- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Μöte: Άπαιχτο carrot cake και ακόμα καλύτερος καφές στο νέο coffeeshop του Πειραιά
Μöte σημαίνει συνάντηση στα σκανδιναβικά και η καλύτερη αφορμή γι'αυτό είναι ο καφές
![123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg 123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg)
![Μöte Μöte](/images/1074x600/jpg/files/2022-12-05/mote.jpg)
Μöte: Το νέο specialty coffeeshop του Πειραιά
Μöte σημαίνει συνάντηση στα σκανδιναβικά. Μπορεί να είναι είτε τυχαία, είτε προγραμματισμένη και οι Σκανδιναβοί τη χρησιμοποιούν κάθε φορά που αναφέρονται στα meetings τους. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρξει πιο ταιριαστή από αυτή τη δισύλλαβη λέξη για να περιγράψουν όλα εκείνα που είναι το Μöte καφέ, στον Πειραιά. Το επισκέφτηκα ένα πρωί, μία γωνιακή ψηλοτάβανη μονοκατοικία του 1936, στον πιο εμπορικό δρόμο του Πειραιά, στον πεζόδρομο της Σωτήρος Διός, την «Ερμού του Πειραιά», όπως τη λένε. Η περιέργεια μου ήταν μεγάλη καθώς δεν συνήθιζα να αναζητώ προορισμούς specialty coffeeshop στον Πειραιά, κάτι για το οποίο αναθεωρώ αφού ο Πειραιάς κρύβει μία ξεχωριστή ομορφιά, έχει απίστευτη δυναμική, πρόοδο και εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
![Μöte Μöte](/images/w734/jpg/files/2022-12-05/dsc04732.jpg)
Ήθελα να επισκεφτώ το Μöte όμως και για έναν ακόμα λόγο: Οι κόκκοι του καφέ επιλέγονται προσεκτικά και φρεσκοκαβουρδίζονται από τον Στέφανο Δωματιώτη, που με την εταιρεία του, Create, στήνουν coffeeprojects και concepts σε Ελλάδα και εξωτερικό.
![Μöte Μöte](/images/w734/jpg/files/2022-12-05/dsc05250.jpg)
Φτάνοντας μπροστά στο μαγαζί, με εντυπωσίασαν τα τεράστια παράθυρα, τα οποία επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπει απλόχερα και να αναδείξει την ενέργεια που έχουν τέτοια κτίρια, με ιστορία πολλών ετών. Κάθισα σε ένα από τα μίνιμαλ, σκανδιναβικού τύπου τραπεζάκια και ξεκίνησα με έναν espresso, Umusazi από Rwanda. Είχε προσεγμένες οξύτητες κι αυτό μου άνοιξε την όρεξη για έναν El Carmens flat white. Ο καφές με το γάλα είχαν πολύ καλή ισοροπία, βελούδινη υφή αλλά καθόλου λιπαρή. Συνέχισα με ένα τρίτο φλιτζάνι, φίλτρου αυτή τη φορά και συγκεκριμένα με τον πολύ αρωματικό Kiangoi. Τον συνόδεψα με αφράτο, ολόφρεσκο carrot cake, με πλούσια αέρινη κρέμα που θα μου μείνει αξέχαστο. Οι επιλογές βέβαια ανάμεσα σε pastries και snacks είναι πολλές, ας πούμε αυτό που έχω βάλει στο μάτι για την επόμενη φορά είναι το κρουασάν βουτύρου (που όπως έμαθα έρχεται κάθε πρωί από τον εμβληματικό φούρνο του Κουκακίου Ρίζος Ελαία) αλλά και το cinammon roll τύπου cronut! Σύντομα μάλιστα στον κατάλογο θα προστεθούν και επιλογές σε sando αλλά και μερικές ελληνικές ετικέτες κρασιών προκειμένου το Μöte να μπορεί να είναι προορισμός ακόμα και για νωρίς το βράδυ.
![Μöte Μöte](/images/w734/jpg/files/2022-12-05/dsc05614.jpg)
Φεύγοντας θα μπορούσα να ζητήσω έναν καφέ στο χέρι αλλά επέλεξα να πάρω δίπλα από το ταμείο ένα dripbag– το σακουλάκι θαύμα: Φρεσκοκαβουρδισμένος καφές σε φιλτράκι, που το τοποθετείς στο ποτήρι ή στο παγούρι σου, ρίχνεις ζεστο νερό και έτοιμο!
Σωτήρος Διός 30 και Πραξιτέλους 154, Πειραιάς, 185 35
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.