- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η ξακουστή πρασόπιτα της Αθήνας στο «Άριστον Λομποτέση»
Διάσημο για τις τυρόπιτές του που είναι πράγματι άριστες – αλλά η πρασόπιτα είναι από τις καλύτερες της πόλης
Το «Άριστον» στη Βουλής φτιάχνει για πάνω από έναν αιώνα πίτες κάθε είδους, η πρασόπιτα είναι κορυφαία
Το «Άριστον» φτιάχνει πίττες από το 1910, όταν λέμε «έχει πάρει το κολάι» το υποτιμάμε πολύ, διότι ζυμώνει και ψήνει αριστοτεχνικές πίτες για όλα τα γούστα εδώ και έναν αιώνα+. Ξεκινάει με την κλασική τυρόπιτα σε σχήμα, ερμ, τυρόπιτας, δύο γωνίες και τυρί στη μέση, κι από κει και μετά, η πίτα φτάνει στον ουρανό κι ακόμα παραπέρα. Μανιταρόπιτα σκέτη ή με κοτόπουλο (καταπληκτική), κοτόπιτα, σπανακόπιτα με τυρί ή άνευ, κολοκυθόπιτα, μελιτζανόπιτα, πίτα λαχανικών με πιπεριές, όλες σε χορταστικά παραλληλόγραμμα κομμάτια μέσα στα ταψάκια τους, ζεστές και τραγανές, με το ζυμαράκι-σήμα κατατεθέν του «Άριστον» που δεν είναι φύλλο παρά ψωμένιο, νόστιμο «καπάκι» για πίτες που γίνονται μικρά γεύματα από μόνες τους. Στην απέναντι προθήκη, μπαίνοντας δεξιά, περιμένουν μηλόπιτες με κανέλλα, κολοκυθόπιτες (ανάλογα με την εποχή) κι άλλες γλυκές πίτες η μία καλύτερη από την άλλη, συν τις «φωλιές» με διάφορα γλυκά ή αλμυρά πράγματα μέσα. Τα έχω δοκιμάσει όλα κατά καιρούς, επειδή δούλευα και ζούσα στο κέντρο, κι επειδή πεινούσα συχνά στο δρόμο. Ή στο πόδι, ή έξω από το σπίτι.
Τώρα όποτε περνάω από τη Βουλής τσιμπάω την αγαπημένη πρασόπιτα: είδος πίτας δυσεύρετης, μια και το πράσο είναι κέντημα, εκτός που θέλει καθάρισμα, ψιλοκόψιμο και ψήσιμο ή τσιγάρισμα, μπορεί να βγει σκληρό αν δεν ψηθεί αρκετά ή νιανιά αν παραψηθεί. Θέλει φρέσκο κρεμμυδάκι για συνοδεία, ψημένο μαζί με το πράσο, και άλλα πράγματα που δεν έχω ξεχωρίσει, χίλια χρόνια τρώω τις πρασόπιτες του «Άριστον» και παραμένουν μυστήρια. Τις παίρνω δύο-δύο, μία για να τη φάω σε εισπνοή στο Σύνταγμα ανάμεσα στους τουρίστες με τα κινητά στα κούτελα, και μία για να τη βάλω στο ψυγείο αργότερα. Γιατί αν όλες οι πίτες του κόσμου γίνονται πατσαβούρες όταν μπαίνουν στο ψυγείο, η συγκεκριμένη πρασόπιτα γίνεται… να μην πω «ακόμα καλύτερη» επειδή είναι σούπερ όταν είναι ζεστή… αλλά και στο ψυγείο μένει νοστιμότατη, τρώγεται για πρωινό μια χαρά, ειδικά αν την έχω ξεχάσει. Πράγμα σπάνιο, γιατί το τελευταίο τρόφιμο που θα ξεχάσω ποτέ είναι η πρασόπιτα του «Άριστον».
«Άριστον Λομποτέσης», Βουλής 10, Σύνταγμα, 210-3227626.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.