- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Full Spoon² στην Αθηνάς για καταπληκτικό τσουρέκι, προφιτερόλ και παγωτό μακαρονάδα
Ακόμη θυμάμαι την πρώτη μπουκιά από εκείνο το βουτυράτο τσουρέκι του Full Spoon. Ήταν τόσο αφράτο που έμοιαζε με μικρό σύννεφο, και σαν να μην έφτανε αυτό ήταν επίσης γενναιόδωρα περιχυμένο με καυτή σοκολάτα… Εκείνη την πρώτη φορά θα ακολουθούσαν πολλές επόμενες, μέχρι που μια μέρα δεν βρήκα το Full Spoon στο συνηθισμένο του πόστο. Από ό,τι αποδείχτηκε είχε μόλις μετακομίσει. Πλέον το Full Spoon² σε περιμένει σε μία ζαχαρένια γωνιά της Αθηνάς και εκτός από το φανταστικό του τσουρέκι, το ακαταμάχητο προφιτερόλ, το banoffee και το φραουλένιο triffle του (ένα δροσερό γλυκό με φλωρεντίνες, κρέμα, φράουλες, σαντιγί και σος φράουλας), έχει και μία καινούργια, εντελώς πρωτότυπη ιδέα: το παγωτό… μακαρονάδα!
Αρχικά να πω ότι τούτο εδώ το μαγαζάκι φημιζόταν πάντα για το ολόφρεσκο, χειροποίητο παγωτό του. Φτιάχνεται καθημερινά με φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος από τη Φάρμα Κουκάκη και βάζει κάτω πολλές φημισμένες gelaterias της Αθήνας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που τα τελευταία 3 χρόνια βγαίνει No 1 στην κατηγορία «παγωτό» του Trip Advisor… Για αυτό ευθύνεται ο Βαγγέλης Σωμαράκης, ο δημιουργός του, ο οποίος έχει μια εμμονή με την ποιότητα και προτιμάει να φτιάχνει λίγα πράγματα, αλλά όσο καλύτερα μπορεί, από το να γεμίζει τη βιτρίνα του με δεκάδες γλυκά. Μου κόβει μία φέτα από το καταπληκτικό τσουρέκι του. «Αυτό το τσουρέκι δεν είναι για πώληση, είναι πέντε ημερών. Το έχω για να το τρώμε εμείς εδώ, στο μαγαζί. Δες όμως, πόσο φρέσκο είναι ακόμα, πόσο νόστιμο. Αυτό οφείλεται στα αγνά υλικά». Πράγματι το τσουρέκι είναι όσο υπέροχο το θυμόμουν. Δεν είναι μόνο τα υλικά. Είναι και η συνταγή, μια μυστική συνταγή από τη δεκαετία του ’30 που ο Βαγγέλης πήρε από έναν Πολίτη ζαχαροπλάστη. Πώς να το συναγωνιστείς;
Η μακαρονάδα-παγωτό είναι μία από τις πολλές ιδέες του Βαγγέλη. Χρησιμοποιεί σαν βάση το τέλειο παγωτό του, στο οποίο, όμως, χάρη στη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος δίνει το σχήμα… μακαρονιού! Ύστερα το σερβίρει σε πιάτο (plastic free, όπως και όλες οι υπόλοιπες συσκευασίες του Full Spoon² ), το περιχύνει με σάλτσες φρούτων, σοκολάτας και ξηρών καρπών, έτσι που στο τέλος κρατάς στα χέρια σου μία «πραγματική» μακαρονάδα! Μέχρι να φας την πρώτη μπουκιά, δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά.
Προς το παρόν, το παγωτό-μακαρονάδα βγαίνει σε τρεις γεύσεις: «Ναπολιτάνα» με παγωτό βανίλια, σος φράουλας και λευκή σοκολάτα τριμμένη (σ.σ. που παίζει τον ρόλο του… τυριού!), «Σέπια», δηλαδή παγωτό μαύρης σοκολάτας που περιχύνεται με ζεστή σοκολάτα και για topping έχει ξύσμα μαύρης σοκολάτας, αλλά και «Πέστο» με παγωτό φιστίκι, ξύσμα λευκής (ή μαύρης ) σοκολάτας και πραγματικό φιστικί Αιγίνης. Είναι η μία καλύτερη από την άλλη! Δεν είναι μόνο η παρουσίαση που παίζει με το μυαλό σου. Είναι και το γεγονός ότι το τρομερό αυτό παγωτό κάνει τόσο καλό ταίρι με τις «σάλτσες» που εύκολα τρως την οικογενειακή μερίδα μόνος σου…
Μαζί με το παγωτό-μακαρονάδα, να πάρεις (για το σπίτι έστω) και το τέλειο προφιτερόλ. Περιέχει σουδάκια που φτιάχνονται εδώ, καταπληκτική σοκολάτα, φιλέ αμυγδάλου που καβουρδίζεται επίσης εδώ και μια άψογη σαντιγί, από εκείνες που δύσκολα βρίσκεις πια… Και φυσικά το τσουρέκι. Και σκέτο είναι απολύτως υπέροχο, αλλά αν το συνδυάσεις με μία από τις ζεστές σοκολάτες που βρίσκονται συνέχεια σε μπεν μαρί για να διατηρούν την ιδανική θερμοκρασία, έχεις πια έναν μικρό κατάδικό σου Παράδεισο…
Αθηνάς 39, 216 8003006, www.fullspoon.gr, Fb: fullSPOON
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.