- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Γιώργος Ζαρζώνης έφτιαξε το πρώτο τυρί με σοκολάτα στον κόσμο
Ένα τυρί που ταιριάζει με κρασί και δεν μοιάζει με κανένα άλλο
Ο σοκολατοποιός Γιώργος Ζαρζώνης και ο παραγωγός Σπύρος Κάραλης έφτιαξαν το πρώτο τυρί με σοκολάτα
Ο Γιώργος Ζαρζώνης είναι σοκολατοποιός, φωτογράφος και μεγάλος ταξιδευτής. Σε ένα από εκείνα τα μεγάλα ταξίδια του αρχίζει κι αυτή η ιστορία, και συγκεκριμένα στη μακρινή Κολομβία. Εκεί, ήταν που ο Γιώργος επισκέφθηκε κάθε παραδοσιακή σοκολατερί που βρέθηκε στον δρόμο του. Και κάθε φορά, μαζί με τη σοκολάτα ρόφημα ερχόταν και ένα μικρό πιατάκι με ένα κομμάτι τυρί και λίγο καλαμποκόψωμο. Αφηγείται ο ίδιος: «Μία μέρα, σε κάποια από αυτές τις σοκολατερί στην Μπογκοτά η σερβιτόρα μου είπε γεμάτη έκπληξη “το φάγατε το τυρί;”. Την κοίταξα, ύστερα τη ρώτησα “δεν ήταν για εμένα;”. Και τότε η κοπέλα έβαλε τα γέλια και μου εξήγησε ότι στην Κολομβία η σοκολάτα σερβίρεται πάντα με ένα κομμάτι τυρί, με σκοπό να το βουτήξεις μέσα στο καυτό ρόφημα και αφού λιώσει, να το φας με το κουτάλι. Συνηθίζουν μάλιστα να λένε πως “η σοκολάτα χωρίς τυρί είναι σαν αγάπη χωρίς φιλί”. Αυτό ήταν το ερέθισμα, η αφορμή για να αρχίσω να φαντάζομαι ένα τυρί με σοκολάτα».
Ψάχνοντας, αυτό που βρήκε ήταν ότι υπάρχουν πολλές γευσιγνωσίες με τυρί και κρασί κι άλλες με σοκολάτα και κρασί, αλλά καμία που να συνδυάζει και τα δύο. Κι έτσι, σκέφτηκε να δημιουργήσει εκείνος το πρώτο τυρί με σοκολάτα και μάλιστα με σκοπό να προορίζεται ως συνοδευτικό για το κρασί. Να πω εδώ ότι ο Γιώργος Ζαρζώνης φημίζεται για τις πρωτότυπες ιδέες του. Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στις γεύσεις που έχουν οι χειροποίητες σοκολάτες του Cocoowa ώστε να πάρει μία ιδέα μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αχαλίνωτη φαντασία του: σοκολάτα με καραμελωμένο κάρδαμο, με κόκκους καφέ, με καπνιστή βανίλια και τζίντζερ, με δενδρολίβανο και μαστίχα, με μεξικάνικα πιπέρια, με καραμελωμένο καλαμπόκι και τσίλι, η λίστα δεν έχει τελειωμό. Καμία εντύπωση δεν μου κάνει που το δικό του μυαλό σκέφτηκε να φτιάξει το πρώτο τυρί με σοκολάτα. Και για να το καταφέρει, απευθύνθηκε στον Σπύρο Κάραλη, έναν τυροκόμο γνωστό για τα φοβερά ποιοτικά τυριά του. Στην αρχή, εκείνος απόρησε. Όμως συμφώνησε να γίνει συνένοχος στο πείραμα, και τελικά έφτιαξε μία γραβιέρα με ένα μείγμα από πάστα σοκολάτας και ελάχιστο πιπέρι με την οποία τον είχε προμηθεύσει ο Γιώργος.
Οχτώ μήνες αργότερα (απαραίτητος χρόνος για την ωρίμανση της γραβιέρας) το πρώτο τυρί με σοκολάτα ήταν πλέον πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο τυρί με σοκολάτα στον πλανήτη!», αναφωνεί με ενθουσιασμό ο Γιώργος. Λέει ακόμη πως τα επόμενα κεφάλια γραβιέρας που θα δημιουργηθούν, θα φτιαχτούν με ποικιλίες σοκολάτας που θα φέρει από την Κολομβία, και έτσι «θα δώσουν ακόμα πιο πλούσια, γήινα αρώματα στο τυρί, και θα συνδυάζονται ακόμη πιο εύκολα με το κρασί».
Το τυρί με τη σοκολάτα θα κυκλοφορήσει στην αγορά κατά τον Οκτώβριο, ωστόσο δοκιμάστηκε ήδη στις 23 Φεβρουαρίου στο εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Γεωργούλου «Καντάρι» (Οπλαρχηγού Παλάσκα 15, 2651078917) στα Γιάννενα, που πρόσφατα πήρε χρυσό βραβείο από τα Estia Awards στην κατηγορία του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.