Σήμερα, στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό γίνεται του πατατάτου!
Είναι το μεγαλύτερο παραδοσιακό κυκλαδίτικο πανηγύρι του καλοκαιριού
Στο μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής τα καζάνια βράζουν, οι πιστοί τρώνε όλοι μαζί κι έπειτα αρχίζουν τα όργανα και οι χοροί
Το λαμπρό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού αποτελεί το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι των Κυκλάδων. Κύριο χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι η εθελοντική προσφορά σε είδος και σε εργασία των κατοίκων της Κάτω Μεριάς.
Οι προσφορές σε ζώα Μ.Ο κάθε χρονιά ξεπερνούν τα 150 αιγοπρόβατα και τις 2 αγελάδες, Οι περισσότεροι από τους «υπηρέτες» – οι εθελοντές που εργάζονται στο πανηγύρι – είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που σφάζουν τα ζώα στο παρακείμενο των εγκαταστάσεων σφαγείο, παραπέμποντας σε αλλοτινές γιορτές όπου κυριαρχούσε η θυσία των ζώων.
To ψωμί του πανηγυριού, φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στην Αμοργό. Οι γεωργοί από το νησί ή τα γύρω (Κουφονήσια) φέρνουν ως τάμα το δικό τους στάρι και κριθάρι, που αλέθεται στον μήλο του Γαβρά. Στο φούρνο τη γενική προσταγή εδώ και πολλά χρόνια έχει ο Λούκας Λουδάρος ενώ στο ζύμωμα υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Ρούσσος. Ο φούρνος βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, είναι μεγαλειώδης και χωράει 56 καρβέλια των δυόμισι κιλών παράγοντας Μ.Ο 750 καρβέλια.
Τα φαγητά βράζουν σε μεγάλα καζάνια και θέλουν διαρκώς ανακάτεμα, κάτι που αναλαμβάνουν συνήθως οι πιο χειροδύναμοι και επιτελούν αυτή την υπηρεσία κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του αρχιμάγειρα Βαγγέλη Μενδρινού από το Καμάρι, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα για τα μαγειρεία.
Τα φαγητά που προσφέρονται στο πανηγύρι είναι το κλασικό αμοργιανό πατατάτο, το κοφτό και το ξυδάτο που σερβίρονται σε βαθειά κεραμικά πιάτα για να χωρέσουν οι ιδιαιτέρως γενναίες μερίδες. Το πατατάτο μαγειρεύεται σε είκοσι περίπου καζάνια που το καθένα χωρά γύρω στα 400 κιλά τρόφιμα.
Είναι σκέτη απόλαυση να τους βλέπεις να δουλεύουν με τόσο κέφι και γενναιοδωρία προκειμένου η κοινότητα του νησιού να σφυρηλατήσει την κοινωνική της συνοχή και την πίστη της στο μέλλον γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι.
Οι χοροί ξεκινούν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και διαρκούν μέχρι τα χαράματα, λίγο πριν το ξεκίνημα του όρθρου. Και χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσεως εκατοντάδες νέοι και νέες. Περισσότερα.
*Για τον Βαγγέλη Μενδρινό, τον αρχιμάγειρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής διαβάστε εδώ.
** Για τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Αμοργού διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.