Θεματα

Groceristas, όπως εξερευνητές γεύσεων

Βιολογικά και άλλα (δηλαδή ερωτικά φίλτρα)

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
77321-155782.jpg

Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στους Groceristas στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι, ο Παναγιώτης (ιδιοκτήτης και εμπνευστής), επέμενε να περάσω μια διαδικασία «μύησης», όπως περνάνε όλοι όσοι έρχονται πρώτη φορά εδώ. «Ωχ, σε τρελό πέσαμε πάλι», σκέφτηκα. Αλλά σταδιακά, καθώς έπινα διάφορα μαντζούνια, περίεργα ελιξίρια και έτρωγα νοστιμιές με γκότζι μπέρι, η αρχική μου γνώμη άρχισε να ξεθωριάζει. Μην παρεξηγηθώ, ο Παναγιώτης τελικά είναι θεότρελος...αλλά με ένα μοναδικά υπέροχο τρόπο.

n

Πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισε να δει τη ζωή του από άλλη σκοπιά. Άρχισε να πηγαίνει σε σεμινάρια, να πραγματοποιεί έρευνες, να γνωρίζει κόσμο, να δοκιμάζει, να ταξιδεύει πολύ. Μου λέει: «Οι πραγματικές αξίες στη ζωή βρίσκονται στη φύση. Η φύση είναι μέσα μας. Όλους μας καλεί-το θέμα είναι να την ακούσουμε.»

Μετά, έκανε τις δικές του ανακαλύψεις, παράτησε την προηγούμενη δουλειά του και αποφάσισε να δημιουργήσει τους Groceristas. Τι ακριβώς όμως είναι οι Groceristas;

Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «εξερευνητές γεύσεων». Είναι μια ομάδα ατόμων με οικολογική και κοινωνική συνείδηση. Στόχος τους είναι να επιλέγουν και να φέρνουν κοντά μας τα καλύτερα των βιολογικών προϊόντων και να μας μάθουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής «Εδώ είναι ένας τόπος συζήτησης όπου ερχόμαστε για να βρούμε την πραγματική επικοινωνία. Δεν είναι ένα μαγαζί, αλλά ένα σπίτι», λέει ο Παναγιώτης.

n

Πίνουμε ερωτικά φίλτρα. «Έχω αρχίσει να σου φαίνομαι λίγο ωραίος;» (γέλια), μου λέει ο Παναγιώτης ενώ καταπίνω ένα μείγμα από γαϊδουράγκαθο (φερμένο από τους Φούρνους της Ικαρίας), ginger, ταραξάκο και ένα μυστικό συστατικό. Τρώμε μια πίτα με χορταρικά και δικά τους φύλλα με αλεύρι από φαγόπυρο, ξαναπίνουμε ερωτικά φίλτρα (γιατί «μας βοηθάει να έρθουμε πιο κοντά στη λίμπιντο, που έχει σχέση με την επικοινωνία και την αρχεγονία»), μυρίζουμε σπάνια καρυκεύματα, μασάμε ένα ξυλαράκι κανέλλας, πιπιλάμε chia seeds (την τροφή των Αζτέκων) τσιμπολογάμε γκότζι μπέρι, ερωτευόμαστε έναν αστεροειδή γλυκάνισο…Αγαπώ τον τρόπο που σκέφτονται οι Groceristas.

n

Groceristas σημαίνει όλος ο κόσμος μια γειτονιά, στο κέντρο της Αθήνας. Το συνειδητοποιείς κοιτάζοντας τα ράφια, όπου ξαποσταίνουν βιολογικά και επιλεγμένα προϊόντα από όλο τον κόσμο. Αλεύρι από φαγόπυρο, από κεχρί, Ζέας. Μακαρόνια από μαύρο ρύζι. Νιφάδες βρώμης, νιφάδες κριθαριού, μούσλι με γκότζι μπέρι, πέννες από κινόα, από τη Βολιβία, λιναρόσπορος, λινέλαιο (που έχει και τα περισσότερα Ω3 απ’ όλα), φάβα πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, βιολογικές φακές, άσπροι γίγαντες και μαύροι από τις Πρέσπες, αλάτια σπάνια από όλο τον κόσμο, κεραλοιφές, όλοι οι χυμοί που μπορείς να φανταστείς, γάλα ρυζιού, γάλα φουντουκιού, γάλα από κινόα, γάλα καρύδας, καπνιστή πάπρικα, κύμινο Ινδίας και πολλά (μα πάρα πολλά) ακόμα. Η λίστα είναι ατελείωτη. Τα μπαχαρικά όμως έγιναν αδυναμία μας μεγάλη. Και ξαναπήγαμε. Και θα ξαναπάμε γιατί την 1η Οκτωβρίου στις 17.30, οι Groceristas έχουν τα επίσημα εγκαίνιά τους και ετοιμάζουν φοβερές νοστιμιές.

n

Ο Παναγιώτης μου μίλησε ώρες για το μαγαζί, με τα γαλανά του μάτια να αστράφτουν από χαρά. Όμως δεν έχει τόση σημασία τι μου είπε, όσο ότι εδώ θα βρεις βιολογικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς (σε τιμές πραγματικά πολύ καλές), την αγάπη των ανθρώπων για το μαγαζί που φτιάξανε να ξεπετάγεται κι από την πιο μικρή γωνιά, και ένα στερεοφωνικό να παίζει δυνατά Imam Baildi. Δεν θες τίποτα άλλο.

Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 0326323

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.