Είναι η vegan διατροφή μια ασφαλής επιλογή;
Η διαιτολόγος Δήμητρα Μακρυγιάννη εξηγεί τα θετικά και τα αρνητικά της vegan διατροφής
Η ειδική διαιτολόγος Δήμητρα Μακρυγιάννη μιλάει για την vegan διατροφή
Η Δήμητρα Μακρυγιάννη, διαιτολόγος ειδικευμένη στη Θεραπευτική Διαιτολογία και τη Φυτική Διατροφή, μας λέει: «Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: “Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της”. Έτσι, κατανοούμε τον λόγο που το vegan κίνημα ολοένα και μεγαλώνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένας από τους βασικούς στόχους του κινήματος αφορά την εξάλειψη της εκμετάλλευσης των ζώων. Συνεπώς, το vegan κίνημα, αν και κατ' ουσίαν δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά και μια γενικότερη στάση ζωής, έχει ως βασικό του πυλώνα την αποφυγή των ζωικών προϊόντων από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τα αρνητικά στοιχεία μιας τέτοιας αλλαγής, ειδικά μετά το 2009, όταν η Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων (A.D.A) και Καναδά, ανακοίνωσε την εξής θέση: οι διατροφές βασισμένες στα φυτικά τρόφιμα, vegan ή vegetarian, είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται με σωστό τρόπο. Οι δίαιτες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ολικών χορτοφαγικών ή vegan διαιτών, κρίνονται υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και συχνά ωφέλιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Στα θετικά μιας τέτοιας αλλαγής, λοιπόν, αναγνωρίζουμε πρωτίστως ότι… μπορεί να συμβεί! Η vegan διατροφή μπορεί να ικανοποιήσει τις τρέχουσες συστάσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά, μικρο και μακρο-θρεπτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα συμπληρώματα ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην παμφαγία. Σε αυτό το σημείο κατανοούμε ότι, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην υγεία από αυτή τη διατροφική αλλαγή, χρειάζεται να στηριχθούμε ως επί το πλείστον σε φυτικά πρωτογενή τρόφιμα.
Βλέπουμε συχνά ανθρώπους που αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα προϊόντα που κατανάλωναν ως παμφάγοι με άλλα, εξίσου επεξεργασμένα, τα οποία δεν περιέχουν ζωικά και τα οποία βρίσκουν με ευκολία πλέον στο εμπόριο. Ακόμη, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αντικαθιστούν τα ζωικά με την κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων ή λιπαρών, που πέραν του ότι προκαλούν αύξηση του βάρους, δεν αποτελούν τον κατάλληλο τρόπο αντικατάστασης των ζωικών προϊόντων.
Οι επαγγελματίες υγείας και οι διαιτολόγοι μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων σχετικά με τις διατροφικές τροποποιήσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους και να μειωθούν οι πιθανότητες κάποιας διατροφικής ανισορροπίας ή έλλειψης.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.