Ikigai: το νέο πρωτοποριακό project του Άρη Βεζενέ φέρνει την Ιαπωνία στο Σύνταγμα
Είναι ταυτόχρονα delicatessen, κρεοπωλείο, κάβα, αλλά και σημείο πώλησης χειροποίητων κεραμικών
Ikigai: ο Άρης Βεζενές μόλις άνοιξε στο Σύνταγμα ένα ιαπωνικό market απόλυτως μοναδικό
Ο Άρης Βεζενές, πάντα ανήσυχος, πάντα αεικίνητος, έχει δείξει εδώ και χρόνια πως όταν καταπιάνεται με κάτι, το φτάνει στην τελειότητα. Πρώτα ήταν το Vezene, το εστιατόριο που σύστησε στους Αθηναίους τις εκλεκτές κοπές κρεάτων και τη nose to tail φιλοσοφία που αξιοποιεί όλα τα μέρη του ζώου. Ύστερα ήρθε το Birdman, η γιαπωνέζικη pub με τα εκλεκτά ιαπωνικά ουίσκι και τις ντελικάτες γεύσεις. Μετά ήρθε το εικονικό Ekiben για να δώσει λίγη γεύση στην καραντίνα και αυτή τη στιγμή, ο Άρης Βεζενές επανέρχεται με μία νέα, νόστιμη, πρωτοποριακή ιδέα. Το Ikigai μόλις άνοιξε και είναι το πρώτο νέας γενιάς ιαπωνικό market τροφίμων και ποτών στην Αθήνα.
Στην ιαπωνική γλώσσα “iki” σημαίνει ζωή και “gai” είναι μία λέξη για να περιγράψει την έννοια της αξίας. Ikigai, λοιπόν, πάει να πει «κινητήριος δύναμη ζωής», κάτι που μας δίνει ένα νόημα, ένα σκοπό. Το Ikigai του Άρη Βεζενέ είναι delicatessen, κρεοπωλείο, κάβα, αλλά και σημείο πώλησης χειροποίητων κεραμικών από Έλληνες και Ιάπωνες καλλιτέχνες. Στα ράφια του θα βρεις περισσότερα από 200 διαφορετικά προϊόντα delicatessen από την Ιαπωνία όπως παλαιωμένες soy sauces, ponzu, premium σησαμέλαια, πρωτότυπα αρωματικά ξύδια (π.χ. ξύδι σύκου), kombu, σπέσιαλ σάλτσες (π.χ. με ζωμό φυκιών kombu, μανιτάρια shitake, αποξηραμένη παλαμίδα, σόγια, mirin, δαμάσκηνα), σπάνια dressing (π.χ. γλυκό ξύδι καπνισμένο σε ξύλο κερασιάς), μεγάλη ποικιλία soba, udon, ramen noodles, άψογο panko, κουρκούτι για την άψογη tempura και πολλά, πολλά άλλα.
Στο κρεοπωλείο ο Άρης Βεζενές φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό όχι μόνο την ιαπωνική ράτσα Wagyu, αλλά και ολόκληρη τη φιλοσοφία της ιαπωνικής και κορεάτικης χασαπικής τέχνης, όπου όλες οι κοπές κόβονται σε λεπτές φέτες με το μαχαίρι ή με ειδική κοπτική μηχανή, ώστε το ψήσιμο να είναι πιο γρήγορο. Εκτός από τα ιαπωνικά Wagyu που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές (Miyazaki, Kobe, Ohmi, Kagoshima), θα πωλούνται ακόμα παραδοσιακές ευρωπαϊκές ράτσες (π.χ. Highland, Dexter, Holstein, Rubia Galega, Barossa), όπως επίσης και Wagyu από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και την Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η κατηγορία των “Signature Burger Blends Κιμά”, που περιλαμβάνει διαφορετικά blends με πολλαπλά γευστικά προφίλ για κάθε γούστο.
Η κάβα μπορεί να περιγραφτεί και ως… ωδή στα ουίσκι! Μιλάμε για μία τεράστια συλλογή ιαπωνικών ουίσκι (για την ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα), που δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε συλλεκτικής αξίας δυσεύρετες ετικέτες για τους (πολύ) απαιτητικούς fans της single malt σκηνής. Επίσης, υπάρχει μία πλήρης γκάμα ιαπωνικών τζιν, σάκε και κρασιών φυσικής οινοποίησης από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, όπως και πολλές μπίρες. Σύντομα μάλιστα θα δημιουργηθεί και η σπέσιαλ nomad “Ekiben” beer που την ετικέτα της θα σχεδιάζουν κατά καιρούς διάφοροι καλλιτέχνες.
Την ίδια στέγη με το Ikigai θα μοιραστεί και το Ekiben, το μικρό αδερφάκι του Birdman. Έτσι, θα συναντήσουμε μια πανέμορφη ανοιχτή κουζίνα (σ.σ. δώστε προσοχή στην tailor made ψησταριά robata που φτιάχτηκε αποκλειστικά για το Ekiben στην Αγγλία κι έχει προσαρμοσμένη πάνω της μια… ελληνική σούβλα!), όπου πάνω στα ιαπωνικά Bincho-tan special κάρβουνα θα ψήνονται κρέατα και λαχανικά, ενώ άλλες μέρες θα ψήνονται διαλεχτά κομμάτια αρνιού και χοιρινού. Μεταξύ άλλων θα δοκιμάσουμε αυθεντικά ramen, παραλλαγές mazemen, μεγάλη ποικιλία σε sando και gyoza, αλλά και ένα secret omakase menu. Ανυπομονούμε!
Σκούφου 15, 2103250535, www.ikigaimarket.gr, Instagram: ikigaimarket_, Fb: Ikigai Japanese Market
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 - 23:30
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.