- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Φασολάδα, η ελληνική και 7 στέκια που την φτιάχνουν υπέροχη
Στα χειμωνιάτικα κρύα όλοι θέλουμε ένα φαγάκι ζεστό και στοργικό
Η φασολάδα χαρακτηρίζεται ως η εθνική μας σούπα, ταιριάζει πολύ με τα κρύα του χειμώνα, κι εμείς σου προτείνουμε 7 σημεία για να την απολαύσεις επιτόπου ή να την πάρεις για το σπίτι
Μικροί όταν ήμασταν μάλλον μας έπεφτε βαριά. Στην εφηβεία, με το που τη μυρίζαμε στην σπιτική κατσαρόλα σπεύδαμε να παραγγείλουμε πίτσες και σουβλάκια, λίγο μεγαλύτεροι ξεχυνόμασταν για να γνωρίσουμε τα γκουρμέ, τα εξωτικά, τα κομψά, τα περίεργα. Όμως η φασολάδα, αυτή η πηχτή σούπα με τη γήινη γεύση και τη «στοργική» νοστιμιά είναι από τα κατ’ εξοχήν comfort πιάτα της ελληνικής κουζίνας, τραβιέται πολύ με τα κρύα του χειμώνα, μαζί με τα συνοδευτικά της μπορεί να μετατραπεί σε αξέχαστο τσιμπούσι. Αν την ονειρεύεστε, αλλά δεν έχετε χρόνο για μούλιασμα από την προηγούμενη και μαγείρεμα (τον παίρνει τον χρόνο της και στην κατσαρόλα) απευθυνθείτε στα παρακάτω αθηναϊκά εστιατόρια και μαγέρικα που τη φτιάχνουν νόστιμη, σωστά χυλωμένη και σας την σερβίρουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στα τραπέζια τους ή σας την στέλνουν στο σπίτι.
Οι Νοστιμιές της Μαίρης
Στο αγαπημένο της πλατείας Αγίου Γεωργίου η ίδια η Μαίρη μας λέει πως τη φασολάδα τους την φτιάχνουν τώρα τον χειμώνα κάθε μέρα «κλασική, κλασικότατη, πάνω στις συνταγές της γιαγιάς, της μαμάς και της θείας» που ήταν και οι τρεις ξακουστές μαγείρισσες! Τη συνοδεύουν και με τα «αξεσουάρ» της, δηλαδή πιατάκι με ωραίες ελίτσες, κρεμμύδι ξερό κομμένο σε χοντρά κομμάτια (…φανερή η καταγωγή τους από την Τρίπολη) και ψωμί και την χρεώνουν 5,5€. Την τρως επιτόπου ή στη στέλνουν και σπίτι με δικό τους ντελίβερι ή και με τις γνωστές πλατφόρμες. Ύδρας 2-4, Κυψέλη, 2108213136
Το Θεραπευτήριο
«Στυλοβάτης» εδώ και πολλά πολλά χρόνια της φαγοποτικής πιάτσας των Πετραλώνων, με δύναμη σε όλα του τα εντελώς σπιτικής «φτιαξιάς»μαγειρευτά. Εδώ θα κάτσεις μεσημέρι –βράδυ δίπλα στο τζάκι και θα την ευχαριστηθείς σε πλούσια και χυλωμένη μερίδα με 5,5€, δίπλα θα βάλεις ρέγγα, τέλεια ταραμοσαλάτα, καλό χύμα λευκό ή ροζέ κρασί καθώς και καταπληκτικό ψωμί που παίρνουν από τον φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι. Και με ντελίβερι σπίτι σου. Κυδαντιδών 41, Πετράλωνα, 2103412538
Το Λαϊκόν του Ψυχικού
Εδώ μαγειρεύει και επιβλέπει τα πάντα η κυρία Βάνα, μαμά των παιδιών που έχουν το φημισμένο εδώ και χρόνια Χοχλιδάκι –ακριβώς απέναντι. Η κυρία Βάνα δηλώνει πως τη φτιάχνει «κανονική» δηλαδή όπως παλιά στα σπίτια με μπόλικα καρότα και σέλινα. Τη συνοδεύει με ρέγγα (την παλιά, τη σωστή) και με ψωμί που ζυμώνει η ίδια καθημερινά, η καταγωγή της όμως από την Κωσταντινούπολη την κάνει να βάζει δίπλα (ή και μέσα στη μερίδα) και μερακλίδικα λουκάνικα, καβουρμά, σύγλινο ή απάκι. Την χρεώνει 4,5€ και μπορεί να τη φας επιτόπου (και ωραία αυλίτσα) ή με ντελίβερι, ανοιχτά κάθε μέρα μέχρι τις 6.30. Αδριανείου 36, Νέο Ψυχικό, 2106745481
Μαρτίνης
Πάνω από μισόν αιώνα μαγειρεύει και…μαγεύει γι' αυτό και έχει παντού μόνο φίλους! Ο Μαρτίνης κάθε μέρα βάζει στη φωτιά τουλάχιστον 40 διαφορετικά ελληνικά φαγητά, τη φασολάδα θα άφηνε έξω; Μπορείς να τη φας εδώ (την φτιάχνει μέρα παρά μέρα, «παίζοντας» και με σούπα φακές και σούπα ρεβύθια), στην όμορφη στεγασμένη του αυλή ή και να την παραγγείλεις (και efood και δικό του ντελίβερι), αντί 5,5€. Πατησίων 289, Άγιος Λουκάς, 2102111063
Μπουκιά και Συχώριο
Ηλίας Μαμαλάκης είναι αυτός, παίζει στα δάχτυλα την κουζίνα της πατρίδας και σιγά μην δεν έφτιαχνε φασολάδα την ελληνική στα μαγαζιά του, τα οποία βολεύουν πολύ και όσους μένουν προς τα «πάνω» (ένα στο Νέο Ψυχικό κι άλλο ένα στην Κηφισιά). Τη φτιάχνει μάλιστα στη λευκή της εκδοχή, χωρίς ντομάτα και τη χρεώνει 5,5€. Με ντελίβερι και δικό του και efood, Λεωφ. Κηφισίας 361, Κηφισιά, 2108000110, Σολωμού 2, Νέο Ψυχικό, 2114114040
Εν Κρυπτώ
Λέμε τώρα ότι είσαι στο γραφείο σου, κάπου στο κέντρο, έξω ρίχνει χιονόνερο και την ίδια ώρα σου έρχεται και μια λιγούρα… Τη φασολάδα σου θα την πάρεις από αυτό το «speakeasy» νεομαγέρικο που κινεί ο κοσμογυρισμένος σεφ Νίκος Βαγενάς (γι' αυτό και θα βρεις εκτός από ελληνικά παραδοσιακά και κάποια πιο «διεθνή», όλα τους με τρομερή προσοχή στην ποιότητα των πρώτων υλών), θα είναι κλασική και ωραία χυλωμένη, δίπλα της θα βάλεις τουρσάκια, ελίτσες, φέτα και πολύ ωραίο ψωμί που ζυμώνει καθημερινά εδώ ο σεφ. Κοστίζει 6,5€, θα την απολαύσεις επιτόπου (ζεστός χώρος, λίγα τραπέζια) ή με ντελίβερι και δικό τους και με τις γνωστές πλατφόρμες. Χαρ. Τρικούπη 5, Ακαδημία, 2103808670
To 24ωρο
…Και πες πως είναι 2 η ώρα το πρωί, η φύση όλη ησυχάζει εκτός από σένα που δεν σε αφήνει η πείνα να κλείσεις μάτι. Ε, τότε, το 24ωρο είναι για σένα μονόδρομος! Τη φασολάδα την κάνουν μέρα παρά μέρα, την πετυχαίνουν, την χρεώνουν 6,5€, σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις τραπέζι σε φίλους -και κατόπιν συνεννοήσεως- μπορούν και να σου στείλουν την κατσαρόλα ολόκληρη! Σημείωσε πως κάθε Δευτέρα, τη φασολάδα την κάνουν και με πικάντικο λουκάνικο μέσα και τη χρεώνουν 7,20€. Λ. Συγγρού 44, Κουκάκι, 2109221159
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.