- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Ποιος πιστεύει αυτούς που (λένε ότι) νηστεύουν;
Καθόλου δεν εντυπωσιάζομαι όταν οι άνθρωποι νηστεύουν και το κάνουν θέμα
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![Νηστεία Νηστεία](/images/1074x600/jpg/files/2023-04-10/pexels-karolina-grabowska-6660119.jpg)
Όταν λες ότι νηστεύεις και στη ζούλα τρως ότι δεν είναι νηστίσιμο
Βρέθηκα με γνωστό άτομο στο ζαχαροπλαστείο “Fresh”, που έχει την καταπληκτική πολιτική «σε κερνάω κάτι πριν αγοράσεις» (ή «σε κερνάω κάτι, είτε αγοράσεις είτε όχι»). Η κοπέλα του μαγαζιού μας κέρασε από ένα γλυκάκι πάρα πολύ ωραίο, το σκίσαμε, και μετά, το γνωστό μου άτομο, που ήθελε να αγοράσει γλυκά για το σπίτι, άρχισε να ρωτάει ποια γλυκά είναι νηστίσιμα. Διότι νηστεύει, το ίδιο το άτομο και όλο του το σπίτι, και δεν θέλει να χαλάσει τη νηστεία με βούτυρο, αυγό, κρέμα γάλακτος και τα σχετικά.
Ένοιωσα να ξυπνάει μέσα μου ο Πέτρος Τατσόπουλος καθώς κοίταξα στραβά το γνωστό μου άτομο: μόλις είχε τσακίσει ένα παστάκι το οποίο σίγουρα περιείχε βούτυρο, αυγό, κρέμα γάλακτος και άλλα μη νηστίσιμα πράγματα. «Πώς νηστεύεις χρυσό μου;» ρώτησα, «αφού σε είδαμε όλες να καταπίνεις το παστάκι!»
«Ε αυτό, τι ψυχή έχει», απάντησε με ύφος μουχρίτσας, «μια μπουκιά ήταν…»
Εκνευρίστηκα γιατί μερικές μέρες πιο πριν, καλεσμένη σε γραφείο γνωστών ατόμων (άλλων), πήρα παραγγελία να φέρω γλυκά: με προσοχή όμως γιατί η ομήγυρης νηστεύει άρα δεν τρώνε βούτυρο, γάλα, αυγά κλπ. Υπάρχουν νηστίσιμα γλυκά, τα διαφημίζουν όλα τα φαγητικά σάιτ όταν ξεκινάνε οι νηστείες: λουκούμια, χαλβάς, μαύρη σοκολάτα σκέτη αλλά μόνον αν είναι βίγκαν γιατί αν έχει γάλα μέσα δεν παίζει, φρουί γλασέ, μαρόν γλασέ, παστέλια, φλωρεντίνες (αρκεί να μην έχουν βούτυρο, να το ρωτήσω αυτό) και κάποια ακόμα.
![Νηστεία Νηστεία](/images/w734/jpg/files/2023-04-10/pexels-nadin-sh-16167165.jpg)
Στάθηκα σε άλλο ζαχαροπλαστείο λίγο συγχυσμένη γιατί σκόπευα να πάρω κουλουράκια επιπέδου πτι-φουρ, μια οικονομική λύση, και βολική γιατί δεν χαλάνε στη μεταφορά, δεν ζυγίζουν πολύ και δεν λερώνουν όταν τα τρως μέσα σε γραφείο, παίρνει ο καθένας το κουλούρι του με μια χαρτοπετσέτα και το βουτάει διακριτικά στον καφέ του. Σε αντίθεση με τα νηστίσιμα σκαλτσούνια, που σε κάνουν Χατζή με άχνες και ζαχαρωμένα φρουτάκια, και μετά πρέπει να πλύνεις χέρια, ή με τα φρουί γλασέ που σου κολλάνε στον ουρανίσκο και παιδεύεσαι ώρα μέχρι να τα προσγειώσεις.
Τα νηστίσιμα κουλουράκια όμως έδειχναν άθλια, μαραγκιασμένα επειδή κανείς δεν τα αγαπάει, σκληροτράχηλα μέσα στην προθήκη τους. Πήρα μαργαρίτες μαύρης σοκολάτας τελικά, χωρίς να ρωτήσω αν είχαν γάλα μέσα – έχουν-δεν έχουν γάλα, οι μαργαρίτες είναι ασκητικό κέρασμα, υποδηλώνει ότι δεν θέλεις να χαρείς και πολύ, όσο πατάει η γάτα, ίσα για να πεις ότι έφαγες κάτι (ελαφρά) ημίγλυκο.
Η νηστεία είναι σίγουρα καλό πράγμα, έχει αποδειχθεί από 800 διαφορετικές θρησκείες που επιβάλλουν νηστείες στους πιστούς τους, άρα κάτι θα ξέρουν. Μου φαίνεται κάπως υποκριτικό, όχι το να νηστεύεις, αλλά το να διαλαλείς την αρετή σου, σόρι, τη νηστεία σου λες κι είναι κατόρθωμα. Ειδικά όταν έχεις χτυπήσει (κερασμένο!) παστάκι από το «Fresh»μπροστά στα ίδια μας τα άπιστα, αμαρτωλά ματάκια…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.