- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Koukouvaya: H αθηναϊκή φωλιά των πιο ακαταμάχητων χανιώτικων γλυκών
Από το ξακουστό «ζουμερό» μέχρι την παραδεισένια πάβλοβα αξίζουν όλα μια δοκιμή
Koukouvaya: το διάσημο κρητικό γλυκοπωλείο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, που ενώνει τους απανταχού γλυκατζήδες
Θα μπορούσε να πει κανείς πως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει τα γλυκά της γιαγιάς. Αυτός που θα το πει όμως, μάλλον δεν έχει επισκεφθεί ακόμη το κρητικό γλυκοπωλείο Koukouvaya. Αν περάσεις από την οδό Σκουζέ στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το προσέξεις, γιατί είναι πάντα γεμάτο με κόσμο. Το γλυκοπωλείο αυτό κατέφθασε στην Αθήνα απευθείας από τα Χανιά μόλις πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη αποκτήσει πάρα πολλούς φανατικούς επισκέπτες. Ο λόγος; Φυσικά τα θρυλικά γλυκά του!
Θα ήταν ιεροσυλία, αν δεν αρχίζαμε από το ξακουστό «ζουμερό», μία λαχταριστή σοκολατόπιτα με επικάλυψη από μπόλικο ζεστό, σοκολατένιο σιρόπι. Ακολουθούν η «Ερασμία» και η «Μερόπη», γλυκά που αν και δεν είναι τόσο ξακουστά όσο το «ζουμερό», το κοντράρουν και σε γεύση και σε εμφάνιση. Τα ονόματα είναι εμπνευσμένα από αληθινές θείες και γιαγιάδες των Χανίων, που δημιούργησαν τις μοναδικές συνταγές.
Για την άνοιξη που σιγά-σιγά μπαίνει και το καυτό αθηναϊκό καλοκαίρι, προτείνονται τα δυο πιο δροσερά γλυκά του καταλόγου, το «ιγκλού» και η «πυραμίδα». Το ιγκλού έχει ως βάση το παντεσπάνι, που συνδυάζεται με κρέμα σοκολάτας, η οποία με τη σειρά της καλύπτεται από κρέμα βανίλιας, γαρνιρισμένη με θρύμματα από καραμελωμένο αμύγδαλο και σιρόπι.
Η πυραμίδα, από την άλλη, είναι ένας παγωμένος συνδυασμός μους καραμέλας, μπισκότου βουτύρου και καρυδιού που γαρνίρεται με σιρόπι καραμέλας και τριμμένο καρύδι. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την παραδεισένια πάβλοβα και το cheesecake, το οποίο είναι τοπ και στις 6 εκδοχές του.
Στην πραγματικότητα, είναι άδικο να ξεχωρίσεις κάποιο από τα γλυκά της Koukouvaya. Καθένα τους έχει τη μοναδικότητα του, η οποία αποτυπώνεται ακόμη και στον τρόπο, με τον οποίο περιχύνονται πάνω του τα toppings. Επομένως, το σωστό είναι (λέω εγώ…) να τα δοκιμάσεις όλα. Έτσι, η Koukouvaya καταφέρνει είτε να επαναφέρει στην μνήμη μας γλυκές χανιώτικες στιγμές είτε να δημιουργήσει νέες αθηναϊκές, αλλά με γεύση Κρήτης. Άλλωστε, τα «κρυμμένα» κρητικά προιόντα, όπως η ρακί, το ρακόμελο και η σφακιανή πίτα, δε λείπουν από τον κατάλογο. Αν χρειάζεσαι και εσύ λοιπόν άμεσα ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι, πέρνα μια βόλτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας
Είναι γλυκιά, είναι διαχρονική, είναι νησιώτισσα, είναι η μαστίχα Χίου. Ας μαγειρέψουμε με πρωταγωνίστρια αυτή και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας που έζησε εκεί εξόριστος!
Η ευεργετική δράση του μοναδικού αυτού υλικού τεκμηριώνεται επιστημονικά
«Από το θρυλικό υποβρύχιο μέχρι την πασίγνωστη ελληνική τσίχλα του 1970, η μαστίχα Χίου μαζί με το ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα προϊόν της ελληνικής γη »
Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόνδενδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως θεραπευτικό υλικό
Το τέλος των διακοπών είναι σαν το hangover. Θέλει αντίδοτο για να έρθεις στα ίσα σου. Συντονίσου αθηναϊκά!
Κάποιες από τις πιο νόστιμες μπουγάτσες που δοκίμασες ποτέ θα τις βρεις εδώ
Εδώ θα βρεις μοναδικές επιλογές που θα αναβαθμίσουν την καθημερινή σου απόλαυση
Ένα brand που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της αγοράς για υψηλού επιπέδου organic καφέδων
Ξυπνά γλυκά τις αισθήσεις με τις απίστευτες δημιουργίες του
Έλα για τον καφέ, μείνε για την ενέργεια, γίνε μέρος αυτής της μοναδικής κοινότητας!
Δεν είναι απλώς ένα ακόμη διαδικτυακό μαγαζί από όπου μπορείς να προμηθευτείς εκλεκτό καφέ για το σπίτι. Έχει ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω
Τι καλύτερο από το να έχετε τον αγαπημένο σας καφέ πάντα στη διάθεσή σας, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι;
20-22 Σεπτεμβρίου και 27-29 Σεπτεμβρίου τρώμε burgers στο Αμαξοστάσιο στο Γκάζι
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Που δεν είναι πλατεία, αλλά ένα στέκι-κολιέ με πέντε μόνο στέκια που δεν αδειάζουν καμιά ώρα της ημέρας
Μάλλον τη θέση της γιαγιάς στην κουζίνα πήρε φέτος ο νεαρός εγγονός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.