- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μόδα
Είναι μία λύση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, μη σας πω και για τη δική μας.
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![Βιολογικά προϊόντα Βιολογικά προϊόντα](/images/1074x600/jpg/files/2022-12-09/pexels-shvets-production-7195266.jpg)
Τα καλά προϊόντα είναι σχεδόν πάντα τα βιολογικά προϊόντα γι' αυτό και κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους-καταναλωτές
Ακόμα κι όσοι καγχάζανε ειρωνικά μέχρι πριν λίγα χρόνια για τα βιολογικά προϊόντα, έχουνε μαζευτεί πια: σύμφωνα με τον ορισμό, «βιολογικά είναι τα τρόφιμα που προέρχονται από είδη τα οποία καλλιεργούνται με συγκεκριμένη επίσημα αναγνωρισμένη μέθοδο (καλλιέργειας), χωρίς συμβατικά μικροβιοκτόνα, τεχνητά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και άλλα χημικά»… Και ποιος δεν θέλει να τρώει πράγματα που δεν είναι Φρανκεστάιν, που δεν έχουνε μπολιαστεί, ποτιστεί, ψεκαστεί και ταϊστεί με ένα σκασμό χημικά μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι; Η ερώτηση είναι ρητορική, από κεκτημένη ταχύτητα όλοι όσοι γράφουμε πέφτουμε στη λούμπα της ρητορικής ερώτησης που συχνά τη σπάει στον αναγνώστη – το θέμα είναι ότι κανένας δεν θέλει να τρώει τρόφιμα πάρα πολύ συφιλιασμένα, φαρμακωμένα και χαπακωμένα, ούτε κάποιος που κάγχαζε παλιά. Όλοι φρικάρουμε με τις ντομάτες που μυρίζουν ποδαρίλα αντί για ντοματίλα και τα νερουλά κρεμμύδια με τα οποία δεν μπορείς να δακρύσεις καν, πόσο μάλλον να κλάψεις, ή με τις φράουλες-κέφαλους, που βγάζουν μάτι στην εμφάνιση αλλά έχουνε γεύση πατσαβούρας.
![Βιολογικά προϊόντα Βιολογικά προϊόντα](/images/w734/jpg/files/2022-12-09/pexels-javier-disabato-4220132.jpg)
Τελευταία βλέπω κάτι ντοκιμαντέρ με τον Ζακ Έφρον, στα οποία είναι και παραγωγός το παλικάρι, και στα οποία εξερευνάει εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής, καλλιέργειας δημητριακών, φρούτων κλπ, ακόμα και εκτροφής ζώων. Όλα αυτά τα εξερευνάει μαζί με κολλητό του βετζετέριαν πολύ νόστιμο(ν), ενώ και ο ίδιος ο Ζακ είναι ζαμπόν υψηλής ποιότητας, που μάλιστα συχνά μένει με το βρακί για να πιάσει μύδια, πχ, ή για να πιάσει τους κοιλιακούς του (φέτες!) Παράλληλα, μας πείθει εύκολα ότι το να τρώμε ψεκασμένα τρόφιμα κάνει κακό στην υγεία μας – προσωπικά πείθομαι για οτιδήποτε λέει/δείχνει ο Ζακ, αλλά ειδικά για το προφανές, ότι τα χημικά κάνουν κακό, πείθομαι και μόνο που χαμογελάει στην οθόνη, πριν καν βγάλει μια κάλτσα.
Τα βιολογικά αυγά πάντως τα δοκίμασα μετά από επιμονή του αδερφού μας, πριν κάμποσα χρόνια, κι από τότε δεν γύρισα ποτέ να κοιτάξω τα στάνταρ αυγά μαζικής παραγωγής – πληρώνω κάτι παραπάνω αλλά τα αυγά στο σπίτι μας είναι παραδοσιακά, παλαιού τύπου, από αυτά που γεννάνε οι κότες όταν κάνουνε κλοκλοκλο με τις κολλητές τους τσιμπολογώντας καλαμπόκι κι όχι όταν είναι ζορισμένες και σφίγγονται όλο ταραχή μέσα σε ράφια βιομηχανικού αυγουλάδικου. Παλιά τα βιολογικά προϊόντα ήτανε πανάκριβα σε σχέση με τα συμβατικά, ακόμα και τώρα αρκετά λαχανικά και φρούτα καταλαβαίνεις ότι είναι βιολογικά επειδή είναι τσιμπημένα… αλλά μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως τα συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα και καλλυντικά, είναι κοντά στις τιμές των συμβατικών – ίσως επειδή τα μη βιολογικά έχουν ανέβει, οπότε πλησίασαν τα βιολογικά, που έμειναν σχετικά σταθερά. Οι κρέμες προσώπου Kilig, Cannalab, Najeb, BioVegane κ.α. είναι από 12-25 ευ, και πολύ καλές – η κρέμα ημέρας της Kilig, των 13 ευρώ πχ, είναι σούπερ. Παίρνω συχνά σαμπουάν και αποσμητικά της Lavera, εταιρείας βιολογικών καλλυντικών, και του Κορρέ ή της Apivita, που επίσης δεν χρησιμοποιούν μισό εκατομμύριο ύποπτες ουσίες με άγνωστα ονόματα σε ένα μπουκαλάκι τόσο δα.
![Βιολογικά προϊόντα Βιολογικά προϊόντα](/images/w734/jpg/files/2022-12-09/pexels-sarah-chai-7263016.jpg)
Σίγουρα κάνουν κακό (στον άνθρωπο) διάφορες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια, συσκευασία και συντήρηση τροφίμων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών, κρεάτων, πουλερικών και γενικά σε οτιδήποτε τρώμε. Σίγουρα θα κάνει ζημιά ένα ή περισσότερα μυστήρια χημικά στοιχεία που πασαλείβουμε στο σκαλπ, το μαλλί ή το δέρμα μας. Μπορεί μετά από είκοσι χρόνια να ανακαλύψουν οι επιστήμονες ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά, είτε χρησιμοποιείς καλλυντικά του εμπορίου ή βιολογικά, είτε τρως ψεκασμένα και σκυλο-ταλαιπωρημένα τρόφιμα ή αγνά και αθώα.
Σίγουρα όμως το καλύτερο αγγούρι είναι αυτό που μεγαλώνει αγνό και αψέκαστο στον μπαξέ σου, απλώς… πόσοι από εμάς έχουν μπαξέ; Άλλη μία άσχετη ερώτηση γιατί ελάχιστοι έχουμε μπαξέ με αγγούρια ή άνευ, αλλά αναγνωρίζουμε τη μυρωδιά της καλής ντομάτας, ίσως από αναμνήσεις παιδικών χρόνων ή αφηγήσεις μεγαλύτερων. Και την προτιμάμε από την πλαστική ροζ ντομάτα που μεγάλωσε με φάρμακα μέσα σε θερμοκήπιο και δεν την είδε ποτέ της ήλιος.
Και η καλή, μυρωδάτη, γευστική, τραγανή ντομάτα είναι σχεδόν πάντα βιολογική.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.