- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Το τραπέζι της Σαρακοστής, τιμές και πώς να διαλέξουμε φρέσκα θαλασσινά
Μια από τις πιο νόστιμες νηστείες του χρόνου ξεκινάει!
![123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg 123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg)
![Σαρακοστή Σαρακοστή](/images/1074x600/jpg/files/2023-02-24/atk_4707.jpg)
Τι τρώμε στο σαρακοστιανό τραπέζι, τι τιμές παίζουν φέτος και πώς να διαλέξουμε φρέσκα θαλασσινά για το τραπέζι μας
Μια από τις σημαντικότερες περιόδους της παράδοσής μας είναι η Μεγάλη Σαρακοστή ή αλλιώς τα Κούλουμα. Μετά την Τσικνοπέμπτη στην οποία αποθεώνουμε το κρέας ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας η οποία διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Σύμφωνα με το έθιμο, απέχουμε όχι μόνο από το κρέας, αλλά και από τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το σαρακοστιανό τραπέζι εγκαινιάζεται συχνά στην ύπαιθρο, και παρότι δεν έχει κρέας περιλαμβάνει μερικά από τα πιο νόστιμα εδέσματα όπως την παραδοσιακή λαγάνα, τον ταραμά, πολλά λαχανικά τουρσί (διατηρημένα δηλαδή για κάποιο χρονικό διάστημα σε αλάτι ή και ξίδι), ελιές αλλά και ντολμαδάκια γιαλαντζί. Σαρακοστή χωρίς θαλασσινά (χωρίς αίμα) και οστρακοειδή δεν γίνεται. Κυδώνια, γυαλιστερές, αλλά και γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια μαγειρεύονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και γεμίζουν νοστιμιά το τραπέζι. Όπως και τα όσπρια, η σαλάτα με τα μαυρομάτικα φασολάκια, η φάβα, τα φασόλια. Το Α και το Ω αυτής της περιόδου είναι ο αγαπημένος σε όλους χαλβάς.
Όσο λαχταριστά και να ακούγονται όμως, φέτος τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι πιο…. αλμυρά από ποτέ καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές σε όλα. Για παράδειγμα η τιμή του χαλβά φέτος ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις που θα επιλέξει κανείς. Στα νωπά, το γαριδάκι θα το βρείτε από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και τις σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.
![Βαρβάκειος Βαρβάκειος](/images/w734/jpg/files/2023-02-24/atk_4665.jpg)
Στα κατεψυγμένα, οι γαρίδες κοστίζουν από 12 έως 15 ευρώ, το χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, το καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και τα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.
Ο λευκός ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, οι ντομάτες 0,99 λεπτά το κιλό και τα κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό. Όσο για τη λατρεμένη λαγάνα, αυτή φέτος κυμαίνεται από 3,8 έως και 5 ευρώ.
Από τις 22 Φεβρουαρίου βέβαια εγκαινιάστηκε και το «καλάθι της Σαρακοστής» που θα περιλαμβάνει προϊόντα με μεγάλη εποχική ζήτηση σε πιο προσιτές τιμές, όπως είναι κάποια κατεψυγμένα θαλασσινά, ο χαλβάς, αλλά και οι νηστίσιμες, αλοιφές όπως είναι η μελιτζανοσαλάτα χωρίς σε αυτά όμως να συμπεριλαμβάνεται η λαγάνα.
Είναι φρέσκα, μάστορα;
![Βαρβάκειος Βαρβάκειος](/images/w734/jpg/files/2023-02-24/atk_4685.jpg)
Θαλασσινά, συμβουλές φρεσκάδας και νοστιμιάς
- Τα περισσότερα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές, καλόγνωμες, στρείδια, φούσκες) τρώγονται ωμά με λεμονάκι, προσοχή να τα δούμε να κουνιούνται όταν βάζουμε το λεμόνι. Τα χτένια ψητά στο γκριλ, οι πετροσωλήνες μαγειρεμένοι. Όσα δεν ανοίξουν στο ψήσιμο, τα πετάμε.
- Η ψιλή γαριδούλα, που κοστίζει πολύ φτηνότερα από τις μεγάλες, είναι ελληνική και πεντανόστιμη. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, με χοντρό αλάτι και μπόλικο πιπεράκι ή σκόρδο, και τη σερβίρουμε με λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Την τρως ολόκληρη με μια χαψιά!
- Τα θαλασσινά θέλουν πολύ λίγο μαγείρεμα για να κρατήσουν χυμούς και γεύση. Τα όστρακα θέλουν ελάχιστο χρόνο, τα βγάζουμε μόλις ακριβώς ανοίξει το κέλυφος. Οι γαρίδες, τα καβούρια, οι καραβίδες θέλουν 6-10 λεπτά. Τα καλαμάρια το ίδιο, αλλιώς σκληραίνουν.
- Με τα όστρακα φυσικά ταιριάζει πολύ το λευκό κρασί, αρκεί να μην έχει δυνατά αρώματα φρούτων. Ιδανικό είναι ένα ασύρτικο αλλά και ένα βιδιανό ή μια ωραία ρετσίνα.
- Τα μικρά χταποδάκια, οι γνωστοί μοσχιοί, είναι πολύ φτηνά και (σχεδόν) εξίσου νόστιμα με τα μεγάλα. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μόνο με το ζουμί τους. Στο τέλος προσθέτουμε λάδι και ξύδι, και τα αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση. Απλά συγκλονιστικά!
*Η φρέσκια γαρίδα πρέπει να γυαλίζει, να έχει ζωντανό χρώμα. Αν δεις το κεφάλι της να έχει μαύρο χρώμα ή μαύρες κηλίδες μην την πάρεις με τίποτα!
*Το ωμό χταπόδι πρέπει να είναι σκληρό και να μην ξεκολλάνε οι βεντούζες του.
*Η σουπιά και το καλαμάρι πρέπει να έχουν πολύ μελάνι. Το καλαμάρι πρέπει να έχει γαλακτερό χρώμα.
* Τα καλαμάρια και τα θράψαλα μοιάζουν πάρα πολύ, με τα πρώτα να κοστίζουν πολύ παραπάνω. Ένας εύκολος τρόπος να τα ξεχωρίσετε είναι ότι τα θράψαλα έχουν 10 ισομήκη πλοκάμια ενώ τα καλαμάρια έχουν 2 πιο μακριά που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα οκτώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.