- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα γλυκά του «μάγου» François Perret στο Le Comptoir στο Ritz Paris
Δοκιμάζοντας όλη τη γλυκιά Γαλλία και τον «αισθησιασμό» της στη ζαχαροπλαστική
Στο Le Comptoir στο Ritz Paris, του πολυβραβευμένου ζαχαροπλάστη και Executive Pastry Chef του Ritz Paris François Perret
Το 1937 η Coco Chanel, η βασίλισσα της rue Cambon αποφάσισε να μείνει σε μια σουίτα του Ritz. Όταν τελείωνε τη δουλειά της, περνούσε απέναντι κι από την είσοδο του προσωπικού έμπαινε στο πολυτελές ξενοδοχείο. Τότε, η είσοδος του Ritz από τη rue Cambon δεν ήταν ανοιχτή στο κοινό. Ακόμη και για το bar Hemingway, εκεί που τα έπιναν και τα έλεγαν ο Scott Fitzgerald, ο Cole Porter και ο Ernest Hemingway, η είσοδος ήταν από την Place Vendôme. Η Coco έμεινε εκεί 34 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της.
Στέκομαι στην ουρά για να δοκιμάσω τα γλυκά, τις Μαντλέν και το περίφημο τραγανό και βουτυρένιο κρουασάν του François Perret στο Le Comptoir, μοιάζει με «ράβδο» έτσι όπως πολύ κομψά ξαπλώνει στο πολυτελές κουτί του! Το φωτεινό ζαχαροπλαστείο του executive pastry chef του Ritz Paris άνοιξε την άνοιξη του 2021. Σε αυτόν τον γκρίζο δρόμο οι ροδακινί αποχρώσεις του μαγικού καφέ - ζαχαροπλαστείου, δίνουν φως στην χειμωνιάτικη μέρα που το επισκέπτομαι. «Σύμφωνα με τον César Ritz, το χρώμα αυτό κολακεύει τη γυναικεία επιδερμίδα», εξηγούσε ο Perret. «Το χρώμα προέρχεται από τα μπουρνούζια μπάνιου και τις πετσέτες που επέλεξε ο César Ritz για το ξενοδοχείο όταν άνοιξε την 1η Ιουνίου 1898 – το χρώμα έχει καταχωρηθεί ως peachy rose».
Χαζεύω τους χαμογελαστούς υπαλλήλους που γεμίζουν τις προθήκες. Φτάνει η σειρά μου. Οι ονομασίες των γλυκών λιτές και περιγραφικές: cookie, madeleine, tarte. Θέλω να τα δοκιμάσω όλα. Τα υπερμεγέθη μακαρόν μανταρίνι- κλημεντίνη αλλά και την XL Μαντλέν λεμόνι, την τάρτα κάστανο με την απίθανη κρέμα, τα κέικ, τις galettes, το μακρόστενο μιλφέιγ με τα καραμελωμένα πεκάν, τα pains au chocolat. Ο François Perret έχει σχεδιάσει επιμελώς και με αγάπη έναν παιχνιδιάρικο και νόστιμο φόρο τιμής στη γαλλική ζαχαροπλαστική που έχει υμνηθεί (και κακοποιηθεί, επιτρέψτε μου) σε όλον τον κόσμο. «Είναι ένας μάγος της γεύσης», θα πει για εκείνον ο επίσης κορυφαίος Pierre Hermé.
Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Perret «υπάρχει αισθησιασμός στη ζαχαροπλαστική: είναι το κλειδί της χαράς στη ζωή. Όταν χρειάζεται να τιμωρήσετε ένα παιδί, του στερείτε επιδόρπιο και όχι ψητό κατσαρόλας, n’est ce pas». Πληρώνω και φεύγω, τα λιγοστά τραπέζια είναι γεμάτα. Όμως ο πατισιέ έχει σχεδιάσει γλυκά που είναι για τον δρόμο, που τα απολαμβάνεις χωρίς να λερωθείς. Μπαίνω στο Ritz από την είσοδο που χρησιμοποιούσε η Chanel, περπατάω στον καλαίσθητο δαίδαλο, προσπερνώ το Salon Proust, εκεί όπου αποθεώνονται οι μαντλέν στα μεσημεριανά τσάγια που σερβίρονται μπροστά στο τζάκι. Βγαίνω στην Place Vendome κι από κει περπατάω μέχρι να τα δοκιμάσω όλα. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι θερμίδες σε ταξίδι δεν προσμετρώνται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.