Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στους Groceristas στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι, ο Παναγιώτης (ιδιοκτήτης και εμπνευστής), επέμενε να περάσω μια διαδικασία «μύησης», όπως περνάνε όλοι όσοι έρχονται πρώτη φορά εδώ. «Ωχ, σε τρελό πέσαμε πάλι», σκέφτηκα. Αλλά σταδιακά, καθώς έπινα διάφορα μαντζούνια, περίεργα ελιξίρια και έτρωγα νοστιμιές με γκότζι μπέρι, η αρχική μου γνώμη άρχισε να ξεθωριάζει. Μην παρεξηγηθώ, ο Παναγιώτης τελικά είναι θεότρελος...αλλά με ένα μοναδικά υπέροχο τρόπο.
Πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισε να δει τη ζωή του από άλλη σκοπιά. Άρχισε να πηγαίνει σε σεμινάρια, να πραγματοποιεί έρευνες, να γνωρίζει κόσμο, να δοκιμάζει, να ταξιδεύει πολύ. Μου λέει: «Οι πραγματικές αξίες στη ζωή βρίσκονται στη φύση. Η φύση είναι μέσα μας. Όλους μας καλεί-το θέμα είναι να την ακούσουμε.»
Μετά, έκανε τις δικές του ανακαλύψεις, παράτησε την προηγούμενη δουλειά του και αποφάσισε να δημιουργήσει τους Groceristas. Τι ακριβώς όμως είναι οι Groceristas;
Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «εξερευνητές γεύσεων». Είναι μια ομάδα ατόμων με οικολογική και κοινωνική συνείδηση. Στόχος τους είναι να επιλέγουν και να φέρνουν κοντά μας τα καλύτερα των βιολογικών προϊόντων και να μας μάθουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής «Εδώ είναι ένας τόπος συζήτησης όπου ερχόμαστε για να βρούμε την πραγματική επικοινωνία. Δεν είναι ένα μαγαζί, αλλά ένα σπίτι», λέει ο Παναγιώτης.
Πίνουμε ερωτικά φίλτρα. «Έχω αρχίσει να σου φαίνομαι λίγο ωραίος;» (γέλια), μου λέει ο Παναγιώτης ενώ καταπίνω ένα μείγμα από γαϊδουράγκαθο (φερμένο από τους Φούρνους της Ικαρίας), ginger, ταραξάκο και ένα μυστικό συστατικό. Τρώμε μια πίτα με χορταρικά και δικά τους φύλλα με αλεύρι από φαγόπυρο, ξαναπίνουμε ερωτικά φίλτρα (γιατί «μας βοηθάει να έρθουμε πιο κοντά στη λίμπιντο, που έχει σχέση με την επικοινωνία και την αρχεγονία»), μυρίζουμε σπάνια καρυκεύματα, μασάμε ένα ξυλαράκι κανέλλας, πιπιλάμε chia seeds (την τροφή των Αζτέκων) τσιμπολογάμε γκότζι μπέρι, ερωτευόμαστε έναν αστεροειδή γλυκάνισο…Αγαπώ τον τρόπο που σκέφτονται οι Groceristas.
Groceristas σημαίνει όλος ο κόσμος μια γειτονιά, στο κέντρο της Αθήνας. Το συνειδητοποιείς κοιτάζοντας τα ράφια, όπου ξαποσταίνουν βιολογικά και επιλεγμένα προϊόντα από όλο τον κόσμο. Αλεύρι από φαγόπυρο, από κεχρί, Ζέας. Μακαρόνια από μαύρο ρύζι. Νιφάδες βρώμης, νιφάδες κριθαριού, μούσλι με γκότζι μπέρι, πέννες από κινόα, από τη Βολιβία, λιναρόσπορος, λινέλαιο (που έχει και τα περισσότερα Ω3 απ’ όλα), φάβα πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, βιολογικές φακές, άσπροι γίγαντες και μαύροι από τις Πρέσπες, αλάτια σπάνια από όλο τον κόσμο, κεραλοιφές, όλοι οι χυμοί που μπορείς να φανταστείς, γάλα ρυζιού, γάλα φουντουκιού, γάλα από κινόα, γάλα καρύδας, καπνιστή πάπρικα, κύμινο Ινδίας και πολλά (μα πάρα πολλά) ακόμα. Η λίστα είναι ατελείωτη. Τα μπαχαρικά όμως έγιναν αδυναμία μας μεγάλη. Και ξαναπήγαμε. Και θα ξαναπάμε γιατί την 1η Οκτωβρίου στις 17.30, οι Groceristas έχουν τα επίσημα εγκαίνιά τους και ετοιμάζουν φοβερές νοστιμιές.
Ο Παναγιώτης μου μίλησε ώρες για το μαγαζί, με τα γαλανά του μάτια να αστράφτουν από χαρά. Όμως δεν έχει τόση σημασία τι μου είπε, όσο ότι εδώ θα βρεις βιολογικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς (σε τιμές πραγματικά πολύ καλές), την αγάπη των ανθρώπων για το μαγαζί που φτιάξανε να ξεπετάγεται κι από την πιο μικρή γωνιά, και ένα στερεοφωνικό να παίζει δυνατά Imam Baildi. Δεν θες τίποτα άλλο.
Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 0326323
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.