Θεματα

Γεύση από Μύκονο

3-5 Οκτωβρίου, το κοσμοπολίτικο νησί μας συστήνει στα προϊόντα του

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Μύκονος έχει πολλά να επιδείξει στον τομέα της γεύσης. Εστιατόρια διεθνούς φήμης και κουζίνας υπάρχουν ήδη πολλά, καθώς το νησί είναι δημοφιλής προορισμός με αφίξεις επισκεπτών από κάθε άκρη του πλανήτη. Αυτό που ίσως έλειπε, ήταν η ανάδειξη της ντόπιας κουζίνας, κενό που ήρθαν να καλύψουν τοπικές πρωτοβουλίες. Δύο από αυτές, ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύνδεσμος Μυκόνου (που δραστηριοποιείται στο νησί εδώ και δέκα χρόνια) και η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, (με λειτουργία 2 χρόνων έχει κάνει τους μυκονιάτικους χειμώνες πιο νόστιμους), που προτείνουν ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης των μυκονιάτικων προϊόντων.

Πρώτη στάση στο ταξίδι γνωριμίας με τα προϊόντα του νησιού, είναι η κοπανιστή, το διάσημο έξτρα πικάντικο τυρί που είναι και Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΠΟΠ).

Για τρεις μέρες (από 3 έως και 5 Οκτωβρίου) η Μύκονος θα γίνει τόπος συνάντησης για ανθρώπους από το χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα συμμετέχουν ως εισηγητές ο ειδικός σε θέματα οίνου Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή) Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σέρκος Χαρουτουνιάν και από τη Μύκονο οι Άννα Γρυπάρη, Δημήτρης Ρουσουνέλος και Γιώργος Συριανός.

Αν βρεθείτε στο νησί αυτές τις μέρες είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε σ’ αυτή τη νόστιμη γιορτή όλα τα γνωστά καλά της Μυκόνου όπως την κοπανιστή, τη λούζα, τα λουκάνικα, τα αμυγδαλωτά, αλλά και τα άλλα, λιγότερα γνωστά όπως τα «καφεμάτικα φασουλάκια», το ξινότυρο, την τυροβολιά και τόσα ακόμα.