Τα κεφτεδάκια της Αθήνας: 5 εστιατόρια που τα φτιάχνουν άψογα
Κάθε φορά που η (τρελά παραμυθατζού) γιαγιά μου τηγάνιζε κεφτέδες, έλεγε την ίδια πάντα ιστορία: Μία φορά και έναν καιρό ήτανε σου λέει ένας κιοφτές που το έσκασε από το τηγάνι. Κύλησε και κατρακύλησε, έπειτα άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Γλύτωσε ο κεφτές και μάλλον βρήκε καλύτερη τύχη, γιατί μετά, μέσα στη γη, συνάντησε περιπέτειες ένα σωρό. Όσο διαρκούσε το τηγάνισμα, με ταλάνιζε το αίνιγμα του χαμένου κεφτέ. Λυπόμουν τους εναπομείναντες στο τηγάνι φίλους του και παραμόνευα δίπλα στο μάτι της κουζίνας μήπως τα καταφέρει και κανένας από τους δικούς μας κεφτέδες. Έπειτα, όμως, η γιαγιά μετέφερε τα χρυσαφένια κεφτεδάκια, καυτά ακόμα, στην πιατέλα, το άρωμα τους γέμιζε όλη την κουζίνα, και χωρίς τότε να το καταλαβαίνω, σημάδευε ήδη τα παιδικά μου χρόνια. Μαντεύω ότι, λίγο ή πολύ, όλοι έχουμε παρόμοιες ιστορίες. Να γιατί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα τρελαινόμαστε πάντα για κεφτέδες με πατάτες τηγανιτές. Αυτό δεν είναι φαγητό, αλλά ολόκληρη ανάμνηση. Και τα παρακάτω τηγάνια την αναπαριστούν όσο πιο πιστά γίνεται…
Τριφύλλι
Βρίσκεται πίσω από το στάδιο του Παναθηναϊκού και ονομάζεται «Τριφύλλι» για ευνόητους λόγους… Είναι η ταβέρνα που χρωστάς στον εαυτό σου να επισκεφθείς αν αγαπάς τους κεφτέδες και τα μικρά «μυστικά» αυτής της πόλης. Τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στον κατάλογό της πρωταγωνιστούν τα ίδια πέντε-έξι πιάτα: χωριάτικη, συκώτι, ντολμάδες (που γίνονται λαχανοντολμάδες τον χειμώνα), τηγανιτές πατάτες, μπακαλιάρος-σκορδαλιά και οι τέλειοι κεφτέδες. Ολοστρόγγυλοι, αχνιστοί, παρηγορητικοί, ποτε κανεις δεν έμεινε στη μια μερίδα. Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585
Λόντζα της Γειτονιάς
«Τι θα μαγείρευε η γιαγιά;». Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνει κάθε μέρα η Λόντζα μέσα από τις κατσαρόλες της. Χυλοπίτες, αυγά με πατάτες, σπιτικό ρυζόγαλο, και (εννοείται!) κεφτέδες με τηγανιτές πατάτες - το signature πιάτο κάθε γιαγιάς! Τούτοι εδώ πλάθονται με κιμά από μοσχάρι Τρικάλων, ψήνονται στη σχάρα για να είναι πιο ελαφρείς (…κι έτσι αποκτούν τέλεια κρούστα), ύστερα περιχύνονται με σπιτική σάλτσα ντομάτας για να έχεις να βουτάς τις πατάτες (ή και τη φέτα) που τους συνοδεύουν… Ποίημα! Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, 210 3612334
Άλσος
Τις ηλιόλουστες μέρες που οι φερ φορζέ καρέκλες στα τραπεζάκια με θέα το άλσος Ιλισίων γεμίζουν ασφυκτικά, μία ερώτηση ξεστομίζεται από όλες τις παρέες προς τον σερβιτόρο, και είναι πάντα η ίδια: «Κεφτεδάκια έχετε;» (σ.σ. προφέρεται σε παρακλητικό τόνο και λίγωμα στη φωνή). Το μεζεδοπωλείο αυτό όλα καλά τα κάνει, αλλά τα κεφτεδάκια του δεν παίζονται! Μαζί οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες, είναι νόμος. Ούλωφ Πάλμε 1, Ζωγράφου, 211186512
Οι Μουριές
Μωσαϊκό, παχουλές γάτες στο πεζοδρόμιο, παλιακές καρέκλες καφενείου και οι φουντωτές μουριές-σήμα κατατεθέν που έδωσαν το όνομα σε αυτό το δημοφιλες τα τελευταία χρόνια στέκι. Σε τούτη τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος τα απογεύματα κυλούν ήρεμα και φοβερά νόστιμα. Θα συναντήσεις όλα τα κλασικά μεζεδάκια που αγαπάς (τηγανιτά μικρόψαρα, όσπρια, χόρτα εποχής, αλοιφές, βουνά από τηγανιτές πατάτες), ανάμεσά τους και χρυσαφένια κεφτεδάκια. Κυρίως, όμως, θα βρεις αυτό που όλοι ψάχνουμε: τον χρόνο που σταματά. Κερατσινίου 15, Ακαδημία Πλάτωνος, 210 5226805
Λobby
Για το τέλος κρατώ ένα στέκι που δεν μοιάζει σε τίποτα με τα υπόλοιπα αυτής της λίστας. Ούτε εγώ δεν το περίμενα, πως σε αυτό το high end μπεργκεράδικο στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Metropolis θα έβρισκα ΤΟΥΣ κεφτέδες! Φτιάχνονται με κιμά Black Angus, σερβίρονται με μία γλυκοκαυτερή σος και είναι απλώς… άψογοι. Με ωραία κρούστα, τραγανοί στο εξωτερικό τους, μαλακοί μέσα, θέλει γερή προσπάθεια και ύψιστη αυτοσυγκράτηση για να τα μοιραστείς με την υπόλοιπη παρέα. Απόλλωνος & Βουλής, Σύνταγμα, 214 1006225
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.