Θεματα

Πού δίνει ραντεβού η Αθήνα αυτό το φθινόπωρο;

Bars, εστιατόρια, και άλλα νόστιμα που θα γίνουν τα στέκια σου

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 840
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aperitif
Aperitif

Όλα τα νέα στέκια της Αθήνας που θα συζητηθούν αυτό το φθινόπωρο

Φθινόπωρο, η εποχή των επιστροφών και του «καλή αρχή», η εκκίνηση της νέας σεζόν σε σχολεία, πανεπιστήμια, γραφεία, οι μέρες που όλοι, άλλος νωρίτερα, άλλος αργότερα, γυρίζουμε και ψάχνουμε να βρούμε τι άλλαξε και τι έχει μείνει ίδιο σε ατελείωτες βόλτες στην πόλη και τις γειτονιές της.

Οκτώ φθινοπωρινά ραντεβού στα νέα στέκια της Αθήνας

Aperitif
Aperitif

Πρώτη στάση στο Παγκράτι, στο κομψό Απεριτίφ, μια ολοκαίνουργια spritzeria στην οδό Δικαιάρχου, με όλα τα φόντα να γίνει αγαπημένο συνοικιακό στέκι, για τα πρώτα και τελευταία κοκτέιλ της ημέρας. Λίγο παραπέρα στον ίδιο δρόμο το ΦΙΛΙΝΓΚΣ, το νέας γενιάς ζαχαροπλαστείο του Αλέξανδου Κόνιαρη, φέρνει την έννοια της εποχιακής κουζίνας και στη ζαχαροπλαστική και φτιάχνει μια από τις καλύτερες lemon pies που έχεις δοκιμάσει τελευταία. Και φυσικά πώς να περάσει απαρατήρητη μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του φθινοπώρου στο αθηναϊκό barlife, το Abstract Athens, στην «απαιτητική» γειτονιά της Πλατείας Προσκόπων, που με σύγχρονη βερολινέζικη αισθητική κερνάει μια λίστα twisted classic κοκτέιλ που θα συζητηθούν. Προχωρώντας προς το Μετς (στην Αναπαύσεως, πού αλλού) κοντοστεκόμαστε έξω από το Ρεσιτάλ, το νέο φιλόδοξο project ενός new age καφέ-ζαχαροπλαστείου που αντιμετωπίζει το γλυκό ως εστιατορικό πιάτο και φιλοδοξεί να μας κάνει να δίνουμε ξανά «ραντεβού στο ζαχαροπλαστείο».

Κατηφορίζοντας προς Νέο Κόσμο, στη ζωηρή και δραστήρια τον τελευταίο καιρό γειτονιά πίσω από τη Στέγη, το διακριτικά μοντέρνο καλαίσθητο και ισορροπημένο Grasshoppers προσκαλεί στην μπάρα του τους λάτρεις του καλού κακτέιλ και του ποιοτικού barfood με άποψη. Ενώ στο Κουκάκι, το πολύχρωμο Babushka, με σημαία του το «απλό και καλό ποτό» μπαίνει κι αυτό δυναμικά στη λίστα με τα υποψήφια σκηνικά των πρώτων φθινοπωρινών μας εξόδων. Καταλήγοντας πια downtown, σε στρατηγικό σημείο, στην καλά κρυμμένη από τους θορύβους της πόλης στοά της Κορνάρου, το Psyche περιμένει να το ανακαλύψουμε: ένα wine bar με εξαιρετική λίστα κρασιών και πεντανόστιμα τυριά με στόχο να υπηρετήσει την ψυχοθεραπεία που προσφέρει το καλό κρασί και το καλό φαγητό στον σύγχρονο άνθρωπο. Last but not least, ένα από εκείνα τα μπαρ που καιρό είχαν να αφιχθούν στο αθηναϊκό κέντρο, ένα all day bar που μπορεί αστραπιαία να εξελιχθεί σε μπαρ σαββατόβραδου, υπό τους ήχους εκλεκτών DJs της πόλης. Ο λόγος για το Architects of Time, στην Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, που έχει όλα τα εχέγγυα ενός χώρου που θα γράψει τη δικιά του ιστορία στις αλλιώτικες αθηναϊκές νύχτες του σήμερα. Και αυτόν τον Σεπτέμβριο η πόλη είναι εκεί έξω και περιμένει να την «ανακαλύψουμε» από την αρχή. -Τάνια Σκραπαλιώρη

Φθινοπωρινές βόλτες στην πάντα ζωντανή οδό Αρχελάου

Borghese
Borghese

Από τους πιο δραστήριους δρόμους στο πολύ πολύ hot αυτή την εποχή Παγκράτι, τον περπατάς και σου βγάζει μια απαράμιλλη γοητεία έτσι όπως ταιριάζει το παλιό νοσταλγικό αθηναϊκό παρελθόν με τις καινούργιες τρέντι προτάσεις. Η τελευταία άφιξη ακούει στο όνομα Borghese (δηλαδή αστός), είναι «παιδάκι» της –μεσοτοιχία– επιτυχημένης ιταλικής πιτσερίας-τρατορίας Tre Sorelle, ανοίγει από το πρωί (και κλείνει στις 7.30 το απόγευμα) με βενετσιάνικο καφέ Del Doge και συνεχίζει ακάθεκτο προσφέροντας τη μεγάλη του δύναμη, τα καταπληκτικά του σάντουιτς, που παρουσιάζει σε (μέχρι στιγμής) 21 υπέροχες προτάσεις. Τα ψωμιά είναι από τον περίφημο φούρνο Kora, τα «γεμίσματα» με αλλαντικά και τυριά δικής τους εισαγωγής από Ιταλία. Όπως αυτό με το προσούτο κρούντο, κρέμα στρακίνο (τέλειο τυρί), ντομάτα και φύλλα σαλάτας, το άλλο με την γκοργκοντζόλα, σύκα, σαλάμι πικάντικο, και φύλλα σαλάτας αλλά και αυτό με την πορκέτα με σάλτσα μουστάρδα-μέλι και παρμεζάνα. Μπορείς να συνοδέψεις με σπριτζ, ποτά και κάποια καλά ελληνικά κρασιά. Τα πάντα, μαζί με ιταλικά, ζυμαρικά, ρύζια, κριτσίνια, σοκολάτες και πολλά άλλα μπορείς να τα αγοράσεις και για το σπίτι. -Νενέλα Γεωργελέ

Κουκάκι, εδώ που πάντα είναι διακοπές

Il Capitano
Il Capitano

Γεμάτο από τουρίστες που φτάνουν μέχρι εδώ για να ανακαλύψουν πού στ’ αλήθεια χτυπάει η καρδιά της πόλης, το Κουκάκι τα τελευταία χρόνια ζει τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του, μαζεύει κόσμο από κάθε περιοχή της Αθήνας και φυσικά παρακολουθεί να ανοίγουν στους δρόμους και τα στενά του καινούργια spots καθημερινά. Το καυτό opening των πρώτων ημερών του φθινοπώρου (άνοιξε 1η Σεπτεμβρίου), είναι το Il Capitano στην οδο Βεΐκου και στον αριθμό 107 και «υπεύθυνος» για αυτό είναι ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, γιος του Τάκη, του περίφημου φούρνου Αρτοποιότης και ιδιοκτήτης του Drupes & Dripes, της σπριτζερίας δίπλα από τον φούρνο. Στο καινούργιο εγχείρημα (που αφιερώνεται στον πολυαγαπημένο του πατέρα που έφυγε από τη ζωή) ο Αρτέμης επιχειρεί μια γευστική σύζευξη Ελλάδας-Ιταλίας, το ονομάζει «κουτούκι-οστερία» και προσφέρει μια σειρά από μεζεδάκια – μπρουσκετίνια που πάνω τους έχουν από ιταλικά αλλαντικά μέχρι γαύρο μαρινάτο με πελτέ κυκλαδίτικο, συνεχίζει με πάστα καλαμαράτα αλλά και γίδα βραστή, στα ποτήρια βάζει ιταλικά κρασιά και αφρώδη αλλά και κρασιά του Καρανίκα και αποστάγματα (τα καλύτερα τσίπουρα και ούζα) από όλη την Ελλάδα. Ήδη δίνονται μάχες για ένα του τραπέζι (ή και σε κάποιο βαρέλι-σκαμπό), ανοιχτό από τις 6 το απόγευμα, Κυριακή 12 μ.-7 μ.μ., Δευτέρα κλειστά. -Νενέλα Γεωργελέ

Δοκίμασε τα επικά σάντουιτς του Jackaroo, που μόλις προσγειώθηκαν στην Κυψέλη

Jackaroo
Jackaroo

Μετά από λαϊκή απαίτηση (στην κυριολεξία) το πιο επιτυχημένο ίσως street food στέκι του Πειραιά μόλις απέκτησε αδερφάκι σε μια γειτονιά του κέντρου. Αν δεν ξέρεις τι πάει να πει Jackaroo (πράγμα απίθανο, αν συγκαταλέγεσαι στους λιχούδηδες Αθηναίους), προετοιμάσου για επικά (και πελώρια!) σάντουιτς και burgers. Το Jackaroo της Κυψέλης άνοιξε μόλις την Τρίτη και είναι ήδη το νέο λαχταριστό ραντεβού του κέντρου. Φωκίωνος Νέγρη 18 -Κατερίνα Βνάτσιου

Φάε brunch στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το Pop Up Brunch της Κυψέλης έχει σταθερό σημείο συνάντησης και φανατικό κοινό. Μια Κυριακή κάθε μήνα στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης μαζεύονται καφέ, bars, street food εστιατόρια με comfort, ethnic και vegan γεύσεις, αλλά και πολλοί πεινασμένοι! Φέτος, το πρώτο Pop Up Brunch της σεζόν θα γίνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου (11.00-17.00) και σε περιμένει για brunch και περαντζάδα στη Φωκίωνος. -Κατερίνα Βνάτσιου


Πιες ένα (τουλάχιστον) ποτό στον δρόμο των bars
Knave
Knave/ Facebook

Φυσικά, εννοούμε την Ασκληπιού, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια ωραιότατη μπαρόπιατσα. Ξεκίνα από τη νέα άφιξη, το ιντριγκαδόρικο Knave, εκεί όπου μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν ο Ρινόκερως (Ασκληπιού 22). Συνέχισε ανηφορίζοντας και πιες από ένα ποτό στη Φάλαινα (Ασκληπιού 39), Nabokov (Ασκληπιού 41), Τραλαλά (Ασκληπιού 45), Υποβρύχιο (Ασκληπιού 53), Santarosa (Ασκληπιού 69) και Blue Fox (Ακσληπιού 91). Με άλλα λόγια, μια πρώτης τάξεως μπαρότσαρκα είναι ό,τι πρέπει για να αρχίσει καλά το φθινόπωρο. -Κατερίνα Βνάτσιου

Για σπέσιαλ καφέ στην Καισαριανή

Na Hamogelas
Na Hamogelas
Η Καισαριανή μέχρι πρότινος δεν μας είχε συνηθίσει στην ύπαρξη μαγαζιών με ειδίκευση στον υψηλής ποιότητας καφέ. Μετά το Les Papallones στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, έρχεται το Na Hamogelas για να συστήσει και αυτό με τη σειρά του στους κατοίκους της περιοχής τον specialty καφέ και στις χειροποίητες μπάμπκες. Ο Στέλιος Κελμπακούρης (τον γνωρίσαμε ως head barista στο Taf της Εμμανουήλ Μπενάκη) είναι ο άνθρωπος που με πλατύ χαμόγελο θα σου σερβίρει καθημερινά τον καφέ της εταιρείας Mr Bean Coffee Brewers, ένα ισοροπημένο χαρμάνι με νότες σοκολάτας και καραμέλας, είτε για να τον πάρεις στο χέρι είτε για να καθίσεις και να απολαύσεις στα τραπεζάκια που απλώνει στο εσωτερικό του αλλά και στον πεζόδρομο. Ο καφές, ως γνωστόν, αποδίδει καλύτερα με τη συνοδεία κάποιας μικρής λιχουδιάς, για αυτό και στο Na Hamogelas θα σερβίρονται καθημερινά φρέσκα cinammon rolls, σοκολατένιες μπάμπκες, μάφινς, κέικ λεμονιού και red velvet. Ποια είναι η έκπληξη; Προσεχώς τα απογεύματα τη σκυτάλη θα παίρνουν τα κοκτέιλ και τα ποτά που θα κάνουν pairing με πίτσες oι οποίες θα ψήνονται επιτόπου και θα σε κάνουν να... χαμογελάς. Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 111 -Κατερίνα Καμπόσου

 

Πήγαινε εκεί όπου το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ

El Tropicana
El Tropicana

Εδώ και λίγο καιρό στην Πλατεία Αβησσυνίας έχει ξεφυτρώσει ένα εξωτικό μπαρ, με ψάθες, μπαμπού και ταξιδιάρες μουσικές. Ακούει στο όνομα El Tropicana, είναι αδελφάκι του αγαπημένου Buena Vista Social Bar (σ.σ. μάλιστα τα δύο bar ενώνονται με μία υπόγεια, «μυστική» σκάλα!) και υπόσχεται να σε μεταφέρει κάθε βράδυ εκεί που το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ. Extra tip: Το επίσημο opening θα συμβεί το βράδυ της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου. Πλ. Αβησσυνίας 10, Μοναστηράκι, 210 3210016 -Κατερίνα Βνάτσιου

Δοκίμασε πιάτα από όλη την Ασία στο Asiaki

Asiaki
Asiaki

Το καινούργιο αυτό εστιατόριο είναι τόσο λιλιπούτειο, που δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστό όνομα. Αλλά παρά το μικρό του μέγεθος, στο μενού του σε περιμένει ένα πιάτο σχεδόν από κάθε χώρα της Ασίας! Yakitori από την Ιαπωνία, Pad Thai από την Ταϊλάνδη, Dim Sum από την Κίνα… το επόμενο εξωτικό ταξίδι σου σε περιμένει στη Βεΐκου! Βεΐκου 34, Κουκάκι, 210 9224461 -Κατερίνα Βνάτσιου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.