Θεματα

Τι κάνει το Μακεδονικό Ταχίνι τόσο ξεχωριστό;

Η επιλογή που σου κάνει καλό

Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Μακεδονικό Ταχίνι και τα μυστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει

Αν αθλείσαι ή αν προσπαθείς να ακολουθείς μία υγιεινή διατροφή τότε το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη συμπεριλάβει το ταχίνι στο καθημερινό σου διαιτολόγιο. Ίσως τρως μία κουταλιά ταχίνι κάθε πρωί, ίσως πάλι το χρησιμοποιείς για να απογειώσεις τις σαλάτες σου - σε κάθε περίπτωση, όμως, γνωρίζεις τη θετική επίδραση που έχει στην υγεία σου.

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, το οποίο αποτελεί μία πλούσια, θρεπτική τροφή, τα διατροφικά οφέλη της οποίας είναι ήδη γνωστά από την αρχαιότητα. Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε πια κι επιστημονικά αυτό που γνώριζαν ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι πατέρες της Ιατρικής που χρησιμοποιούσαν το σουσάμι ως θεραπευτικό μέσο στην εποχή τους. Έρευνα που διενήργησε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος. Βρέθηκε επίσης, ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει το ταχίνι σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη αποκτούν αντιβακτηριδιακή δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Τι κάνει το Μακεδονικό Ταχίνι να ξεχωρίζει;

Το ταχίνι, λοιπόν, μας κάνει καλό. Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το Μακεδονικό Ταχίνι να ξεχωρίζει; Πρώτα απ’ όλα η πρώτη ύλη. Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας. Αυτό το διαλεχτό σουσάμι θα ελεγχθεί προσεκτικά και αφού περάσει πολλαπλά στάδια απομάκρυνσης ξένων σωμάτων, θα πλυθεί με καθαρό, πόσιμο νερό. Στη συνέχεια θα αποφλοιωθεί, θα στεγνωθεί, θα αποστειρωθεί μέσω πιστοποιημένων μεθόδων. Θα ψηθεί σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου ψησίματος (που μάλιστα χρησιμοποιεί 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες μεθόδους!), η άλεση του, όμως, θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο σε πέτρινους μύλους χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Αργότερα, θα παστεριωθεί και θα συσκευαστεί σε γυάλινα βάζα για να φτάσει αγνό ως τα χέρια μας.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι η απαράμιλλη ποιότητα και η ασύγκριτη γεύση που χαρακτηρίζουν το Μακεδονικό Ταχίνι είναι αποτέλεσμα ενός μοναδικού συνδυασμού υπερσύγχρονων διαδικασιών με την παράδοση. Άλλωστε, το Μακεδονικό Ταχίνι έχει μία εμπειρία που αγγίζει τα 100 χρόνια! Οι άνθρωποι που το παράγουν, λοιπόν, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τί πραγματικά θα πει «τέλειο ταχίνι».

Πώς να χρησιμοποιήσεις το Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι έχει τόσες εφαρμογές όσες και τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, να το απλώσεις σε μία φέτα ψωμί μαζί με μέλι για ένα έξτρα δυναμωτικό πρωινό, να αντικαταστήσεις με αυτό τη ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι σου, να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ένα δυναμωτικό ρόφημα, να το προσθέσεις σχεδόν σε κάθε αλμυρή ή γλυκιά συνταγή. Εδώ να συμπληρώσω ότι καθώς το Μακεδονικό Ταχίνι βγαίνει σε ένα σωρό γεύσεις και είναι τέλειος αντικαταστάτης της μαργαρίνης, είναι ιδανικό για να φτιάξεις μαζί του μπισκότα ή κέικ (φτιάξε αυτά τα μπισκότα και θα με θυμηθείς), και μάλιστα υγιεινά! Άνοιξε ένα βαζάκι και πειραματίσου σήμερα κιόλας.