Θεματα

3αλφα: η νοστιμιά σε κάθε ελληνικό τραπέζι

Όσπρια, ρύζια όλων των ειδών και θρεπτικές υπερτροφές

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3αλφα

Νόστιμα και υγιεινά, τα προϊόντα της 3αλφα στέκονται δίπλα μας εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια

Κάθε Χριστούγεννα η γιαγιά μου η Σμυρνιά έφτιαχνε την αγαπημένη χριστουγεννιάτικη συνταγή της χαμένης της πατρίδας: υπέροχους, ζουμερούς λαχανοντολμάδες! Καθόμουν και την παρατηρούσα… Πώς άπλωνε τα φύλλα του λάχανου, πώς έφτιαχνε τη γέμιση, πώς τύλιγε τους ντολμάδες. «Το μεγάλο μυστικό», συνήθιζε να λέει «είναι το ρύζι. Πάντα 3αλφα, να το θυμάσαι!». Και το θυμάμαι ακόμα, γιατί η γιαγιά μαζί με τη συνταγή της για τέλειους λαχανοντολμάδες μας κληροδότησε και την εμπιστοσύνη στα αγαπημένα της προϊόντα.

Το κατάλληλο ρύζι για κάθε αγαπημένο ελληνικό φαγητό

Τα θυμήθηκα όλα αυτά λίγες μέρες πριν, όταν πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ στάθηκα στον αντίστοιχο διάδρομο. Η ελληνική κουζίνα αγαπά το ρύζι και το χρησιμοποιεί με κάθε ευκαιρία. Το ξέρατε όμως ότι το είδος ρυζιού που θα διαλέξουμε θα καθορίσει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα; Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα και δείτε με ποιο είδος ρυζιού απογειώνεται κάθε συνταγή:

3αλφα, Ρύζι Καρολίνα

Καρολίνα: Διαλέγεις ρύζι Καρολίνα όταν θες να φτιάξεις τα καλύτερα γεμιστά, ντολμαδάκια, γιουβαρλάκια ή ένα ωραίο χυλωμένο πιλάφι.

3αλφα, Ρύζι Γλασσέ

Γλασσέ: Το ρύζι για να φτιάξεις την τέλεια σούπα! Το συγκεκριμένο είδος ρυζιού κάνει τις σούπες πιο

πηχτές, πολύ πιο νόστιμες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση και για γλυκές παρασκευές, όπως είναι το αγαπημένο σε όλους ρυζόγαλο.

3αλφα, Parboiled

Parboiled: Αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα, αυτό είναι το ρύζι που ψάχνεις. Δεν χυλώνει, δεν λασπώνει και βγαίνει πάντα σπυρωτό. Το 3αλφα Parboiled ρύζι συγκρατεί στο εσωτερικό των κόκκων του όλα τα πολύτιμα συστατικά τους, ώστε να μαγειρεύεται πιο γρήγορα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για σπυρωτό πιλάφι.

3αλφα, Blue Rose

Μπλου ροζ: Ιδανική επιλογή για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα όπως είναι τα μελωμένα γεμιστά ή τα ντολμαδάκια. 

3αλφα, Καστανό 10'

Καστανό 10’: Το καστανό ρύζι της 3αλφα είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν περιέχει ούτε σάκχαρα, ούτε αλάτι, κι επιπλέον είναι πηγή μαγγανίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Το ακόμα καλύτερο; Βράζει σε μόλις 10 λεπτά!

3αλφα, Ρύζι Νυχάκι

Νυχάκι: Μία χορταστική σαλάτα ή ένα λαχταριστό πιλάφι; Τι τραβάει η όρεξή σας σήμερα; Φτιάξτε και τα δύο, αλλά με ρύζι Νυχάκι για εγγυημένη απόλαυση.Χρησιμοποιείται για διάφορα φαγητά, όμως είναι καταλληλότερο για πιλάφι μέτρια χυλωμένο και ρυζοσαλάτες.

.

Όσπρια Ελλήνων παραγωγών

Όσπρια Ελλήνων Παραγωγών

Βέβαια, η 3αλφα εκτός από τα κλασικά της ρύζια (αυτά για τους λαχανοντολμάδες της γιαγιάς μου) είναι γνωστή κυρίως για τα όσπριά της. Προσωπικά έχω αγαπήσει τα όσπρια με την υπογραφή Ελλήνων Παραγωγών (θα τα ξεχωρίσετε από τη χρυσή τους σήμανση). Τα όσπρια Ελλήνων Παραγωγών, είναι μία σειρά που περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα μας όσπρια, και μάλιστα πάντα με τη γνωστή ποιότητα της 3αλφα, που ήταν άλλωστε μία από τις πρώτες εταιρείες στην αγορά των οσπρίων που οργάνωσε τους προμηθευτές της δημιουργώντας την «Ομάδα Παραγωγών 3αλφα». Αν δεν το ξέρετε ήδη πρόκειται για μία ομάδα που καλλιεργεί όσπρια υψηλής ποιότητας ακολουθώντας Πιστοποιημένες Διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον, τον καλλιεργητή και τον καταναλωτή. Σήμερα, η ομάδα αυτή αποτελείται από περισσότερους 300 Έλληνες παραγωγούς, από 7 περιοχές από όλη την Ελλάδα και συνεχίζει να επεκτείνεται.

Δίπλα στα όσπρια Ελλήνων παραγωγών θα βρείτε και τη σειρά «Έτοιμα Φυσικά» της 3αλφα. Πρόκειται για μία σειρά που αποτελείται από όσπρια παρασκευασμένα με 100% φυσικό τρόπο, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες, μαγειρεμένα στον ατμό για να κρατήσουν όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους. Χαμογέλασα στη σκέψη ότι η γιαγιά μου θα πέταγε τη σκούφια της με αυτή την ευκολία που σου λύνει τα χέρια στην κουζίνα. Για σκεφτείτε… Φακές ψηλές, μαυρομάτικα ή κόκκινα φασόλια, ακόμη και ρεβίθια που δεν χρειάζονται ούτε μούλιασμα από την προηγούμενη μέρα, ούτε βράσιμο μία ώρα! Είναι πανέτοιμα για να τα απολαύσεις με όποιον τρόπο εσύ θες σε σαλάτες, σούπες ή healthy bowls. 

Έτοιμα Φυσικά

Οι Υπέροχες Υπερτροφές της 3αλφα

3αλφα, υπερτροφές

Τελευταία στάση στο σούπερ μάρκετ: ο διάδρομος με τα βιολογικά superfoods. Οι λεγόμενες «υπερτροφές» είναι ο σύμμαχός μας για τη διατήρηση της ευεξίας μας, καθώς πρόκειται για σούπερ θρεπτικές τροφές με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Στα superfoods της 3αλφα συγκαταλέγονται το φαγόπυρο, οι σπόροι chia και η κινόα, όλα προϊόντα βιολογικής γεωργίας (δηλαδή στην παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα), πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία. Όλα τα προϊόντα της σειράς είναι πιστοποιημένα από διαπιστευμένους ευρωπαϊκούς φορείς και αποτελούν την ιδανική απάντηση όταν ψάχνεις ένα γεύμα υγιεινό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό, για να προσφέρεις στον οργανισμό σου ευζωΐα.

Η συνταγή για τους λαχανοντολμάδες της γιαγιάς

Λαχανοντολμάδες

Με όλα αυτά όμως παραλίγο να ξεχάσουμε ποια είναι η αφορμή γι’ αυτό το άρθρο! Οι αγαπημένοι μου λαχανοντολμάδες της γιαγιάς με ρύζι, φυσικά, της 3αλφα. Με περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά οικογενειακά τραπέζια η 3αλφα πάω στοίχημα ότι δεν είναι η αγαπημένη μάρκα μόνο της δικής μου γιαγιάς. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε στα κιτάπια μας μία αγαπημένη συνταγή της αγαπημένης μας γιαγιάς. Αυτή είναι η δικιά μου. Τη μοιράζομαι μαζί με τη συμβουλή της «Πάντα ρύζι 3αλφα!».

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 λάχανο
  • 100γρ. ρύζι Καρολίνα 3αλφα
  • ½ ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • κρεμμυδάκια φρέσκα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα με νερό προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
  2. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει με το κοτσάνι προς τα κάτω.
  3. Αφαιρούμε σιγά-σιγά τα φύλλα από το λάχανο και συνεχίζουμε μέχρι να τα βγάλουμε όλα.
  4. Απλώνουμε τα φύλλα σε πετσέτα να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
  5. Μουσκεύουμε το ρύζι σε καυτό νερό για 10′ και το στραγγίζουμε.
  6. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  7. Ψιλοκόβουμε τα ματσάκια του άνηθου, του μάραθου και του δυόσμου και φυλάμε τα κοτσάνια για την κατσαρόλα.
  8. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο νεράκι με τα κρεμμυδάκια για να μαλακώσουν και να φύγει η σπιρτάδα*.
  9. Προσθέτουμε 1-2 κ.σ από το λαδάκι, το μάραθο και σοτάρουμε ελαφρά άλλα 2-3′.
  10. Προσθέτουμε το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά και τα ανακατεύουμε μερικές φορές.
  11. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μάραθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μείνει λίγο.
  12. Βάζουμε τα κοτσάνια του άνηθου και του δυόσμου που φυλάξαμε και τα μερικά φύλλα από το λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας.
  13. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε.
  14. Τοποθετούμε κοντά κοντά τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον χωρίς κενά για να μην ξετυλιχθούν όσο βράζουν.
  15. Τέλος τους καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.
  16. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό ως το πιάτο, λεμόνι όσο μας αρέσει και το υπόλοιπο λάδι.
  17. Τους βάζουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τους βράζουμε περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε και λίγο ζεστό νερό ώστε να είναι πάντα καλυμμένοι ως το ύψος του πιάτου.
  18. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μισή ώρα, πριν τους σερβίρουμε.

*Αντί να βράσετε με νερό μπορείτε να τσιγαρίσετε το κρεμμυδάκι  αν προτιμάτε. Γίνεται νόστιμο αλλά πιο βαρύ.

Facebook: 3αλφα
Ιnstagram: @3alfa_gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.