Η Νάξος στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς από το «Travel and Leisure»
Το διάσημο αμερικάνικο περιοδικό προτείνει την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού σε εκατομμύρια αναγνώστες
Ντόπια παραδοσιακή κουζίνα και εξαιρετικά προϊόντα κατατάσσουν τη Νάξο στους περιζήτητους προορισμούς για ταξιδιώτες που αναζητούν τις αυθεντικές εμπειρίες
Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου το διεθνούς κύρους ταξιδιωτικό περιοδικό προτείνει στους αναγνώστες του τους ωραιότερους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η Νάξος, η εξαιρετική της κουζίνα, τα άφθαστα προϊόντα της αλλά και το υπέροχο κτήμα Κάμπονες της Μαρίας Πολυκρέτη που προσφέρει μοναδικές βιωματικές στιγμές στους τυχερούς που θα το επισκεφθούν.
«Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση και χαρά που το σπουδαιότερο ταξιδιωτικό περιοδικό στον κόσμο μας συμπεριέλαβε στη λίστα με τις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες στην Ευρώπη. Μέσα από το "Naxian Experiences" πάγιος και ευγενής μας στόχος είναι η διατήρηση και προβολή της γαστρονομικής κουλτούρας και ιστορίας του τόπου μας, την οποία νιώθουμε ότι υπηρετούμε με σεβασμό και υπερηφάνεια. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι αυτή η εξαιρετική τιμή και αναγνώριση στο έργο μας απευθύνεται σε όλους τους Νάξιους, οι οποίοι σε πείσμα των σύγχρονων καιρών διατηρούν με αγάπη τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας, συνεχίζουν την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή του νησιού παράγοντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες του νησιού μας την περίφημη αυθεντική ελληνική φιλοξενία» λέει η ομάδα Naxian Experiences στην ATHENS VOICE.
Ένα τυπικό κυριακάτικο ναξιώτικο τραπέζι μπορεί να περιλαμβάνει από καταπληκτικά τυριά και φρέσκιες σαλάτες μέχρι κατσικάκι ψητό με πατάτες και λαχανικά και πολλά άλλα νόστιμα βασισμένα στη φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι». Και φυσικά όλα τους έχουν τη μυρωδιά εκείνη που σε ξελογιάζει όπου και αν βρίσκεσαι και σου φέρνει αναμνήσεις από το παρελθόν. Μαγειρεύοντας παραδοσιακά στην ανοιχτή φωτιά όπως έκαναν οι γιαγιάδες πολλά χρόνια πριν, το Κτήμα Κάμπονες που διευθύνει η Μαρία Πολυκρέτη διατηρεί περήφανα την αυθεντική ναξιώτικη γαστρονομική εμπειρία μέσα από απλές αλλά νόστιμες συνταγές οι οποίες μάλιστα «διδάσκονται» στα μαθήματα μαγειρικής που διοργανώνει το κτήμα και ενθουσιάζουν τους σύγχρονους ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν «από μέσα» την αυθεντική ζωή του τόπου και των κατοίκων του.
Στο «Travel and Leisure» η πρώτη στάση που προτείνει η Elizabeth Cantrell για να δημιουργήσει κανείς ταξιδιωτικές στιγμές με ναξιώτικη εμπειρία είναι ο Κούρος του Φλεριού, ένα ημιτελές άγαλμα μήκους 21 ποδιών, λαξευμένο τον 6ο αιώνα π.Χ. μέσα στο μεγάλο πλατανόδασος. Έπειτα, ακολουθεί η επίσκεψη στο οικογενειακό αγρόκτημα της Μαρίας Πολυκρέτη, ένα κτήμα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και δεν διαθέτει ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε όλα μαγειρεύονται αργά και παραδοσιακά στη φωτιά όπως παλιά. Κολοκυθάκια και ντομάτες, τηγανητές πατάτες Νάξου, μαρμελάδα ροδάκινο, σιγοψημένο αρνί με πατάτες σε σάλτσα λεμονιού και μυρωδικών στον ξυλόφουρνο, ντολμαδάκια και πίτες, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα και τις συνταγές που θα μάθει, θα γευτεί και σίγουρα θα θυμάται κάθε επισκέπτης.
Στις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς επίσης, χάρη στη βοήθεια του Naxian Experiences ακολουθεί η γευσιγνωσία των παραδοσιακών προϊόντων της Νάξου. «Στο ορεινό χωριό Φιλότι θα έχετε την αποκλειστική ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα τοπικό μαντρί (στάνη), όπου ένας βοσκός θα μοιραστεί μαζί σας την ιστορία της τυροκομίας και θα δοκιμάσετε μερικά από τα διάσημα ναξιώτικα τυριά. Στην καταπράσινη κοιλάδα του χωριού Εγγαρές θα επισκεφθείτε το Μουσείο Ελαιολάδου για να γευτείτε τον “υγρό χρυσό” που παράγεται από ελαιόδεντρα χιλιάδων ετών. Φυσικά δεν μπορεί να παραλείψει κανείς το περίφημο κίτρο της Νάξου που αποστάζεται στο χωριό Χαλκί, ένα λικέρ - μοναδικό προϊόν, με ιστορία που χρονολογείται από το 1896. Τέλος, περιπλανηθείτε στα σοκάκια του ορεινού χωριού Απείρανθος, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε το λεγόμενο Ζαμπόνι, ένα αλμυρό και πικάντικο ζαμπόν σαν προσούτο που παράγεται μόνο σε αυτό το χωριό» τονίζουν στο site τους.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στο άρθρο, ο σεφ Άντονι Μπουρντέν γευμάτισε με την οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη (που είναι και ο έπαρχος του νησιού), όταν έκανε γυρίσματα εκεί για την εκπομπή του Parts Unknown ενώ τόσο το CNN travel όσο και το Forbes magazine έχουν γράψει για εκείνους.
Η Μαρία Πολυκρέτη και ο Γιάννης Μαργαρίτης γεμάτοι χαρά πόσταραν στα social media τους τη συγκίνηση που ένιωσαν για το δημοσίευμα στο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό περιοδικό του κόσμου. «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και για εμάς προσωπικά αλλά και για τη Νάξο, το νησί μας, που αποκτάει εξωστρέφεια και γίνεται γνωστό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε πάντα με κίνητρο την αγάπη μας για το νησί και το όραμα μας για την καταξίωση του ως ένας κορυφαίος προορισμός που προσφέρει αυθεντικές και ποιοτικές εμπειρίες ζωής στους επισκέπτες του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.