- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί πρέπει να βάλεις το ταχίνι στη διατροφή σου, αν νηστεύεις
Η ελληνική υπερτροφή με την υψηλή διατροφική αξία
Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ο σύμμαχός σου στη νηστεία
Η Σαρακοστή είναι με διαφορά η πιο σκληρή νηστεία της ορθοδοξίας. Για σαράντα μέρες οι πιστοί δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γάλα, βούτυρο, τυρί, ακόμη και λάδι. Πράγμα καθόλου εύκολο, ειδικά αν δεν είσαι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους διατροφή. Αν, λοιπόν, φέτος αποφάσισες κι εσύ να συμμετέχεις σε αυτή την παράδοση που μετρά αιώνες, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις αφενός για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου και αφετέρου για να τα καταφέρεις μέχρι τέλους χωρίς να μπεις σε πειρασμούς…
Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στην παράδοση της Σαρακοστής είναι το γεγονός ότι αποκλείει από το καθημερινό μας διαιτολόγιο δύο βασικές ομάδες τροφίμων: τα γαλακτομικά και το κρέας. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να προσέξεις είναι να φροντίσεις να αντικαταστήσεις τα θρεπτικά συστατικά που θα χάσεις από τις δύο αυτές ομάδες, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν πιθανές ελλείψεις στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Με άλλα λόγια χρειάζεσαι… συμμάχους. Θα τους βρεις σε εκείνες τις τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο, όπως τα όσπρια, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί. Τίποτα, όμως, δεν ξεπερνά εκείνη την τροφή που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα για την υψηλή διατροφική της αξία ήδη από την αρχαιότητα: το ταχίνι!
Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο και έτσι, είναι απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα στην καθημερινότητά σου, πόσο μάλλον στην περίπτωση που νηστεύεις. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες - αν και φυτικής προέλευσης - είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορρόφηση από τον οργανισμό.
Εκτός από την υψηλή του διατροφική αξία, όμως, το Μακεδονικό Ταχίνι έχει κι άλλο ένα προσόν που το κάνει εξαιρετικά χρήσιμο στη μαγειρική της νηστείας: μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ευχέρεια τόσο σε αλμυρές, όσο και γλυκές συνταγές, καθώς είναι ιδανικό για να αντικαταστήσει το βούτυρο. Φτιάξε μαζί του ταχινόπιτες και ταχινόψωμα, μπισκότα και κέικ, πρόσθεσέ το σε dressing ή όπου αλλού σου υποδείξει η φαντασία σου… Μιλάμε για ένα μπαλαντέρ της κουζίνας!
Πραγματικά, το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους πολλούς τρόπους (είτε σκέτο ή μέσα σε συνταγές) και έχει τόσο υψηλή θρεπτική αξία, που καλό είναι να το εντάξεις στη διατροφή σου ακόμη και μετά το πέρας της Σαρακοστής. Πρόκειται για μια ελληνική υπερτροφή και είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που θα σου δώσει όλη τη δύναμη, την ενέργεια αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για μία απαιτητική μέρα, είτε νηστεύεις ή όχι.
Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που αλέθεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Έτσι, διατηρεί αναλλοίωτες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου σπόρου του σουσαμιού και αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.