Σήμερα, στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό γίνεται του πατατάτου!
Είναι το μεγαλύτερο παραδοσιακό κυκλαδίτικο πανηγύρι του καλοκαιριού


Στο μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής τα καζάνια βράζουν, οι πιστοί τρώνε όλοι μαζί κι έπειτα αρχίζουν τα όργανα και οι χοροί
Το λαμπρό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού αποτελεί το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι των Κυκλάδων. Κύριο χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι η εθελοντική προσφορά σε είδος και σε εργασία των κατοίκων της Κάτω Μεριάς.
Οι προσφορές σε ζώα Μ.Ο κάθε χρονιά ξεπερνούν τα 150 αιγοπρόβατα και τις 2 αγελάδες, Οι περισσότεροι από τους «υπηρέτες» – οι εθελοντές που εργάζονται στο πανηγύρι – είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που σφάζουν τα ζώα στο παρακείμενο των εγκαταστάσεων σφαγείο, παραπέμποντας σε αλλοτινές γιορτές όπου κυριαρχούσε η θυσία των ζώων.

To ψωμί του πανηγυριού, φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στην Αμοργό. Οι γεωργοί από το νησί ή τα γύρω (Κουφονήσια) φέρνουν ως τάμα το δικό τους στάρι και κριθάρι, που αλέθεται στον μήλο του Γαβρά. Στο φούρνο τη γενική προσταγή εδώ και πολλά χρόνια έχει ο Λούκας Λουδάρος ενώ στο ζύμωμα υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Ρούσσος. Ο φούρνος βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, είναι μεγαλειώδης και χωράει 56 καρβέλια των δυόμισι κιλών παράγοντας Μ.Ο 750 καρβέλια.

Τα φαγητά βράζουν σε μεγάλα καζάνια και θέλουν διαρκώς ανακάτεμα, κάτι που αναλαμβάνουν συνήθως οι πιο χειροδύναμοι και επιτελούν αυτή την υπηρεσία κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του αρχιμάγειρα Βαγγέλη Μενδρινού από το Καμάρι, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα για τα μαγειρεία.
Τα φαγητά που προσφέρονται στο πανηγύρι είναι το κλασικό αμοργιανό πατατάτο, το κοφτό και το ξυδάτο που σερβίρονται σε βαθειά κεραμικά πιάτα για να χωρέσουν οι ιδιαιτέρως γενναίες μερίδες. Το πατατάτο μαγειρεύεται σε είκοσι περίπου καζάνια που το καθένα χωρά γύρω στα 400 κιλά τρόφιμα.

Είναι σκέτη απόλαυση να τους βλέπεις να δουλεύουν με τόσο κέφι και γενναιοδωρία προκειμένου η κοινότητα του νησιού να σφυρηλατήσει την κοινωνική της συνοχή και την πίστη της στο μέλλον γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι.
Οι χοροί ξεκινούν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και διαρκούν μέχρι τα χαράματα, λίγο πριν το ξεκίνημα του όρθρου. Και χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσεως εκατοντάδες νέοι και νέες. Περισσότερα.
*Για τον Βαγγέλη Μενδρινό, τον αρχιμάγειρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής διαβάστε εδώ.
** Για τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Αμοργού διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλείσε τραπέζι όσο ακόμη προλαβαίνεις το λάχανο στον καιρό του
Ρετρό οχήματα μεταμορφώνονται σε πλήρως εξοπλισμένα μπαρ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.