- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η ξακουστή πρασόπιτα της Αθήνας στο «Άριστον Λομποτέση»
Διάσημο για τις τυρόπιτές του που είναι πράγματι άριστες – αλλά η πρασόπιτα είναι από τις καλύτερες της πόλης
Το «Άριστον» στη Βουλής φτιάχνει για πάνω από έναν αιώνα πίτες κάθε είδους, η πρασόπιτα είναι κορυφαία
Το «Άριστον» φτιάχνει πίττες από το 1910, όταν λέμε «έχει πάρει το κολάι» το υποτιμάμε πολύ, διότι ζυμώνει και ψήνει αριστοτεχνικές πίτες για όλα τα γούστα εδώ και έναν αιώνα+. Ξεκινάει με την κλασική τυρόπιτα σε σχήμα, ερμ, τυρόπιτας, δύο γωνίες και τυρί στη μέση, κι από κει και μετά, η πίτα φτάνει στον ουρανό κι ακόμα παραπέρα. Μανιταρόπιτα σκέτη ή με κοτόπουλο (καταπληκτική), κοτόπιτα, σπανακόπιτα με τυρί ή άνευ, κολοκυθόπιτα, μελιτζανόπιτα, πίτα λαχανικών με πιπεριές, όλες σε χορταστικά παραλληλόγραμμα κομμάτια μέσα στα ταψάκια τους, ζεστές και τραγανές, με το ζυμαράκι-σήμα κατατεθέν του «Άριστον» που δεν είναι φύλλο παρά ψωμένιο, νόστιμο «καπάκι» για πίτες που γίνονται μικρά γεύματα από μόνες τους. Στην απέναντι προθήκη, μπαίνοντας δεξιά, περιμένουν μηλόπιτες με κανέλλα, κολοκυθόπιτες (ανάλογα με την εποχή) κι άλλες γλυκές πίτες η μία καλύτερη από την άλλη, συν τις «φωλιές» με διάφορα γλυκά ή αλμυρά πράγματα μέσα. Τα έχω δοκιμάσει όλα κατά καιρούς, επειδή δούλευα και ζούσα στο κέντρο, κι επειδή πεινούσα συχνά στο δρόμο. Ή στο πόδι, ή έξω από το σπίτι.
Τώρα όποτε περνάω από τη Βουλής τσιμπάω την αγαπημένη πρασόπιτα: είδος πίτας δυσεύρετης, μια και το πράσο είναι κέντημα, εκτός που θέλει καθάρισμα, ψιλοκόψιμο και ψήσιμο ή τσιγάρισμα, μπορεί να βγει σκληρό αν δεν ψηθεί αρκετά ή νιανιά αν παραψηθεί. Θέλει φρέσκο κρεμμυδάκι για συνοδεία, ψημένο μαζί με το πράσο, και άλλα πράγματα που δεν έχω ξεχωρίσει, χίλια χρόνια τρώω τις πρασόπιτες του «Άριστον» και παραμένουν μυστήρια. Τις παίρνω δύο-δύο, μία για να τη φάω σε εισπνοή στο Σύνταγμα ανάμεσα στους τουρίστες με τα κινητά στα κούτελα, και μία για να τη βάλω στο ψυγείο αργότερα. Γιατί αν όλες οι πίτες του κόσμου γίνονται πατσαβούρες όταν μπαίνουν στο ψυγείο, η συγκεκριμένη πρασόπιτα γίνεται… να μην πω «ακόμα καλύτερη» επειδή είναι σούπερ όταν είναι ζεστή… αλλά και στο ψυγείο μένει νοστιμότατη, τρώγεται για πρωινό μια χαρά, ειδικά αν την έχω ξεχάσει. Πράγμα σπάνιο, γιατί το τελευταίο τρόφιμο που θα ξεχάσω ποτέ είναι η πρασόπιτα του «Άριστον».
«Άριστον Λομποτέσης», Βουλής 10, Σύνταγμα, 210-3227626.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.