- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα γλυκά του «μάγου» François Perret στο Le Comptoir στο Ritz Paris
Δοκιμάζοντας όλη τη γλυκιά Γαλλία και τον «αισθησιασμό» της στη ζαχαροπλαστική
Στο Le Comptoir στο Ritz Paris, του πολυβραβευμένου ζαχαροπλάστη και Executive Pastry Chef του Ritz Paris François Perret
Το 1937 η Coco Chanel, η βασίλισσα της rue Cambon αποφάσισε να μείνει σε μια σουίτα του Ritz. Όταν τελείωνε τη δουλειά της, περνούσε απέναντι κι από την είσοδο του προσωπικού έμπαινε στο πολυτελές ξενοδοχείο. Τότε, η είσοδος του Ritz από τη rue Cambon δεν ήταν ανοιχτή στο κοινό. Ακόμη και για το bar Hemingway, εκεί που τα έπιναν και τα έλεγαν ο Scott Fitzgerald, ο Cole Porter και ο Ernest Hemingway, η είσοδος ήταν από την Place Vendôme. Η Coco έμεινε εκεί 34 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της.
Στέκομαι στην ουρά για να δοκιμάσω τα γλυκά, τις Μαντλέν και το περίφημο τραγανό και βουτυρένιο κρουασάν του François Perret στο Le Comptoir, μοιάζει με «ράβδο» έτσι όπως πολύ κομψά ξαπλώνει στο πολυτελές κουτί του! Το φωτεινό ζαχαροπλαστείο του executive pastry chef του Ritz Paris άνοιξε την άνοιξη του 2021. Σε αυτόν τον γκρίζο δρόμο οι ροδακινί αποχρώσεις του μαγικού καφέ - ζαχαροπλαστείου, δίνουν φως στην χειμωνιάτικη μέρα που το επισκέπτομαι. «Σύμφωνα με τον César Ritz, το χρώμα αυτό κολακεύει τη γυναικεία επιδερμίδα», εξηγούσε ο Perret. «Το χρώμα προέρχεται από τα μπουρνούζια μπάνιου και τις πετσέτες που επέλεξε ο César Ritz για το ξενοδοχείο όταν άνοιξε την 1η Ιουνίου 1898 – το χρώμα έχει καταχωρηθεί ως peachy rose».
Χαζεύω τους χαμογελαστούς υπαλλήλους που γεμίζουν τις προθήκες. Φτάνει η σειρά μου. Οι ονομασίες των γλυκών λιτές και περιγραφικές: cookie, madeleine, tarte. Θέλω να τα δοκιμάσω όλα. Τα υπερμεγέθη μακαρόν μανταρίνι- κλημεντίνη αλλά και την XL Μαντλέν λεμόνι, την τάρτα κάστανο με την απίθανη κρέμα, τα κέικ, τις galettes, το μακρόστενο μιλφέιγ με τα καραμελωμένα πεκάν, τα pains au chocolat. Ο François Perret έχει σχεδιάσει επιμελώς και με αγάπη έναν παιχνιδιάρικο και νόστιμο φόρο τιμής στη γαλλική ζαχαροπλαστική που έχει υμνηθεί (και κακοποιηθεί, επιτρέψτε μου) σε όλον τον κόσμο. «Είναι ένας μάγος της γεύσης», θα πει για εκείνον ο επίσης κορυφαίος Pierre Hermé.
Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Perret «υπάρχει αισθησιασμός στη ζαχαροπλαστική: είναι το κλειδί της χαράς στη ζωή. Όταν χρειάζεται να τιμωρήσετε ένα παιδί, του στερείτε επιδόρπιο και όχι ψητό κατσαρόλας, n’est ce pas». Πληρώνω και φεύγω, τα λιγοστά τραπέζια είναι γεμάτα. Όμως ο πατισιέ έχει σχεδιάσει γλυκά που είναι για τον δρόμο, που τα απολαμβάνεις χωρίς να λερωθείς. Μπαίνω στο Ritz από την είσοδο που χρησιμοποιούσε η Chanel, περπατάω στον καλαίσθητο δαίδαλο, προσπερνώ το Salon Proust, εκεί όπου αποθεώνονται οι μαντλέν στα μεσημεριανά τσάγια που σερβίρονται μπροστά στο τζάκι. Βγαίνω στην Place Vendome κι από κει περπατάω μέχρι να τα δοκιμάσω όλα. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι θερμίδες σε ταξίδι δεν προσμετρώνται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.