- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
![Μουριές Μουριές](/images/1074x600/jpg/files/2023-01-20/118580625_3273183649408091_2400609587484814792_n.jpg)
Τα κεφτεδάκια της Αθήνας: 5 εστιατόρια που τα φτιάχνουν άψογα
Κάθε φορά που η (τρελά παραμυθατζού) γιαγιά μου τηγάνιζε κεφτέδες, έλεγε την ίδια πάντα ιστορία: Μία φορά και έναν καιρό ήτανε σου λέει ένας κιοφτές που το έσκασε από το τηγάνι. Κύλησε και κατρακύλησε, έπειτα άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Γλύτωσε ο κεφτές και μάλλον βρήκε καλύτερη τύχη, γιατί μετά, μέσα στη γη, συνάντησε περιπέτειες ένα σωρό. Όσο διαρκούσε το τηγάνισμα, με ταλάνιζε το αίνιγμα του χαμένου κεφτέ. Λυπόμουν τους εναπομείναντες στο τηγάνι φίλους του και παραμόνευα δίπλα στο μάτι της κουζίνας μήπως τα καταφέρει και κανένας από τους δικούς μας κεφτέδες. Έπειτα, όμως, η γιαγιά μετέφερε τα χρυσαφένια κεφτεδάκια, καυτά ακόμα, στην πιατέλα, το άρωμα τους γέμιζε όλη την κουζίνα, και χωρίς τότε να το καταλαβαίνω, σημάδευε ήδη τα παιδικά μου χρόνια. Μαντεύω ότι, λίγο ή πολύ, όλοι έχουμε παρόμοιες ιστορίες. Να γιατί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα τρελαινόμαστε πάντα για κεφτέδες με πατάτες τηγανιτές. Αυτό δεν είναι φαγητό, αλλά ολόκληρη ανάμνηση. Και τα παρακάτω τηγάνια την αναπαριστούν όσο πιο πιστά γίνεται…
Τριφύλλι
![Τριφύλλι Τριφύλλι](/images/w734/jpg/files/2023-01-20/312381252_714313473457464_8832303250494598553_n.jpg)
Βρίσκεται πίσω από το στάδιο του Παναθηναϊκού και ονομάζεται «Τριφύλλι» για ευνόητους λόγους… Είναι η ταβέρνα που χρωστάς στον εαυτό σου να επισκεφθείς αν αγαπάς τους κεφτέδες και τα μικρά «μυστικά» αυτής της πόλης. Τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στον κατάλογό της πρωταγωνιστούν τα ίδια πέντε-έξι πιάτα: χωριάτικη, συκώτι, ντολμάδες (που γίνονται λαχανοντολμάδες τον χειμώνα), τηγανιτές πατάτες, μπακαλιάρος-σκορδαλιά και οι τέλειοι κεφτέδες. Ολοστρόγγυλοι, αχνιστοί, παρηγορητικοί, ποτε κανεις δεν έμεινε στη μια μερίδα. Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585
Λόντζα της Γειτονιάς
![Λόντζα της Γειτονιάς Λόντζα της Γειτονιάς](/images/w734/jpg/files/2023-01-20/309997057_127050596784676_667015837250210082_n.jpg)
«Τι θα μαγείρευε η γιαγιά;». Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνει κάθε μέρα η Λόντζα μέσα από τις κατσαρόλες της. Χυλοπίτες, αυγά με πατάτες, σπιτικό ρυζόγαλο, και (εννοείται!) κεφτέδες με τηγανιτές πατάτες - το signature πιάτο κάθε γιαγιάς! Τούτοι εδώ πλάθονται με κιμά από μοσχάρι Τρικάλων, ψήνονται στη σχάρα για να είναι πιο ελαφρείς (…κι έτσι αποκτούν τέλεια κρούστα), ύστερα περιχύνονται με σπιτική σάλτσα ντομάτας για να έχεις να βουτάς τις πατάτες (ή και τη φέτα) που τους συνοδεύουν… Ποίημα! Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, 210 3612334
Άλσος
![Άλσος Άλσος](/images/w734/jpg/files/2023-01-20/310862138_498525338557582_758213883303736924_n.jpg)
Τις ηλιόλουστες μέρες που οι φερ φορζέ καρέκλες στα τραπεζάκια με θέα το άλσος Ιλισίων γεμίζουν ασφυκτικά, μία ερώτηση ξεστομίζεται από όλες τις παρέες προς τον σερβιτόρο, και είναι πάντα η ίδια: «Κεφτεδάκια έχετε;» (σ.σ. προφέρεται σε παρακλητικό τόνο και λίγωμα στη φωνή). Το μεζεδοπωλείο αυτό όλα καλά τα κάνει, αλλά τα κεφτεδάκια του δεν παίζονται! Μαζί οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες, είναι νόμος. Ούλωφ Πάλμε 1, Ζωγράφου, 211186512
Οι Μουριές
![Μουριές Μουριές](/images/w734/jpg/files/2023-01-20/118580625_3273183649408091_2400609587484814792_n.jpg)
Μωσαϊκό, παχουλές γάτες στο πεζοδρόμιο, παλιακές καρέκλες καφενείου και οι φουντωτές μουριές-σήμα κατατεθέν που έδωσαν το όνομα σε αυτό το δημοφιλες τα τελευταία χρόνια στέκι. Σε τούτη τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος τα απογεύματα κυλούν ήρεμα και φοβερά νόστιμα. Θα συναντήσεις όλα τα κλασικά μεζεδάκια που αγαπάς (τηγανιτά μικρόψαρα, όσπρια, χόρτα εποχής, αλοιφές, βουνά από τηγανιτές πατάτες), ανάμεσά τους και χρυσαφένια κεφτεδάκια. Κυρίως, όμως, θα βρεις αυτό που όλοι ψάχνουμε: τον χρόνο που σταματά. Κερατσινίου 15, Ακαδημία Πλάτωνος, 210 5226805
Λobby
![Λobby Λobby](/images/w734/jpg/files/2023-01-20/_56a9478.jpg)
Για το τέλος κρατώ ένα στέκι που δεν μοιάζει σε τίποτα με τα υπόλοιπα αυτής της λίστας. Ούτε εγώ δεν το περίμενα, πως σε αυτό το high end μπεργκεράδικο στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Metropolis θα έβρισκα ΤΟΥΣ κεφτέδες! Φτιάχνονται με κιμά Black Angus, σερβίρονται με μία γλυκοκαυτερή σος και είναι απλώς… άψογοι. Με ωραία κρούστα, τραγανοί στο εξωτερικό τους, μαλακοί μέσα, θέλει γερή προσπάθεια και ύψιστη αυτοσυγκράτηση για να τα μοιραστείς με την υπόλοιπη παρέα. Απόλλωνος & Βουλής, Σύνταγμα, 214 1006225
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.