- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
5 +1 στάσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ στη Φωκίωνος Νέγρη
Αυτός ο δρόμος είναι ένα all day bar από μόνος του
![Dope Dope](/images/1074x600/jpg/files/2023-03-10/dope.jpg)
Φωκίωνος Νέγρη: 5+1 νόστιμες στάσεις στον αγαπημένο δρόμο της Κυψέλης
Για εμένα, η Φωκίωνος Νέγρη είναι ένας δρόμος μυθικός. Πεζοδρομημένος σε όλη την έκτασή του, ηλιόλουστος, με σιντριβάνια, με παρτέρια, με τα ωραιότερα κτίρια του μοντερνισμού. Με παιδάκια να παίζουν μπάλα (πότε το είδατε τελευταία φορά αυτό;) και παππούδες να λιάζονται στα παγκάκια της. Ξέρω ότι δεν είμαι αντικειμενική (και δεν μπορώ να είμαι, αφού μένω μία ανάσα μακριά της) όταν λέω ότι είναι ο πιο όμορφος πεζόδρομος της Αθήνας, όμως, σίγουρα η Φωκίωνος, τόσο στις παλιές, ένδοξες εποχές της, όσο και στις μέρες μας είναι ο «δρόμος –ραντεβού» για όλους τους Κυψελιώτες. Δεκάδες καφέ (που το βράδυ γίνονται bar), νόστιμα στέκια, λιχουδιές σε κάθε βήμα, εστιατόρια κάθε είδους. Στην πραγματικότητα, στη Φωκίωνος μπορείς να περάσεις όλη σου τη μέρα και να (κατά)ευχαριστηθείς κάθε λεπτό της. Αυτή είναι το αγαπημένο στέκι της Κυψέλης.
Πρωινός καφέ με λιχουδιές στο Dope
![Dope Dope](/images/w734/jpg/files/2023-03-10/dope1.jpg)
Θα το εντοπίσεις από το κατακίτρινο χρώμα του και τη μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ που απλώνεται σε όλο τον πεζόδρομο. Το Dope δεν έχει μόνο έναν από τους καλύτερους καφέδες στην Αθήνα (όχι, δεν υπερβάλλω), αλλά επιπλέον τον συνδυάζει με φο-βε-ρά sandwich, focaccias, αφράτη babka και κέικ που σου σπάνε τη μύτη. Το σάντουιτς με σαλάμι Δράμας, muhammara σος, ντομάτα, φύλλα βασιλικού, καπνιστό τυρί και μαγιονέζα είναι η δική μου αδυναμία. Κάθε φορά λέω ότι θα συγκρατηθώ και δεν θα πάρω μαζί την Babka με πραλίνα και φουντούκι. Ποτέ δεν τα καταφέρνω. Φωκίωνος Νέγρη 49
Μεσημέρι για φαλάφελ στις Γεύσεις της Δαμασκού
![Γεύσεις της Δαμασκού Γεύσεις της Δαμασκού](/images/w734/jpg/files/2023-03-10/geyseis_damaskou.jpg)
Για ένα ελαφρύ μεσημεριανό δεν υπάρχει καλύτερη στάση σε όλη τη Φωκίωνος από τις Γεύσεις της Δαμασκού. Η οικογένεια έχει καταγωγή από τη Συρία πράγμα που σημαίνει ότι εδώ θα βρεις εξαιρετικό φαλάφελ, τραγανό και χρυσαφένιο. Το παίρνεις στο χέρι τυλιγμένο σε αραβική πίτα μαζί με χούμους, μαρούλι, ντομάτα, τουρσί, σος με ταχίνι (ή σος ταχίνι λεμόνι) και συνεχίζεις τη βόλτα σου ή σε μερίδα για να το απολαύσεις στα τραπεζάκια ακριβώς μπροστά κάνοντας χάζι την περατζάδα. Στη δεύτερη περίπτωση παράγγειλε και ταμπουλέ (εδώ θα τη φας στην αυθεντική της εκδοχή), μπαμπαγκανούς (δηλαδή μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα) ή σαλάτα Shamsy (μια δική τους συνταγή με ρεβίθια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό και λεμόνι). Να πω επίσης ότι το χούμους σε αυτό το χαριτωμένο στέκι της Φωκίωνος είναι από τα πιο νόστιμα του είδους του. Φωκίωνος Νέγρη 19, 2111177714
Απογευματάκι με ψαράκια και ούζα στον Βλάσση
![Βλάσσης Βλάσσης](/images/w734/jpg/files/2023-03-10/vlassis.jpg)
Όσες φορές (πολλές) έχω κάτσει στον Βλάσση, έχω ευχαριστηθεί πεντάφρεσκο ψαράκι και μάλιστα σε πολύ λογικές τιμές. Μισό ψαράδικο, μισό «ψαροφαγείο» όπως γράφει η ταμπέλα του, από τη μία διαλέγεις ψάρια για το σπίτι, από την άλλη τα ευχαριστιέσαι επί τόπου. Έχει πολύ καλό τηγάνι και μεγάλη μαεστρία στη σχάρα, ενώ πάντα μου κάνει εντύπωση πόσο καλό είναι το λάδι του (κατηγορίας «παίρνω έξτρα ψωμί για να μαζέψω και την τελευταία σταγόνα από τη σαλάτα»). Επίσης (και αυτό είναι βασικό) εδώ θα βρεις τις τέλειες τηγανιτές πατάτες. Που ως γνωστόν κάνουν ιδανικό ταίρι με τις κουτσομούρες. Όχι; Φωκίωνος Νέγρη 47, 2110125263
Βράδυ για live jazz στον Ορφέα
![Ορφέας live bar Ορφέας live bar](/images/w734/jpg/files/2023-03-10/orfeas.jpg)
Τη μέρα είναι ένα all day στέκι ιδανικό για καφέ και χάζι στην περατζάδα της Φωκίωνος. Τις νύχτες, όμως, ο Ορφέας μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικά ξεχωριστό live bar, με ζωντανή μουσική (κυρίως jazz, αλλά και εναλλακτική) έξι φορές την εβδομάδα (εκτός Δευτέρας)! Στη σκηνή του θα δεις από τον Gilad Atzmon και τους En Cardia μέχρι τον Σπύρο Γραμμένο, τον Στάθη Δρογώση και τον Μανώλη Φάμελλο. Το καλύτερο; Ο ιδιοκτήτης λατρεύει την jazz, οπότε όλα τα live του συγκεκριμένου είδους έχουν ελεύθερη είσοδο! Φωκίωνος Νέγρη 25, 210 8668544
Για μεταμεσονύχτιες (κολασμένες) αμαρτίες στο Jackaroo
![Jackaroo Jackaroo](/images/w734/jpg/files/2023-03-10/276288263_1052273608689552_4794476613570551604_n.jpg)
Τι είναι αυτό που ζητάει η καρδιά σου μετά από μεγάλες ποσότητες αλκοόλ; Μήπως ένα πελώριο, εντελώς κολασμένο σάντουιτς; Μήπως ένα πληθωρικό σε όλα του burger; Μην το συζητάμε πολύ, αυτό που θες λέγεται “Jackaroo” και στο όνομά του υποκλίνεται κάθε σοβαρός λιχούδης της Αθήνας. Ακόμη θυμάμαι τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίστηκαν με το που άνοιξε στη Φωκίωνος το φθινόπωρο, μαζί και τη σύγχυσή μου όταν λόγω μεγάλης ζήτησης στάθηκε αδύνατον να παραγγείλω μέσω Wolt (σ.σ. τις ώρες αιχμής, μην το προσπαθήσεις καν). Βουτυρένια ψωμάκια, ζουμερά μπιφτέκια, κολασμένες σος και το καλύτερο τηγανιτό κοτόπουλο της Αθήνας. Υπόκλιση και αναστεναγμός μαζί. Φωκίωνος Νέγρη 18, 210 8823124, Ανοιχτά μέχρι τη 01.00
Έπρεπε
![Έπρεπε, Κυψέλη Έπρεπε, Κυψέλη](/images/w734/jpg/files/2023-03-10/clipboard01.jpg)
Δεν είναι ακριβώς πάνω στη Φωκίωνος (τη βλέπει… πλαγιομετωπικά), αλλά είναι το πιο πολυσυζητημένο στέκι της Κυψέλης. Έγινε γνωστό για τους τηγανιτούς γίγαντες που σερβίρει αντί για ξηροκάρπια, στα αλήθεια, όμως, είναι ένα τιμιότατο bar με φοβερά ποτά (ακόμη και το συνηθισμένο τζιν τόνικ εδώ έχει τη χάρη του) και κάποια επιλεγμένα πιάτα, που σίγουρα δεν περίμενες να συναντήσεις σε ένα μπαρ (π.χ. προζυμένιο ψωμί με ψητή κολοκύθα, μυζήθρα και γκρεμολάτα κολοκυθόσπορου). Αγίας Ζώνης 1, 210 8644910
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.