Σολομός: Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και ο #1 τρόπος να καταναλώσεις υπεύθυνα
Η πιστοποίηση ASC, που έλαβαν τα προϊόντα σολομού στην ΑΒ Βασιλόπουλος, εξασφαλίζει ότι το ψάρι που τρως καλλιεργήθηκε με βιώσιμο τρόπο
Το πρόβλημα της υπεραλίευσης, οι σολομοί που κινδυνεύουν και η πιστοποίηση ASC
Το Seaspiracy είναι ένα ντοκιμαντέρ του Netflix που κυκλοφόρησε το 2021 και αφορά στην καταστροφή των θαλασσών. Θυμάμαι ακόμη την έκπληξή μου και το τεράστιο σοκ που βίωσα την πρώτη φορά (θα ακολουθούσαν αρκετές επόμενες) που το παρακολούθησα. Ήταν πολλοί αυτοί που έκριναν ότι κάποια σημεία του ντοκιμαντέρ ήταν αμφιλεγόμενα, όμως όλοι συμφώνησαν σε ένα πράγμα: το πρόβλημα της υπεραλίευσης είναι υπαρκτό και τεράστιο, και η ανθρωπότητα οφείλει να το αντιμετωπίσει άμεσα.
Τι είναι η υπεραλίευση;
Υπεραλίευση είναι η αλιεία εκτός ορίων που τελικά οδηγεί στην καταστροφή των υδάτινων οικοσυστημάτων. Με απλά λόγια, δηλαδή, όταν οι άνθρωποι ψαρεύουν καθημερινά ολόκληρους τόνους από συγκεκριμένα είδη ψαριών, διαταράσσουν σοβαρά την τροφική αλυσίδα και επιπλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν τα είδη αυτά σε εξαφάνιση.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον σολομό, ένα ιδιαίτερα αγαπητό ψάρι, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κίνδυνο. Κάποτε, τα ποτάμια που εκβάλλουν στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό ήταν γεμάτα με άγριο σολομό, σε τέτοιο βαθμό που οι ντόπιοι ψαράδες έλεγαν ότι εύκολα θα μπορούσε κανείς να διασχίσει το ποτάμι στις ράχες των ψαριών. Στον Ατλαντικό Ωκεανό από το 1970 μέχρι τις αρχές του 2000 οι σολομοί μειώθηκαν κατά 80% και στο Ηνωμένο Βασίλειο η WWF προειδοποιεί ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού των σολομών κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τους σολομούς;
Οι σολομοί θα συνεχίζουν να αλιεύονται και να καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο γιατί είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι, αλλά και γιατί πρόκειται για μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό που μπορούμε, όμως, να κάνουμε όλοι εμείς είναι να γίνουμε υπεύθυνοι καταναλωτές, επιλέγοντας σολομούς που προέρχονται από ένα βιώσιμο μοντέλο καλλιέργειας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε η πιστοποίηση ASC.
O Aquaculture Stewardship Council (ASC) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που αναπτύσσει και διαχειρίζεται αυστηρά πρότυπα για την ιχθυοκαλλιέργεια. Τα πρότυπα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων όπως είναι η ποιότητα του νερού, η υπεύθυνη προμήθεια ιχθυοτροφών, η πρόληψη ασθενειών, η ευζωία των ζώων, η δίκαιη μεταχείριση και πληρωμή των υπαλλήλων ή η διατήρηση θετικών σχέσεων με τις γειτονικές κοινωνίες των ιχθυοκαλλιεργειών. Η επιθεώρηση, προκειμένου μία ιχθυοκαλλιέργεια να λάβει την πιστοποίηση, γίνεται από έναν ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, τον Conformity Assessment Body (CAB).
Πού μπορώ να βρω σολομό με πιστοποίηση ASC;
Κυριολεκτικά… δίπλα σου! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μπεις μέσα σε ένα κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος. Τα προϊόντα σολομού της σειράς AB Fresh To Go, αλλά και τα προϊόντα νωπού, χύμα σολομού έλαβαν πρόσφατα τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος όχι μόνο φροντίζει η ποιότητα των προϊόντων της να παραμένει πάντα στα πιο υψηλά επίπεδα, αλλά και επιπλέον ότι νοιάζεται έμπρακτα για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς κάθε περιβαλλοντική πρακτική που υιοθετείται από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, δεν επηρεάζει μόνο τη λειτουργία της αλυσίδας, αλλά αλλάζει, συνολικά, τις πρακτικές των προμηθειών. Με άλλα λόγια, η ΑΒ Βασιλόπουλος παραμένει πιστή στο στόχο της να αφήνει έργο πρόσθετης αξίας για την κοινωνία και το περιβάλλον, δίνοντας και στους ίδιους τους πελάτες της τη δυνατότητα να επιλέγουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλετε να φάτε σολομό, κάντε το με υπευθυνότητα και ασφάλεια. Το μέλλον των θαλασσών βρίσκεται στα χέρια όλων μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.