5 +1 στάσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ στη Φωκίωνος Νέγρη
Αυτός ο δρόμος είναι ένα all day bar από μόνος του
Φωκίωνος Νέγρη: 5+1 νόστιμες στάσεις στον αγαπημένο δρόμο της Κυψέλης
Για εμένα, η Φωκίωνος Νέγρη είναι ένας δρόμος μυθικός. Πεζοδρομημένος σε όλη την έκτασή του, ηλιόλουστος, με σιντριβάνια, με παρτέρια, με τα ωραιότερα κτίρια του μοντερνισμού. Με παιδάκια να παίζουν μπάλα (πότε το είδατε τελευταία φορά αυτό;) και παππούδες να λιάζονται στα παγκάκια της. Ξέρω ότι δεν είμαι αντικειμενική (και δεν μπορώ να είμαι, αφού μένω μία ανάσα μακριά της) όταν λέω ότι είναι ο πιο όμορφος πεζόδρομος της Αθήνας, όμως, σίγουρα η Φωκίωνος, τόσο στις παλιές, ένδοξες εποχές της, όσο και στις μέρες μας είναι ο «δρόμος –ραντεβού» για όλους τους Κυψελιώτες. Δεκάδες καφέ (που το βράδυ γίνονται bar), νόστιμα στέκια, λιχουδιές σε κάθε βήμα, εστιατόρια κάθε είδους. Στην πραγματικότητα, στη Φωκίωνος μπορείς να περάσεις όλη σου τη μέρα και να (κατά)ευχαριστηθείς κάθε λεπτό της. Αυτή είναι το αγαπημένο στέκι της Κυψέλης.
Πρωινός καφέ με λιχουδιές στο Dope
Θα το εντοπίσεις από το κατακίτρινο χρώμα του και τη μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ που απλώνεται σε όλο τον πεζόδρομο. Το Dope δεν έχει μόνο έναν από τους καλύτερους καφέδες στην Αθήνα (όχι, δεν υπερβάλλω), αλλά επιπλέον τον συνδυάζει με φο-βε-ρά sandwich, focaccias, αφράτη babka και κέικ που σου σπάνε τη μύτη. Το σάντουιτς με σαλάμι Δράμας, muhammara σος, ντομάτα, φύλλα βασιλικού, καπνιστό τυρί και μαγιονέζα είναι η δική μου αδυναμία. Κάθε φορά λέω ότι θα συγκρατηθώ και δεν θα πάρω μαζί την Babka με πραλίνα και φουντούκι. Ποτέ δεν τα καταφέρνω. Φωκίωνος Νέγρη 49
Μεσημέρι για φαλάφελ στις Γεύσεις της Δαμασκού
Για ένα ελαφρύ μεσημεριανό δεν υπάρχει καλύτερη στάση σε όλη τη Φωκίωνος από τις Γεύσεις της Δαμασκού. Η οικογένεια έχει καταγωγή από τη Συρία πράγμα που σημαίνει ότι εδώ θα βρεις εξαιρετικό φαλάφελ, τραγανό και χρυσαφένιο. Το παίρνεις στο χέρι τυλιγμένο σε αραβική πίτα μαζί με χούμους, μαρούλι, ντομάτα, τουρσί, σος με ταχίνι (ή σος ταχίνι λεμόνι) και συνεχίζεις τη βόλτα σου ή σε μερίδα για να το απολαύσεις στα τραπεζάκια ακριβώς μπροστά κάνοντας χάζι την περατζάδα. Στη δεύτερη περίπτωση παράγγειλε και ταμπουλέ (εδώ θα τη φας στην αυθεντική της εκδοχή), μπαμπαγκανούς (δηλαδή μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα) ή σαλάτα Shamsy (μια δική τους συνταγή με ρεβίθια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό και λεμόνι). Να πω επίσης ότι το χούμους σε αυτό το χαριτωμένο στέκι της Φωκίωνος είναι από τα πιο νόστιμα του είδους του. Φωκίωνος Νέγρη 19, 2111177714
Απογευματάκι με ψαράκια και ούζα στον Βλάσση
Όσες φορές (πολλές) έχω κάτσει στον Βλάσση, έχω ευχαριστηθεί πεντάφρεσκο ψαράκι και μάλιστα σε πολύ λογικές τιμές. Μισό ψαράδικο, μισό «ψαροφαγείο» όπως γράφει η ταμπέλα του, από τη μία διαλέγεις ψάρια για το σπίτι, από την άλλη τα ευχαριστιέσαι επί τόπου. Έχει πολύ καλό τηγάνι και μεγάλη μαεστρία στη σχάρα, ενώ πάντα μου κάνει εντύπωση πόσο καλό είναι το λάδι του (κατηγορίας «παίρνω έξτρα ψωμί για να μαζέψω και την τελευταία σταγόνα από τη σαλάτα»). Επίσης (και αυτό είναι βασικό) εδώ θα βρεις τις τέλειες τηγανιτές πατάτες. Που ως γνωστόν κάνουν ιδανικό ταίρι με τις κουτσομούρες. Όχι; Φωκίωνος Νέγρη 47, 2110125263
Βράδυ για live jazz στον Ορφέα
Τη μέρα είναι ένα all day στέκι ιδανικό για καφέ και χάζι στην περατζάδα της Φωκίωνος. Τις νύχτες, όμως, ο Ορφέας μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικά ξεχωριστό live bar, με ζωντανή μουσική (κυρίως jazz, αλλά και εναλλακτική) έξι φορές την εβδομάδα (εκτός Δευτέρας)! Στη σκηνή του θα δεις από τον Gilad Atzmon και τους En Cardia μέχρι τον Σπύρο Γραμμένο, τον Στάθη Δρογώση και τον Μανώλη Φάμελλο. Το καλύτερο; Ο ιδιοκτήτης λατρεύει την jazz, οπότε όλα τα live του συγκεκριμένου είδους έχουν ελεύθερη είσοδο! Φωκίωνος Νέγρη 25, 210 8668544
Για μεταμεσονύχτιες (κολασμένες) αμαρτίες στο Jackaroo
Τι είναι αυτό που ζητάει η καρδιά σου μετά από μεγάλες ποσότητες αλκοόλ; Μήπως ένα πελώριο, εντελώς κολασμένο σάντουιτς; Μήπως ένα πληθωρικό σε όλα του burger; Μην το συζητάμε πολύ, αυτό που θες λέγεται “Jackaroo” και στο όνομά του υποκλίνεται κάθε σοβαρός λιχούδης της Αθήνας. Ακόμη θυμάμαι τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίστηκαν με το που άνοιξε στη Φωκίωνος το φθινόπωρο, μαζί και τη σύγχυσή μου όταν λόγω μεγάλης ζήτησης στάθηκε αδύνατον να παραγγείλω μέσω Wolt (σ.σ. τις ώρες αιχμής, μην το προσπαθήσεις καν). Βουτυρένια ψωμάκια, ζουμερά μπιφτέκια, κολασμένες σος και το καλύτερο τηγανιτό κοτόπουλο της Αθήνας. Υπόκλιση και αναστεναγμός μαζί. Φωκίωνος Νέγρη 18, 210 8823124, Ανοιχτά μέχρι τη 01.00
Έπρεπε
Δεν είναι ακριβώς πάνω στη Φωκίωνος (τη βλέπει… πλαγιομετωπικά), αλλά είναι το πιο πολυσυζητημένο στέκι της Κυψέλης. Έγινε γνωστό για τους τηγανιτούς γίγαντες που σερβίρει αντί για ξηροκάρπια, στα αλήθεια, όμως, είναι ένα τιμιότατο bar με φοβερά ποτά (ακόμη και το συνηθισμένο τζιν τόνικ εδώ έχει τη χάρη του) και κάποια επιλεγμένα πιάτα, που σίγουρα δεν περίμενες να συναντήσεις σε ένα μπαρ (π.χ. προζυμένιο ψωμί με ψητή κολοκύθα, μυζήθρα και γκρεμολάτα κολοκυθόσπορου). Αγίας Ζώνης 1, 210 8644910
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.