίδια ζύμη γίνεται και πεϊνιρλί. Εννοείται ότι αμφότερα βγαίνουν σε δεκάδες γλυκές εκδοχές (ενδεικτικά αναφέρω τους λουκουμάδες Banoffee με κρέμα μπανάνας, καραμέλα και σάλτσα σοκολάτα γάλακτος…), απλώς οι λουκουμάδες-παστίτσιο έχουν στοιχειώσει τον ύπνο της γράφουσας. Σοβαρά, υπάρχουν βράδια που ονειρεύομαι τούτους τους αφράτους λουκουμάδες, τους περιχυμένους με εκείνον τον μαμαδίστικο μοσχαρίσιο κιμά και την πλούσια μπεσαμέλ με το τριμμένο μοσχοκάρυδο… Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, 210 3815278
Bonus: Λουκουματζίδικο δεν το λες σε καμία περίπτωση, αλλά, αν είστε λουκουμαδοχτυπημένοι, να ξέρετε ότι το Po’ Boys έχει στον κατάλογο των γλυκών του μερικούς από τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης. Είναι τα ξακουστά Beignets του, οι λουκουμάδες της Νέας Ορλεάνης, αφράτοι, τραγανοί και ταυτόχρονα απίστευτα μαλακοί. Σερβίρονται με πραλίνα φουντουκιού, αν θες και με παγωτό. Θες. Αγαθάρχου 12& Λεπενιώτου, Ψυρρή, 2103234672
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.