- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ποια είναι τα νέα στέκια στην Αθήνα
Ο καναπές από το Βέλγιο, ο μονοποικιλιακός από το Εκουαδόρ
Graffito, το πρώτο concept store στη Σόλωνος
Μόλις άνοιξε μια αλλιώτικη για τα αθηναϊκά δεδομένα επιχείρηση. Στα χνάρια των μεγάλων concept stores του εξωτερικού, ο Κωνσταντής Ροκόφυλλος πήρε το παλιό Artemide στη Σόλωνος 34 και του άλλαξε τα φώτα. Φτιάχνει ανώγεια και κατώγια, ανοίγει κήπους παραδεισένιους στον ακάλυπτο, συγκεντρώνει Έλληνες designers και τα καλύτερά τους, φέρνει και τον Θανάση Νικόλη τον πρωταθλητή coffee roaster (ε, ναι, ψήστης καφέ) Ελλάδας για να σου φτιάξει μονοποικιλιακούς καφέδες με προέλευση από το Εκουαδόρ, τη Ρουάντα και πάει λέγοντας. Μαζί προσφέρει και αλλιώτικα γλυκά, bagels, τυριά και αλλαντικά ελληνικά, κρασιά από όλον τον κόσμο. Στο υπόγειο εσύ διαλέγεις νιπτήρα ή ένα παπούτσι από δέρμα πύθωνα, στον τοίχο μπροστά σου προβάλλονται landscapes με έμφαση στα θαλασσινά τοπία. Ν.Γ.
Η εξειδίκευση είναι το νέο έξω
Όχι πια όλα σε ένα. Οι Αθηναίοι αρχίζουν να έχουν επιλογές. Θεματικά και εξειδικευμένα μαγαζιά για να «ακούγονται» καλύτερα οι ποιότητες και οι προτάσεις.
Super foods με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως κοκτέιλ με acai, maca, goji στο Chaplin (Καλαμιώτου 16).
Ποικιλίες καφέ, σε μαγαζιά όπως το Taf café (Μπενάκη 7), με επικοινωνία της κουλτούρας του καφέ και ‘καφεγνωσία’.
Κεφτέδες που ροκάρουν. Σε κάθε πιθανή εκδοχή τους στο Rock&Balls της πλατείας Αγίας Ειρήνης.
Κουζίνα Καταλωνίας. Όχι έτσι απλά ισπανική. Στο καινούργιο La Tavena Catalana (Σίνα 9) ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις Βαρκελώνη.
Ποτήρια κρασί. Σερβιρισμένα με άποψη σε μαγαζιά με δυνατή λίστα και μπαρ.
Πίτες με συνδυασμούς και ποικιλίες – και μόνο πίτες. Από τις πιο δυνατές ελληνικές γεύσεις.
Σούσι μερίδες. Για το δρόμο. Σύντομο, εύκολο, φτηνό (ε, σχετικά). Νέες αφίξεις, το Yoko (Π.Ιωακείμ 39) και το Press Room (Μπενάκη 9).
Pizza bar με πίτσα μερίδες. Slice, όπως το κάνουν οι Ιταλοί. Και με συνταγές που ανανεώνονται διαρκώς, όπως στο Impasto (Κανάρη 10) στο Κολωνάκι. Γ.Ν.
Καντίνες hot
Η καντίνα στην πλατεία Μαβίλη, αυτή στην κάτω μεριά του Γκαζιού, η άλλη, η «κουλτουριάρα», απέναντι από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παντού δίπλα σου και όλες τις ώρες σε περιμένει ένα τροχήλατο εστιατόριο. Ή και ένα τροχήλατο μέσα στο εστιατόριο. Σαν το πολύ όμορφο ασημένιο food truck που σου ετοιμάζει –τι άλλο– γκουρμέ street food στο καινούργιο 48 Urban Garden (Αρματολών 48 &Κλεφτών). Ν.Γ.
Τσίκι-τσίκι, φτου!
Ξηροί καρποί, από το καρότσι στις μπουτίκ
Οι Έλληνες έχουμε στενή σχέση με τους ξηρούς καρπούς, αυτά τα σνακ με την υψηλή διατροφική αξία και την απέραντη νοστιμιά. Μετά την εμφάνιση του Carpo (άλλαξε το ρου στην ιστορία των ξηρών καρπών και ταξίδεψε μέχρι και το Λονδίνο), τους μασουλάμε ακόμη περισσότερο.
Carpo (Κανάρη 6, Κολωνάκι, 210 3605617). Ο βασιλιάς του είδους. Τι θα βρεις; Τα άπαντα των ξηρών καρπών, αποξηραμένα φρούτα κάθε είδους, φρεσκοαλεσμένο καφέ και μερικές από τις πιο νόστιμες πραλίνες που θα φας ή έχεις φάει. Κανένα προϊόν δεν προσφέρεται σε πλαστική συσκευασία.
So nuts (Λ. Κηφισίας 103, 211 2155322). Μεγάλη ποικιλία όχι μόνο σε ξηρούς καρπούς, αλλά και σε αποξηραμένα φρούτα, υπερ-τροφές, δημητριακά, σνακ, βότανα, τσάι, καφέ και ένα σωρό ακόμα.
Ματσούκας (Λ. Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 210 3232808). Φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί, γλυκά και όλες εκείνες οι καραμελίτσες που βρίσκονταν πάντα στην τσάντα της γιαγιάς (και τη δική σου). Κ.Β.
Ανατολικά της Αθήνας
Παστουρμάς vs χαμόν σεράνο
Όσο κι αν λατρεύεις τα μπέργκερ, την πίτσα, την τρούφα, μια ταϊλανδέζικη σούπα με νουντλς, είναι σχεδόν απίθανο να σε συγκινήσουν μέχρι το πιο βαθύ σου κύτταρο. Ενώ ένα σουτζούκι με αυγά στο σαγανάκι; Ένας παστουρμάς; Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Σωκράτους 1 &Ευριπίδου) δίπλα από τη Βαρβάκειο, το Αράκλι (Λ. Ηρακλείου 503, Ν. Ηράκλειο) με ιδιοκτήτρια τη Σμυρνιά Σμαρώ, το Πέρα Καφέ στην Αιόλου (στον αριθμό 57), μαγειρεύουν σκορπώντας λάγνες μυρωδιές και νοσταλγία από Καππαδοκία και χαμένες πατρίδες. Ν.Γ.
Ζαχαροπλάστες
Oι νέοι σταρ-σεφ
Διονύσης Αλέρτας
Ποτέ άλλοτε δεν έβρισκες στην Αθήνα τόσο πολλά και τόσο καλά γλυκά. Κάθε γειτονιά με το δικό της «καλό» ζαχαροπλαστείο, κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του με το δικό του pastry chef, πίσω από όλα ένας –έστω και εκκολαπτόμενος– σταρ ζαχαροπλάστης. Δημήτρης Χρονόπουλος, ο γητευτής της σοκολάτας, Διονύσης Αλέρτας, ιδιοκτήτης του Ivoire στο Χαλάνδρι (Παπανικολή 56-58) αλλά και pastry chef στο Gaspar (Λ. Βασιλείου &Λυκούργου, Φάρος Ψυχικού), Θοδωρής Μωυσίδης στο City Bistro (Στοά Σπυρομήλιου), Μπάμπης Ζιντίλης νεαρότατος και χάρμα οφθαλμών στο Mama Roux (Αιόλου 48), όλοι τους ταξιδεύουν στον κόσμο, μαγεύονται από τις διεθνείς τάσεις και με τη σειρά τους μαγεύουν το κοινό. Ν.Γ.
All Senses Gastronomy
Φαγητό που (υπερ)διεγείρει τις αισθήσεις
Στα χνάρια των διεθνών τάσεων η πόλη ετοιμάζεται να βιώσει κάτι πρωτόγνωρο, κάτι μοναδικό, ένα δείπνο που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Στο All Senses Gastronomy (πριβέ εστιατόριο 12 ατόμων μέσα στο καινούργιο Σπίτι της Γλυφάδας) εσύ θα παραγγέλνεις, ας πούμε, ένα πιάτο θαλασσινών και η τεχνολογία θα συνδράμει προβάλλοντάς σου με προτζέκτορα εικόνες του βυθού, στο χώρο θα διαχέονται μυρωδιές από φύκια, οι μουσικές θα μιμούνται τα κύματα, ο φωτισμός θα παίζει αποτυπώνοντας τα χρώματα της θάλασσας. Αυτό δεν είναι φαγητό, είναι performance που θα απολαύσεις περί τα τέλη Νοεμβρίου – περιμένουν τα (πανάκριβα) μηχανήματα που θα μπορούν να αποδώσουν όλη αυτή την υπερπαραγωγή. Ν.Γ.
Τοπικά προϊόντα
Ελληνική κουζίνα, ένα βήμα μπροστά
Μόστρα, ο μυκονιάτικος ντάκος με κοπανιστή
Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία της ελληνικής κουζίνας. Τώρα παίρνουν κεφάλι τα προϊόντα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Είναι εξαιρετικά, είναι ποιοτικά και φέρνουν με την πρώτη δαγκωνιά τη μυρωδιά και τη μνήμη του τόπου παραγωγής τους. Τα εστιατόρια τα συμπεριλαμβάνουν στα πιάτα τους μαγειρεμένα ή αυτούσια, τα μπέργκερ φτιάχνονται πια (και) με απάκι και νούμπουλο, ο Γρηγόρης Μικρογεύματα κάνει rebranding και με το σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου φτιάχνει σάντουιτς με κατίκι Δομοκού, γραβιέρα Νάξου, μουστάρδα και βαλσάμικο Καλαμάτας. Ν.Γ.
Μοριακά κοκτέιλ, η νέα τάση
Ποτά που σερβίρονται σε κραγιόν και πουδριέρες, στο Momix
Από τότε που έκαναν την εμφάνισή τους τα μοριακά κοκτέιλ ή, πιο σωστά, από τότε που η μοριακή γαστρονομία «ανακατεύτηκε» με το bar tending, τα χείλη μας χάσκουν ανοιχτά αφήνοντας να τους ξεφύγει ένα μακρόσυρτο «ωωωωω». Τώρα πια το κοκτέιλ που παραγγέλνεις έρχεται σε μορφή σφαίρας, ζελέ ή ακόμα και παγωτού και υποδηλώνει τη νέα εποχή στον τομέα του ποτού. Τα καλύτερα τα βρήκαμε στο Momix (Κελεού 1-5, Κεραμεικός και Ποσειδώνος 81& Δούσμανη 3, Γλυφάδα), το πρώτο (Mo)lecular (Mix)ology Bar που άνοιξε στην Ελλάδα. Κ.Β.
Packaging Design
Τα ελληνικά τρόφιμα σαρώνουν τα βραβεία
Το «νέο» ελληνικό τρόφιμο ταξιδεύει στον πλανήτη, κερδίζει τις μάχες δίπλα σε διεθνή μεγαθήρια της γεύσης και φοράει σούπερ ντιζαϊνάτο αμπαλάζ. Οι νέες συσκευασίες είναι το διαβατήριο για τη σύγχρονη εποχή και τα ελληνικά γραφεία κερδίζουν συνεχώς βραβεία. Φέτος, η ομάδα mousegraphics με επικεφαλής τον Γρηγόρη Τσακνάκη έβαλαν την Ελλάδα στο χάρτη του παγκόσμιου design κερδίζοντας στα Dieline Awards το κορυφαίο βραβείο Best of Show για τη σειρά διατροφής Harmonian, ενθουσιάζοντας το κοινό και διευρύνοντας το πελατολόγιό τους εκτός συνόρων. Ν.Γ.
O Γρηγόρης Τσακνάκης (δεξιά) και η ομάδα mousegraphics
Φούρνοι
Το τσιμπολόγημά σου στο δρόμο
Οι φούρνοι είναι σε έξαρση, μεγάλη έξαρση! Σε κάθε γωνιά υπάρχει και ένας, έτοιμος να ικανοποιήσει κάθε σου λιγούρα βασιλικά, και κυρίως σε τιμές που δεν πονάνε… Ψωμιά όλων των ειδών, σφολιάτες, κουλούρια, κριτσίνια, σάντουιτς, τούρτες και γλυκά που ζηλεύει μέχρι και ζαχαροπλαστείο, σαλάτες και ελαφριά γεύματα. Από το φούρνο της γειτονιάς σου (που άμα είναι καλός φτιάχνει ψωμί με αρχαίο σπόρο Ζέα) μέχρι τους φούρνους-υπερπαραγωγές και από το Χωριάτικο μέχρι τον Βενέτη (που τώρα διαθέτει και τμήμα σπιτικών μαγειρευτών), το Απολλώνιο και το γαλλικό Paul, που σκορπάει παριζιάνικο αέρα σε όλη την Αθήνα, όλοι έχουν κάτι να σε χορτάσουν. Κ.Β.
Winebars
Ένα αμπέλι φυτρώνει στο κέντρο
Κρασί σε ποτήρι, χαμηλές τιμές, δυνατότητα δοκιμής διαφορετικής ετικέτας σε κάθε ξαναγέμισμα, μικρά πιατάκια για να νοστιμεύεσαι ενδιαμέσως (χιπς) και socializing μέχρι το ξημέρωμα, μιλώντας για τις ξεχασμένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα που αναβιώνουν. Η Μητροπόλεως και τα γύρω από το Σύνταγμα στενά ανακηρύσσονται σε κυριότερο εκπρόσωπο αυτής της τάσης μαζεύοντας τα πλήθη μετά το γραφείο ή τις βόλτες στο κέντρο και συγκεντρώνει τα περισσότερα και τα καλύτερα wine bars –Heteroclito, By the Glass, Harvest, Vintage, μερικά από αυτά–, που ξεφυτρώνουν συνέχεια και αποκτούν όλα τους πιστούς πελάτες. Ν.Γ.
8 Aστέρια Michelin για την Αθήνα το 2014
Με την αξία μας στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά οκτώ… Δεν τα λες και μικρή σοδειά. Μεγάλη επιτυχία για τους εξαιρετικούς και με ευοίωνο μέλλον Νίκο Ρούσσο και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, που το εστιατόριό τους Funky Gourmet πήρε 2 αστέρια, πρώτο αστέρι για τον Έκτορα Μποτρίνι και το Botrini’s του, η Σπονδή κρατάει τα δύο δικά της, το ίδιο και η Hytra και η Γαλάζια Hytra με σεφ τον Νίκο Καραθάνο, αλλά και ο Λευτέρης Λαζάρου, ο πρώτος Έλληνας σεφ που απέκτησε αστέρι Michelin, διατηρεί επίσης το δικό του. Η Αθήνα έχει περισσότερα αστέρια από πολλές άλλες πόλεις και δίνει πόντους στο γαστρονομικό τουρισμό της χώρας. Ν.Γ.
Street Food
Σε κάθε γωνιά
Το φαγητό του δρόμου γνωρίζει δόξες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Αθήνα παρακολουθεί και ανακαλύπτει την έννοια του street food σε όλο του το φάσμα. Φαλάφελ στο Falafellas της Αιόλου ή στα φαλαφελάδικα της πλατείας Βάθης. Ρώσικα πιροσκί στο Καλίνκα Μαλίνκα της Σόλωνος. Λαχματζούν στο Πέρα Café, ξανά στην Αιόλου. Hot Dog των €0,60 και πίτσα με το κομμάτι σχεδόν παντού. Με όλα αυτά να κατακτούν λίγο-λίγο την καθημερινότητα των Αθηναίων, το Street Food and Tunes, το πρώτο φεστιβάλ γεύσης αφιερωμένο στο street food, είναι φυσικό επόμενο. Διοργανώνεται κάθε δύο μήνες περίπου και μας συστήνει το φαγητό και την κουλτούρα του κόσμου. Κ.Β.
Ελληνικά κοκτέιλ
Μαστίχα, ούζο, τσίπουρο στην πιο κουνημένη εκδοχή τους
Τα περισσότερα ελληνικά ποτά και αποστάγματα έχουν καιρό τώρα εντυπωσιάσει τη διεθνή σκηνή. Ακολούθησαν βροχή τα βραβεία για Έλληνες bartenders και mixologists. Τι έχει σειρά; Τα ελληνικά κοκτέιλ! Γεύση, όνομα και άρωμα ελληνικό μέχρι την τελευταία σταγόνα. Ρακίτο, Mohito Σύκο και Aegean Sunset στην Αγορά στους Αμπελοκήπους (Λ. Αλεξάνδρας &Βουρνάζου 31), Hey, Greece!I Love You στο City Bistro της Σπυρομήλιου, Χίος με μαστίχα στη βεράντα του Αρχοντικού στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας 70& Πάρνωνος), Jupiter στο Galaxy του Hilton (Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 46). Κ.Β.
e-table.gr
Το πρώτο ηλεκτρονικό σου τραπέζι
Ένα απόγευμα Σαββάτου, ο Γιώργος Αρφαράς και ο Κώστας Σαριδάκης τηλεφώνησαν σε πολλά εστιατόρια, με την ελπίδα να βρουν ελεύθερο τραπέζι. Αδύνατον. Έτσι σκέφτηκαν το e-table.gr, την εφαρμογή που σου δίνει τη δυνατότητα να κλείσεις τραπέζι όλο το 24ωρο, όπου και αν βρίσκεσαι. Η υπηρεσία ξεκίνησε πιλοτικά τον Σεπτέμβριο του 2013 και αργότερα προστέθηκε στην ομάδα ο μετρ του είδους, Αποστόλης Αποστολάκης, γνωστός μας από τις επίσης έξυπνες εφαρμογές e-food.gr, Taxibeat, doctoranytime, nannuka (για να βρίσκεις νταντά πάντα) κ.ά. Ο Αποστόλης δημιούργησε την πρώτη του εφαρμογή (το e-food. gr) το 1998, φοιτητής ακόμη. Ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στην Ελλάδα. Όπως μας λέει ο ίδιος, η σκέψη του είναι πάντα «πώς το Internet μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει τον τρόπο ζωής μας». Κ.Β.
Λουκουμάδες, στρογγυλή αγάπη
Από τους κλασικούς λουκουμάδες του Αιγαίου (Πανεπιστημίου 46) και τους γεμιστούς με σιρόπι του Κτιστάκη (Σωκράτους 59, Ομόνοια) που μας μεγάλωσαν, μέχρι τα ισπανικά churros και τα γαλλικά beignets του Lοukumami (Πανεπιστημίου 44) που μας βάζουν στη νέα εποχή, οι λουκουμάδες θα είναι πάντα η πιο γλυκιά μας αμαρτία. Κ.Β.
RAw food
Το ωμό αρέσει
Χρόνια σουξέ story στην Αμερική, η ωμοφαγία κατακτά τώρα το ελληνικό έδαφος. Στη Γη (Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 210 9648512) τη βρίσκεις στην απόλυτη μορφή της. Χυμοί, smoothies, σαλάτες, τέλεια γλυκά από ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και σπόρους (χωρίς γλουτένη, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι), όλα από τα χεράκια του Γάλλου σεφ της. Στα εστιατόρια, πάλι, το raw εμφανίζεται ως σεβίτσε, λεπτές φέτες ωμού ψαριού με χυμό εσπεριδοειδών. Αν το raw σου πέφτει βαρύ, υπάρχουν και εστιατόρια με χορτοφαγικές προτάσεις σε πιο «light» εκδοχή. Τσέκαρε το Avocado (Νίκης 30, Σύνταγμα, 210 3237878), που έχει μότο του το «food for life». Κ.Β.
Street Parades
Αλά Νέα Ορλεάνη
Ένας Αμερικάνος μουσικός, ο John Higgins, ανοίγει πριν 3 χρόνια το μικρό multi ethnic εστιατόριό του και σκορπίζει φως, χρώμα, μουσικές κα χορούς στους σκοτεινούς δρόμους του κέντρου. Και οι Αθηναίοι, στις φιέστες που κάθε τόσο στήνει το Mama Roux, μαθαίνουν να παρελαύνουν χορεύοντας στους ρυθμούς της μπάντας Gambo Ya Ya (του John) και στη συνέχεια κάθονται στα τραπεζάκια για νοστιμιές κουζίνας creole, μεξικάνικης, αφρικάνικης - όρεξη υπάρχει πάντα… N.Γ.
Συνεργατικά εστιατόρια
Οι «καφενέδες» της αλληλεγγύης
Η κρίση έφερε μια αλληλεγγύη πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Νέοι χώροι, νέα άποψη για τα εργασιακά δικαιώματα, συναντιούνται στα συνεργατικά καφενεία της Αθήνας. Νεαρά παιδιά που έμειναν άνεργοι ανοίγουν το δικό τους χώρο και τον δουλεύουν με φίλους. Χωρίς υπαλλήλους, χωρίς αφεντικά. Από το Συγκρουόμενο (που κάνει θραύση) και το Παγκάκι (Πεζόδρομος Γ. Ολυμπίου 17-19) στο Κουκάκι, μέχρι το Κονσερβοκούτι στα Εξάρχεια (Ιπποκράτους 148), το Cube Project στο Μεταξουργείο (Αγησιλάου 88) και το «6» στα Πετράλωνα, (Τριών Ιεραρχών 21) οι τιμές είναι χαμηλές, η διάθεση συνεργατική και η παρέα μεγάλη. «Αμπιγιέ» στιγμή της νέας τάσης το ρεστό της ομάδας των (διάσημων συνεργαζόμενων) 5 –Ν. Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Σ.&Β. Λιάκου, Κλεομένης Ζουρνατζής–, που ανοίγει όπου να ’ναι δίπλα στο Χίλτον. Κ.Β.
Τι έχει απόψε το tablet;
Όχι πια ένας ξερός, άχρωμος κατάλογος, αλλά ένα tablet που αρκεί να σύρεις το δάχτυλό σου για να διαλέξεις μέσα από λαχταριστές φωτογραφίες το πιάτο που σου γυάλισε. Μαζί μπορείς να δεις τα συστατικά, τις θερμίδες, την τιμή. Στο καινούργιο Jing της Chinatown της Αθήνας, εκεί στα στενά πίσω από το Σύνταγμα (Νίκης), τα κινεζάκια αγαπούν τη νέα τεχνολογία. N.Γ.
Ταράτσες
Η Αθήνα από ψηλά
Αν ήταν γυναίκα θα ήταν μια σταρ του σινεμά λίγο ζόρικη, λίγο κυκλοθυμική, λίγο μοιραία και με σαρκώδη χείλη που θα είχαν ένα τσιγάρο στην άκρη τους. Έτσι, όπως κάποτε είπε η Μέριλιν για τον εαυτό της, «αν δεν μπορείς να με αντέξεις στα χειρότερά μου, σίγουρα δεν αξίζεις να με έχεις στα καλύτερά μου». Για τα καλύτερα της Αθήνας ανέβα ψηλά. Στις ταράτσες με θέα.
A for Athens (Μιαούλη 2-4 )και 360° Cocktail bar (Ηφαίστου 2) οι πιο δημοφιλείς ταράτσες. Με γείτονα τον Παρθενώνα και όλη την Αθήνα πιάτο, δεν πας μόνο για το φαγητό ή το ποτό, αλλά για να βγάλεις τη φωτογραφία που θα βάλεις profile pic στο Facebook (sad but true).
Κοσμοπολίτικο και λαμπερό το Galaxy του Hilton. Μεσογειακή κουζίνα και sushi, θέα πλανεύτρα. Για ακόμα πιο ταξιδιάρικη διάθεση έχει και διαστημικά κοκτέιλ (με ονόματα από πλανήτες) που απογειώνουν.
Κάνεις τα ψώνια σου στην πλατεία Αβησσυνίας, ανακαλύπτοντας ξεχασμένους θησαυρούς. Είσαι λίγο πριν πας στην ταράτσα του Καφέ Αβησσυνία (Κυνέτου 7) για φαγητό που ενώνει Ελλάδα και Βαλκάνια, ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής.
Στη Στροφή (Ροβέρτου Γκάλλι 25), η παραδοσιακή κουζίνα έρχεται στο πιάτο σου μαζί με τον Παρθενώνα. Άλλη μια θέα που χαρίζει στους Αθηναίους ώρες ρομάντζας, αυτή του St’ Astra East Bar-Restaurant (Λ. Αλεξάνδρας 10). Πίνεις τα φημισμένα κοκτέιλ του και χαλαρώνεις το βλέμμα περνώντας το πάνω από όλη την Αθήνα. Κ.Β.
Anassa Organics
Ελληνικά βότανα κι αρώματα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο
Η Αφροδίτη Φλώρου και η Γιάννα Ματθαίου είναι πολύ καλές φίλες και ξέρουν να φτιάχνουν μαγικά φίλτρα από περίεργα βότανα και καρπούς. Δούλευαν για αρκετά χρόνια στο χώρο του μάρκετινγκ, ώσπου αποφάσισαν να αφήσουν τις τεχνοκρατικές δουλειές τους και να κάνουν κάτι που θα το αγαπούσαν πραγματικά. Όχι δεν έγιναν μάγισσες, αλλά, πέρυσι το Νοέμβριο δημιούργησαν την Anassa Organics, την πρώτη ελληνική εταιρεία που ασχολείται με την προώθηση και συσκευασία ροφημάτων από ελληνικά βιολογικά αρωματικά φυτά. Η Anassa, από το αρχαιοελληνικό άνασσα που σημαίνει βασίλισσα, κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο για την καλαίσθητη συσκευασία των προϊόντων της, αλλά και γιατί συνδυάζει με περίτεχνο τρόπο την παράδοση με την καινοτομία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διακρίθηκε στο πλαίσιο του διεθνώς αναγνωρισμένου διαγωνισμού Great Taste Awards 2014 του βρετανικού οργανισμού Guild of Fine Food, ενώ παράλληλα κέρδισε και άλλα δυο βραβεία, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και το Χρυσό στο πλαίσιο των European Design Awards 2014. -Eλένη Σταματούκου
Η Αθήνα είναι ξενύχτισσα
(και όλο πεινάει…)
Τα 24ωρα που στέκονται πλάι σου
Πες ότι έχεις μια μικρή λιγούρα στις 4 το πρωί. Πες ακόμα ότι το μόνο φαγώσιμο που σου βρίσκεται σπίτι είναι μισή φρυγανιά. Κανένα πρόβλημα. Βρίσκεις το πιο κοντινό σου «εφημερεύον»...
Το 24ωρο (Ανδρέα Συγγρού 44, 210 9221159) Οι υπήκοοι στο βασίλειο των ξενύχτηδων απολαμβάνουν από πατσά μέχρι πίτσα και ζυμαρικά, ό,τι ώρα τους καπνίσει.
Το Αυτόφωρο (Λ. Αλεξάνδρας 152, 210 6461377) Με προνομιακή θέση, απέναντι από τη ΓΑΔΑ, κλέφτες, αστυνόμοι, περαστικοί και λοιποί κατεργαραίοι περνάνε από εδώ για τα μαγειρευτά και τον πατσά του.
Κατσαρόλα (Λ. Αλεξάνδρας 74, 210 6460718) Αν σου λείψει το φαγητό της μαμάς σου, στη μέση της νύχτας. Και δεν θα το πληρώσεις ακριβά. Το πολύ €5.
Στάχυα (Σπ. Τρικούπη 12, Εξάρχεια, 210 3838539) Ο φούρνος των Εξαρχείων που δεν κοιμάται ποτέ. Ζεστές σφολιατολιχουδιές, αχνιστά κρουασάν και πίτες κόλαση, για πρωινό ή βραδινό, εξαρτάται τι ώρα πας για ύπνο.
Souk (Γρ. Λαμπράκη 3& Ποσειδώνος, Γλυφάδα, 210 8981000) Το μοναδικό 24ωρο της κατηγορίας του, αφού εδώ βρίσκεις από λιβανέζικο street food μέχρι sushi, όχι μόνο όλες τις ώρες, αλλά και όλες τις μέρες. Δεν κλείνει πο-τέ. Κ.Β.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.